Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
fiatal lány kifésüli golden retriever szőrét

Szokjunk hozzá a kutyaápoláshoz

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Kutyánk megfelelő gondozásához nemcsak a mozgás, a játék, a kiegyensúlyozott étrend, a tanítás és a közös időtöltés szükséges, hanem szőrének, bőrének ápolása, szemének, fülének tisztítása, fürdetés, orvosi kezelések is.

Lépésről lépésre a teljes bizalom felé

Ezek olyan tevékenységek, amelyek a legtöbbször jól esnek kedvencünknek, de adott esetben kellemetlenek is lehetnek számára. Ha nem akarjuk, hogy kutyusunkat túlzottan megviseljék az említett „macerák”, a legjobb, ha megfelelően vezetjük be ezeket.

golden retriever és gazdája összeteszik fejüket

Ahogy annyi minden más esetben, itt is nagyon fontos a fokozatosság elve. Ne akkor találkozzon először a fésűvel, amikor telement bogánccsal a szőre és komoly „műtét” lesz megszabadítani tőle!

Eleinte csak gyakorolni vegyük elő. Mutassuk meg neki nyugodtan az ismeretlen tárgyat, hadd szimatolja meg, jöjjön csak rá, hogy nem veszélyes. Húzogassuk át egyszer-kétszer a bundáján, ha ügyesen tűri, dicsérjük, közben kaphat jutalomfalatot is. Ha ez már jól megy, apránként növeljük az időtartamot, de ne várjuk el, hogy rögtön fél órát egyhelyben tűrje a négylábú, amíg az összes szőrszálát beigazítjuk.
Tartsunk szüneteket és használjunk jutalomfalatot! Ha lefoglaljuk a száját az evéssel, könnyebb dolgunk lesz a fésüléssel. Figyeljünk arra, hogy akkor fejezzük be a műveletet, amikor a kutyus még türelmes és nyugodt.

A lényeg, hogy hitessük el a kutyánkkal, hogy ez egy szuperjó program. Neki csak egyhelyben kell lennie, közben potyog a szájába az ennivaló, össze-vissza dicsérik és még simi is van! Ha lefogjuk a kutyát, nem engedjük szabadulni és közben még a bundáját is húzzuk, akkor nagy valószínűséggel pár alkalom után már menekülni fog, amint meglátja a kezünkben a kefét. Megéri rááldozni a szoktatásra az időt, mert a későbbiekben bőségesen megtérül.

kislány fésüli golden retriever bundáját

Egyes testtájakra a kutya érzékenyebb lehet, van, aki a mancsát félti, míg más a fülét. Célszerű már kicsiként hozzászoktatni, hogy bárhol érintjük is meg, attól nem kell tartania. Dajkálás közben mindenhol simítsuk végig, és ha észrevesszük, hogy valamire érzékenyen reagál, arra a területre többször térjünk vissza, ügyelve, hogy még véletlenül se okozzunk fájdalmat. Ilyen esetekben is segíthet némi jutalom.

A váratlan helyzetekre (tüske a talpban, fültisztítás vagy a száj belső feltérképezése) szintén lehet és kell tudatosan, előre készülni. Időnként vegyük fel egyik-másik mancsát, fogjuk meg a fülét, és ha ügyesen hagyja, jutalmazzuk meg! Nagyon fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára, nem kell folyamatosan tapogatni. A lényeg az, hogy bízzon bennünk és szükség esetén bárhol megfoghassuk.

Kutyánk ápolása közben érdemes odafigyelni arra, nem tapasztalunk-e valami szokatlant. Gondolok itt például korpásodásra, erőteljes szőrhullásra, szőrhiányos területekre, piros foltokra, kiütésekre, stb. Túlzott vakarózás és a bőrfelület egy részének érzékenysége, fájdalmassága is tünet lehet. Ilyen esetekben célszerű orvoshoz fordulni, mert elképzelhető, hogy valamilyen betegség jelét fedeztük fel.

bull kutya fürdőkádban habos fejjel

A fürdés sokaknál nehézkes feladat: míg egyes kutyák odáig vannak érte, mások ki nem állhatják, pedig időről-időre nem árt kedvencünket megtisztítani. Legyen az kád vagy zuhanyzó, egy rémült kutya, akinek esze ágában sincs fürdeni, pikk-pakk kiugrik belőle és sáros-habos testével a pillanat törtrésze alatt borítja be kosszal a fürdőszobánk teljes felületét.

Sok esélyünk nincs bent tartani, hisz a sampontól még csúszik is, mint egy hal, ha pedig mindkét kezünket a pozícióban tartására használjuk, nem marad, amivel megtisztíthatnánk. Jobban járunk, ha megtanítjuk neki, hogy pancsi közben nyugodtan üljön/álljon a kijelölt objektumban.
Kezdjük mindezt száraz edzéssel: először csak arra vegyük rá, hogy másszon be a kádba, csalogassuk be jutalomfalattal vagy játékkal, majd gyakoroljuk, hogy mind több időt töltsön ott.

Ezután kezdjük elölről ugyanezt, folyó víz mellett, előbb kisebb, majd egyre nagyobb sugárban. Ha van klikkerünk, használjuk bátran! Ahogy közeledik az eb a kádhoz, nyomjuk meg a klikkert és adjunk neki jutalmat, csalogassuk egyre közelebb és közelebb, és szintén jutalomfalattal díjazzuk a kádba érkezését. Fürdés közben is adhatunk neki pár falatot, csak vigyázzunk, hogy ne legyen samponos a jutalom!

labradort samponnal fürdetnek

Az összes hasonló szituációban fontos, hogy mi magunk nyugodtak és jókedvűek legyünk. A kutya könnyen átveszi a hangulatunkat: ha türelmetlenkedünk, az rá is átragad. Inkább próbáljunk az ilyen helyzetekből valami olyat kihozni, ami a saját kutyánk számára pozitív lehet. Mutassuk meg neki, hogy ez játék, buli, dögönyözés, jutalomforrás és egyből szívesebben vesz részt benne ő is. Emellett az is igaz, hogy ha a kutyám vezetőként tekint rám, akkor a tekintélyemnél fogva elfogadja, hogy ha én azt mondom, akkor márpedig fürödni/fésülködni/fület pucolni kell.

Előfordulhatnak olyan szituációk, amikre nem sikerül teljesen felkészítenünk a kutyát és rosszul érzi magát tőle, mégis muszáj megtennünk. Ha a fokozatos szoktatás valamilyen nyomós ok miatt nem opció, akkor is figyeljünk arra, hogy legalább utólag megszabadítsuk a kutyát az őt ért feszültségtől és a kellemetlenség után mindenképp oldjuk ki: mozgassuk, játszunk vele, adjunk neki egy-két finom falatot.

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértői csapatának kutyatréner tagja

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN