Új Gondos Gazdik csapattag: Száraz Kata kutyatréner

Kutyák

Új Gondos Gazdik csapattag: Száraz Kata kutyatréner

Kutyák

Új Gondos Gazdik csapattag: Száraz Kata kutyatréner

Kutyák

Új Gondos Gazdik csapattag: Száraz Kata kutyatréner

Mindig volt kutya a családunkban, de Liza az első saját kutyám, akit én választottam magamnak – roppant tudatosan, egy fénykép alapján – és teljesen biztos voltam benne, hogy pikk-pakk tökéletes kutyát faragok belőle.

A gondok csak akkor kezdődtek, amikor hazaértünk a menhelyről és berobbant, mint egy kis hurrikán. Hamar rájöttem, hogy iskolában a helyünk, egyedül nem tudok megbirkózni a roppant érzékeny, mellette igen temperamentumos és makacs vizslafajzatommal. Szerencsére kutyasulit már jóval megfontoltabban választottam, így kerültem a Népszigetre, ami azonnal „kutyázás-függővé” tett. A kutyás tanfolyamok után, egyenesen oktatóképzésre mentem, és minél több szemináriumon igyekszem részt venni azóta is.

Száraz Kata kutyatréner és kutyája

Oktatóként a Kőbányai Kutyaiskolán aktívan tevékenykedem több éve. Ez alatt az idő alatt sok tapasztalatot szereztem a gazdák problémáival, azok megoldásával és különböző tanítási módszerekkel kapcsolatban.

Lizával, tekintve, hogy nagyon pörgős, számos életmód programot kipróbáltunk, és mindkettőnk kedvence a frizbi lett. Mindent nagyon szeret, ahol zsákmányt szerezhet, a korong után pedig még őrült módra szaladni is lehet, ami szintén nagyon kedvére való.

Az állatvédelemből a Vizslamentés ideiglenes befogadójaként veszem ki a részem. Már többször lakott nálunk hosszabb-rövidebb ideig gazdára váró kutya, felnőtt és kölyök egyaránt. Tőlük is sokat tanultam, elsősorban a lelkileg sérült kutyák önbizalmának növeléséről, a kutyához méltó életbe való visszavezetéséről.

Teljesen kezdő, ovis gazdiként hallottam egy vezető oktatótól, hogy minden kutya okkal kerül a gazdájához. Általában földhözragadtabb vagyok, semmint ilyen sorsszerűségekben higgyek, de rájöttem, ez esetben, kivételt kell tennem. Lizánál jobban hozzám illő kutyám nem is lehetne, tökéletes tükröm. Nagyon hálás vagyok, amiért a gazdájának mondhatom magam.

Olvassa el a Száraz Kata cikkeit a kutyák tanításával, nevelésével kapcsolatban: külön cikkben foglalkozunk azzal, hogy mivel segíthetjük az idősödő kutyákat szellemi frissességük megőrzésében, és hogyan élhet kedvencünk továbbra is aktív, de kíméletes életmódot.

Kutyasétáltatási etikettünkben összegyűjtöttünk pár íratlan szabályt annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges konfliktusokat mind kutyás társainkkal, mind a „kutyátlanokkal”.

A kutyák összeszoktatásáról szóló összeállításban áttekintjük, hogy mely lépésekkel segíthetjük egy új kutya beilleszkedését a családba. Nagyon sok függ attól, hogy milyen a meglévő kutyánk természete – mennyire szocializált, hogyan viselkedik más állatokkal, és ami még fontosabb, milyen a kettőnk viszonya: fenntartás nélkül elfogadja-e a mi irányító szerepünket.

Körüljárjuk azt a témát is, hogy kutyát ajándékba adni nem igazán jó ötlet, hiszen a kutya nem pulóver, nem lehet visszavinni, ha nem tetszik vagy rossz a méret.

Ismerje meg a Purina Pro Plan száraz és nedves eledeleit, és válassza ki a leginkább kedvencének valót kutyája speciális igényei és életkora alapján.