Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
kölyök mopsz kutyák

Üdv itthon!

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE Mini

Így válassz kistestű kutyát és készülj fel az érkezésére

Ha még soha nem volt kutyád, akkor egy kistestű fajta nagyszerű választás lehet - főleg, ha városi környezetben laksz. Mielőtt kiválasztanád otthonodhoz és életviteledhez legjobban illő négylábú társad, gondold át a gazdiléttel járó feladatokat is. A kistestű kutyák jellemzően tovább élnek, mint a nagyobb ebek, így akár 12 évnél is hosszabb időt tölthettek majd együtt.

újszülött kölyökkutya

Gondold át az alapokat

Tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy mennyi időt tudsz majd új kedvencedre szánni. A kistermetű kutyáknak kevesebb mozgás is elég lehet, mint a nagyobb fajtáknak, de ettől még nagyon fontos, hogy mind testileg, mind szellemileg biztosíts neki elég stimulációt. Napi egy-két sétát és sok közös játékot egész biztosan igényelni fog. A kistestű fajtáknak gyakran határozott útmutatásra és sok türelemre van szükségük a nevelésük korai szakaszaiban. Gondold át emellett mindennapi életviteledet és a nyaralásokat is – meg tudod majd oldani, hogy kedvenced Veled tartson a rövidebb-hosszabb kiruccanásokra? A kutyatartás költségeivel is kalkulálj: eledel, szőr-és bőrápolás, kisállatbiztosítás, és persze az egészségügyi kiadások, például az évente ismétlődő oltások és a rendszeres szűrővizsgálatok.

A fajta kiválasztása

Az olyan jó természetű, barátságos kistestű kutyafajták, mint a bichon a poil frise és a Cavalier King Charles spániel remekül passzolnak elsőkutyás gazdikhoz és családokhoz. Az energikus (és türelmes!) gazdik szuper párost alkothatnak egy élénkebb karakterű foxterrierrel vagy Jack Russel terrierrel, míg a kistestű kutyák elkötelezett rajongói egy-egy díszes, hosszú szőrű fajta képviselőjében találhatják meg a tökéletes társat, mint például a shih tzu vagy a törpespitz. Nézd meg itt útmutatónkat a legnépszerűbb kistestű kutyafajtákhoz.

 

Egy kölyökkutyánál elengedhetetlen a szocializáció, az első közös hetekben szánj rá időt bőséggel.

 

 

Így válassz kistestű kutyát

Ha egészséges és boldog kutyát szeretnél, fordulj egy megbízható tenyésztőhöz, keress fel menhelyeket, fajtamentőket örökbefogadás céljából. Kerüld az újságokban, interneten vagy helyi szórólapokon feladott apróhirdetéseket és mindig ragaszkodj hozzá, hogy élőben is meglátogathasd leendő kutyádat az aktuális lakókörnyezetében.

Mire figyelj oda?

Ha kölyökkutyát vásárolsz, kérd az eladótól, hogy hadd találkozhass a mamakutyával is – ez mind a személyiségére, mind a fizikai állapotára nézve igen tanulságos lehet. A kölyköket általában hathetes koruktól lehet megnézni. Ha van már kiválasztottad, ellenőrizd, hogy tiszták-e a szemei és fülei, hűvös és nedves-e az orra, egészséges-e a szőrzete. Bizonyosodj meg róla, hogy a kicsi reagál a váratlan zajokra és érdeklődést mutat a körülötte zajló dolgok iránt.

Felkészülés a nagy napra

Ha megvan a kiválasztottad, kérdezd meg, hogy a szükséges oltások és parazitamentesítés elvégzése után viheted-e haza. Ha ezek valamiért elmaradtak, foglalj előre időpontot állatorvosodnál. Egy kistermetű kölyökkutya 15 hetes koráig a legfogékonyabb a szocializálódásra, így szánj bőségesen időt a közös időtöltésre ebben a meghatározó időszakban. Amint túlvagytok az oltásokon, jöhet a kalandozás a külvilágban – vidd kedvencedet minél több helyre, ismertesd meg új és izgalmas élményekkel.

Hazahozatal

Hazánkban jogszabály írja elő, hogy a kiskutyát 8 hetes kora után lehet az anyjától elválasztani. Készíts elő neki egy helyet, ahol kényelemben és biztonságban érezheti magát, és olyan helyre rakd a fekhelyét, hogy az távol legyen a hűvös, huzatos helyektől vagy épp a forró radiátoroktól. Olyan játékokat válassz, amiket kimondottan kicsi szájú kutyáknak terveztek, ezeket tudja majd igazán jól harapdálni és rágcsálni. Az etető- és itató tálak is legyenek alacsony pereműek, és az eledel is kistestű kutyák igényeinek szánt legyen. Kezdésképp vásárolj nedves és száraz kutyaeledelt is, amíg kiismered az új jövevény ízlését. No és persze élvezd nagyon ezt az élményt: a legtöbb kistermetű kutya nagyon mély kötődést alakít ki a gazdijával, és kettőtök kapcsolata egyre csak erősödni fog a közös út során.