Falánkak is-e a túlsúlyos kutyák?

Kutyák

Falánkak is-e a túlsúlyos kutyák?

Kutyák

Falánkak is-e a túlsúlyos kutyák?

Kutyák

Falánkak is-e a túlsúlyos kutyák?

Az elhízottság, kövérség nemcsak az emberek, hanem kedvenc társállataink körében is egyre inkább „népbetegségnek” számít. A kutyánál tapasztalható túlsúly sokszor vezet egyéb egészségügyi problémákhoz, vagyis fontos állatjóléti vonzata van.

Emellett a kutya elhízását okozó veleszületett és környezeti tényezők kutatása azért is egyre gyakoribb a tudomány világában, mert könnyen előfordulhat, hogy legalábbis részben hasonló okok húzódhatnak meg az ember és a kutya túlsúlyos állapota mögött.

Bizonyára nem jelent újdonságot a kutyakedvelőknek a tény, hogy bizonyos kutyafajták hízásra hajlamosabbak a többinél. Ugyancsak ismerünk olyan fajtákat, amelyek kifejezetten falánk benyomást keltenek, szemben a moderáltabban falatozó társaikkal. Ugyanakkor kivételek is akadnak – hiszen szinte minden kutya egyéniség – és a „sovány” fajtáknál is lehetnek dundi ebek, csakúgy, mint az általában „jó húsban levő” fajták esetében fellelhető sportos példányok.

Elhízott kutya mopsz

Az ELTE Etológia Tanszékén egy olyan kutatást kezdtünk el nemrég, amellyel a kutyák elhízásának és falánkságának genetikai, valamint környezeti okait szeretnénk felderíteni. Egy online kérdőívben szeretnénk megtudni a gazdáktól, milyen kondiban van a kutyájuk nagyjából, mivel és mennyit etetik, mennyit mozognak, sportolnak a kutyájukkal. A kérdőív alapján eleve fontos látlelet születik majd a különféle kutyafajták testtömegéről és a hozzá köthető táplálkozási és aktivitási szokásokról. Ha eddig még nem találkoztatok vele, Ti is kitölthetitek ezt a kérdőívet az alábbi linkre kattintva, amit előre is nagyon köszönünk!

http://goo.gl/forms/R47fH3ec0J

A kutatás további szakaszában hízásra hajlamos, illetve általában túlsúlyos fajták egyedeit szeretnénk meginvitálni az Etológia Tanszékre. A táplálékjutalomhoz fűződő lelkesedésen keresztül azt kívánjuk egyszerű tesztekben eldönteni, vajon mennyire falánk, ételcentrikus az adott eb.

Végül, a kutya szájából vattás pálcikával DNS mintát is veszünk, amit genetikai elemzéssel vizsgálnánk, kutatva azokat a géneket, melyek esetlegesen a falánkságért, illetve hízási hajlamért felelnek.

Dr. Pongrácz Péter, a Gondos Gazdik szakértői csapatának etológus tagja