Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
fiatal francia bulldog felfele néz

Milyen kistestű kutyát válasszak?

4 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE Mini

Gyakori kérdések kutyaválasztás előtt

Elérkezett életünkben a nagy pillanat, amikor szeretnénk Gazdivá válni? Már azt is tudjuk, hogy egy kisebb méretű ebbel szeretnénk megosztani mindennapjainkat? Ez nagyszerű döntés, lássuk, mire kell még figyelnünk, hogy minden zökkenőmentesen történjen, és új kedvencünkkel hosszú, boldog közös életünk lehessen!

Hogyan döntsek a kistestű kutya fajtájáról?

Elsőként arról kell megfontoltan döntenünk, hogy a számtalan kistestű fajta közül melyik lesz számunkra az ideális. Ehhez alaposan át kell gondolnunk, milyen életformához keresünk társat. Ha aktív, sportos életet élünk, ahhoz kedvencünk testfelépítésének, egészségi állapotának és vérmérsékletének is passzolnia kell, míg, ha jobban szeretünk magunk is lustálkodni, akkor nem bölcs egy állandóan pörgő kis terriert vagy más vadászkutyafajtát választanunk, inkább a társasági kutyák között keresgéljünk.

Milyen méretű kutyát válasszak? 

Fontos kérdés a kicsin belül is a méret: ha sokat utazunk és kedvencünk is velünk repülne, akkor tisztában kell lennünk vele, hogy egyelőre ezt csak 7 kiló alatt tehetik meg az utastérben, számukra így biztonságos.

Fontoljuk meg azt is, hogy leendő kedvencünk veleszületett sajátosságai (szőrzet, anatómiai sajátosságok, vérmérséklet) alkalmassá teszik-e arra a feladatra, amire szánjuk. Nem biztos, hogy egy apró, rövid szőrű kutyus komfortosan érzi magát a magashegyi túrákon, síutakon; ugyanígy egy nyomott orrú (brachicephal) kutya számára sem élvezetes a megerőltető testmozgás, a tartós meleg, hiszen anatómiai sajátosságai miatt eleve nehézségekkel küzd a levegővétel terén.

Kölyök, felnőtt vagy idős állatot fogadjak be? 

A következő nagyon fontos szempont, hogy kölyök vagy felnőtt, esetleg idős állat mellett tesszük-e le a voksunkat. Minden életkornak megvannak az előnyei és a hátrányai. Egy kölyök az első évében extrém mennyiségű időt és energiát igényel, anyagilag is ebben az időszakban kell ráfordítanunk a legtöbbet (oltási sor, kutyaiskola, felszerelés, ivartalanítás stb.), míg egy felnőttel már kevesebb a gond, viszont kezdetben speciális törődést (kutyakiképző) igényelhet.

A legnehezebb, de egyben legszebb döntés egy idős kutya befogadása. Nehéz, hiszen számíthatunk rá, hogy kevés időnk lesz együtt, és bizonyos egészségügyi problémák is felléphetnek, de ezt feledteti az a jó érzés, különösen egy örökbefogadott állat esetében, hogy megszépíthetjük nyugdíjas napjait

Honnan vásárolhatok? 

Ezzel el is érkeztünk a következő megfontolandó kérdéshez: honnan érkezzen az új családtag. Lehetőségünk van felelős, szakértő tenyésztőtől vásárolni vagy menhelyről örökbe fogadni. Emellett vannak egyéb beszerzési lehetőségek, úgymint

  • családi szaporulat,
  • állatvásár,
  • apróhirdetés,
  • „törzskönyv nélküli tenyésztő”,

de tudnunk kell, hogy az ilyen helyekről származó állatok felelőtlen állattartói magatartás következtében születhettek meg, az esetek nagy többségében pusztán anyagi haszonszerzés céljából, minden szaktudást, gondoskodást és felelősséget nélkülöző módon.  

Ha számunkra nem a papír, a fajtatisztaság, hanem a kiskutya egyénisége a fontos, fogadjunk örökbe menhelyről, hiszen így két állaton is segítünk: azon, akit örökbe fogadunk, és azon, akit a helyére fogadni tudnak.  

Milyen költségeket kell számításba vennem? 

Mielőtt összeköltözünk az áhított ebbel, gondoljuk végig a felmerülő költségeket. Kistestű fajták esetében a költségvetés készítése során figyelembe kell vennünk, hogy más fajtáknál gyakrabban fordulnak elő náluk speciális egészségügyi problémák, melyek diagnosztikájának, kezelésének és rendszeres karbantartásának költségeivel számolnunk kell. Ilyenek a kistestű fajtákra jellemző ortopédiai (patella luxatio, porckorongsérv), fogászati (intenzívebb fogkőképződés, fogtorlódás), vagy az anatómiai viszonyokkal összefüggő (brachycephal szindróma) problémák.

Milyen gyakori nevelési hibákba esnek bele a gazdik, és hogyan lehet ezeket elkerülni?

Végül nézzük, hogy milyen tartási, nevelési hibákat kell majd elkerülnünk kistestű kedvencünkkel való közös életünk során. A leggyakoribb tévedés a gazdik részéről, hogy az apró testű kutyával nem kutyaként, hanem macskaként vagy csecsemőként bánnak, ezzel számos mentális problémát és viselkedészavart idézve elő. Erre a legjobb példák a kutyasétáltatás során flexipórázon sétálni nem tudó apróságok, a más kutyák közeledése esetén ölbekapott, onnan acsarkodó vagy pánikoló ebek, az állatorvosi rendelőben mindent és mindenkit megtámadó kedvencek, miközben a gazdi ezzel párhuzamosan jutalomfalattal és puszilkodással jutalmazza.

Az ok nélkül használt kutyaruhák, jelmezek, hajcsatok, szőr- és körömfestés, valamint az emberi étellel asztalon való etetés teljesen szükségtelen. Ez utóbbi sajnos egészségügyi szempontból is rejt magában kockázatot, a kistestű felnőtt kutyák nagyobb része túlsúlyos vagy elhízott.  

A másik gyakori hiba a gazdik részéről a nem megfelelő típusú eledelekkel való táplálás és az aktivitás minimálisra csökkentése. Előbbire megoldás lehet a kifejezetten kistestű kutyák számára ajánlott, koncentráltabb energiatartalmú, kisméretű szemcsékkel és jó minőségű nedves eledelekkel való vegyes etetés. Ismerd meg a kifejezetten a kistestű kutyák igényeire szabott PURINA ONE kutyaledeleket! Utóbbit pedig elkerülhetjük, ha ügyelünk rá, hogy nagyobb méretű társaikhoz hasonlóan, apró kedvencünk is legalább naponta háromszor sétáljon, lehetőség szerint változatos útvonalon, és ahová lehet, vigyük magunkkal, hiszen a legtöbb kistestű fajta agilis, kíváncsi természetű, a mentális egészségükhöz ez elengedhetetlen.  

Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk és felelősen, előrelátóan választjuk meg új családtagunkat,

...szerencsés esetben 15-18 évre elköteleződhetünk.

 

Ezen időszakban élvezhetjük a kisméretű, de annál nagyobb egyéniségű kedvenceink társaságát, melyről az utazások, kirándulások alkalmával sem kell lemondanunk, hiszen méretüknek és személyiségüknek köszönhetően megfelelő nevelés mellett ideális partnerek minden szabadidős programhoz. Akkor sem kell aggódnunk, ha kisgyermekünk vagy idős családtagunk is van, hiszen egy jól nevelt kistestű kutyával még a legapróbbak is sétálhatnak, és a nagyinak is megértő, szeretetteljes társaságot tud nyújtani anélkül, hogy az ellátása, etetése fizikailag kimerítő lenne a számára.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE Mini