Vigye haza kedvencét

Kutyák

Vigye haza kedvencét

Kutyák

Vigye haza kedvencét

Kutyák

Vigye haza kedvencét

Bár nagyon izgalmas dolog a kiskutyát először hazavinni, próbáljon meg gondoskodni róla, hogy a kutyus első Önnel töltött napjai olyan nyugodtak lesznek, amennyire csak lehetséges.

Próbálja meg nem elárasztani kutyáját mindenféle tevékenységgel és zajjal. Alkalmazkodnia kell az új környezethez, és biztosan Ön is azt szeretné, hogy minden zökkenőmentesen menjen.

Névválasztás

Minél előbb válasszon nevet kedvencének. A legjobb, ha a név rövid, hogy kedvence könnyedén felismerje, és gyorsan megjegyezze. Ismételje a nevet rendszeresen, hogy kedvence hamar megtanulja. Jutalmazza figyelemmel és dicsérje meg, ha hallgatott a nevére – így a név egy kellemes élménnyel párosul.

Bánjon vele óvatosan

Kiskutyáját hozzá kell szoktatnia a rendszeres ápoláshoz, annak érdekében, hogy miközben felfelé cseperedik, Ön minden gond nélkül képes legyen őt fürdetni, a bundáját kikefélni, füleit és a fogait tisztítani, illetve levágni a körmeit, ha szükséges. Éppen ezért hasznos a kölyök szőrét rendszeresen kikefélni, kinyitni a száját, valamint megmosni a füleit és lábát – így könnyedén megközelíthető lesz, ha a későbbiekben ápolni szeretnénk. Varázsolja ezeket az alkalmakat egy jó kis játékká, hogy kutyája örömmel várja ezt a játékosan eltöltött időt – mialatt valójában észrevétlenül hozzászokik az ápoláshoz.

A kutyus biztonságos felemelésének módja: csúsztassa a kezét a kutya mellkasa alá. Miközben felfelé emeli, húzza a kis állatot közel a testéhez, hogy jól befészkelhesse magát – így biztonságban fekhet a karján, miközben mellső lábai az Ön ujjai közt lógnak. Tanítsa meg családjának is ezt a technikát, és ne engedje, hogy az állatot más módon vegyék fel! A kiskutya csontjai elég törékenyek, és könnyen megsérülnek, ha rosszul bánnak velük vagy leejtik.

Azonosítók

A kicsi kutyák gyakran a szökés mesterei, de amikor fiatalok, még nagyon rossz a tájékozódási képességük. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy kutyájának érvényes azonosítója legyen, ha esetleg elveszne. A nyakörvére erősített bilétán kívül ajánlatos, hogy kutyusát ellássák egy mikrochippel, melyet az állatorvos ültet a bőre alá. A művelet nem fájdalmasabb egy injekciónál, és kedvencének olyan életen át tartó azonosítót biztosít, melyet nem tudnak eltávolítani.

Egészséges kölyök = Boldog kölyök

Kutyusát rendszeres állatorvosi vizsgálatra kell vinnie, ahol az állatorvos beoltja, és féregteleníti. Tegyen róla, hogy fülei tiszták maradjanak, fogait rendszeresen mossák az erre a célra kialakított kutyafogkefével és kutyafogkrémmel; bundája legyen tiszta, és körmei ápoltak. Ha bármilyen egészségügyi problémát észlel, lépjen kapcsolatba állatorvosával.