Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Kutyát ajándékba? NE!
border collie kölyök őszi természetben fut

Ismerkedés az új otthonnal

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Amikor hazahozod kiskutyádat, mutasd meg neki új kosarát, játékait valamint etető és itató edényeit! A kutyus hamar meg fogja tanulni, melyik a birodalma.

Tartsd tiszteletben a privát szféráját, amikor kedvenced alszik, pihen vagy eszik! Kiskutyádnak a kezdeti időkben valószínűleg honvágya támad. Ne lepődj meg tehát, ha alvás, evés közben vinnyogni vagy nyüszíteni kezd, hisz nemrég választották el anyjától és a testvéreitől.

Amikor bemutatod kiskutyádat a családodnak

Mutasd meg minden családtagnak, hogyan kell az állatot helyesen felemelni! Az egyik kézzel megfogjuk a hátsó lábait, míg a másik kezünkkel a mellkasánál támasztjuk meg. Soha ne emeljük fel a mellső lábainál fogva vagy a nyakánál megragadva! Kerüld a durva játékot, és bánj finoman kedvenceddel!

Adj neki időt a közeledésre! Napokig is eltarthat, míg végül otthon érzi magát, és játszani akar. Ne hajtsd túl a kiskutyát! Játssz vele, de adj neki lehetőséget arra is, hogy időnként elszundíthasson! A kiskutya felnéz rád, irányítást, szeretetet, védelmet vár el tőled. Számára még minden új. Előfordulhat, hogy kezdetben nem lesz játékos, és kissé visszafogottan viselkedik. Légy türelmes, és próbálj megnyugtató szavakkal közeledni hozzá! A kiskutyák természetesen nem értik meg az emberi beszédet, de kedvenced hamarosan reagálni fog a hangodra és parancsaidra. Beszélj hozzá gyakran és gyengéden, és bánj mindig szeretettel vele!

Amikor kisgyermekeknek mutatod be kölyökkutyádat

Észre fogod venni, hogy a legtöbb gyerek szereti a kölyökkutyákat, és ez a vonzalom kölcsönös. Magyarázd el a gyerekeknek, hogy a kölyökkutyák érzékeny, élő teremtmények, akik szeretetet és gondoskodást igényelnek! Emlékeztesd őket arra, hogy egy kiskutya számára még egy gyerek is óriásnak tűnik, és ezért félelmében, védekezésből még haraphat is. Kedvencedet fokozatosan szoktasd hozzá a gyerekekhez. Mutasd meg nekik, hogyan kell felemelni és tartani a kis állatot. Ügyelj arra, nehogy füleinél, vagy orránál fogva rángassák. A gyerekeknek nem szabad sem nyomkodni, sem szurkálni, sem csipkedni a kiskutyát, nem szabad hangos, fenyegető zajokkal vagy heves, gyors mozdulatokkal megrémiszteniük. Amikor kisgyerekek játszanak egy kölyökkutyával, egy felnőtt mindig kísérje őket figyelemmel!

Ha kiskutyádat olyan háztartásba hozod, ahol idősebb gyermekek élnek

Döntsd el, hogy ők is részt vehetnek-e az állat nevelésében és gondozásában! Ezt a felelősséget meg lehet osztani velük. Arról azonban feltétlenül meg kell bizonyosodnod, hogy a gyerekek valóban ellátják-e a rájuk bízott feladatot.

Ha csecsemő van otthonodban

Bizonyos óvintézkedések szükségesek. Ismertesd meg kiskutyádat a baba illatával, még mielőtt találkoznának, mert a kisbabáknak különleges illatuk van, amely eltér a család többi tagjáétól. Ezt oly módon érheted el, hogy megszagoltatsz vele olyan tárgyakat, amelyek a kisbabához tartoznak (pl. a takaróját vagy egy ruhadarabot). Első alkalommal ügyelj arra, hogy tisztes távolságot tarts (4-5 méter) a kisbaba és a kutya között! A távolságot ezután fokozatosan lehet csökkenteni (kb. 10 centiméterrel minden újabb találkozás alkalmával). Ne sürgesd azt a pillanatot, amikor közvetlen közel engeded kutyádat a kisbabához! Eltarthat néhány napig, sőt hetekig is, amíg ezt a megengedheted neki. Soha ne hagyd őket felügyelet nélkül! A legtöbb kiskutya egy idő múlva hozzászokik a csecsemőkhöz, kivételek azonban mindig vannak.

Amikor kiskutyádat más háziállatoknak mutatod be

Járjon el nagyon körültekintően! Ha kiskutyádat idősebb kutyának mutatod be, első találkozáskor mindenképpen tartsd pórázon mindkét állatot! Ne hagyd őket őrizetlenül addig, amíg meg nem bizonyosodtál megarról, hogy összebarátkoztak! Ha egy macskát mutatsz be a kiskutyának, gondoskodj róla, hogy a macska biztonságos helyre tudjon húzódni! Például felszerelhetsz az előszobában vagy egy ajtóra egy hálós rácsot, amelyre a macska fel tud kapaszkodni, de a kutya nem. A két állat így megismerkedhet egymással, de a macskának mindig meg lesz a lehetősége a menekülésre. Függetlenül attól, hogy a másik háziállat kutya vagy macska, elkerülheted a féltékenységet, ha kiemelt figyelmet szentelsz mindkettőnek. Ne kényszerítsd a másik állatot a kiskutya azonnali elfogadására! Hagyj időt rá, hogy megismerkedjenek!

Azzal, hogy látogatóknak mutatod be kiskutyádat

Elősegíted az állat beilleszkedését és csökkented idegenekkel szembeni bizalmatlanságát. Ennek köszönhetően barátságos felnőtt kutyává válhat majd. Tartsd kutyádat nyakörvénél vagy pórázánál fogva, nehogy felugráljon a látogatóra! Mondd ki az „Ülj!” utasítást, és segítsd az állatot ebbe a testhelyzetbe! A kutyusnak ülve kell maradnia, amíg a látogató üdvözli őt. Így megtanulja, hogy nyugodtan fogadja az üdvözlést és a dicséretet. Felnőtt látogatóidat kérd meg, hogy részesítsék megfelelő bánásmódban a kutyát, mellőzzék a durva viselkedést.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
4 perc olvasási idő

Új kölyökkutya érkezik a családba

3 perc olvasási idő

Kutyák és babák összeszoktatása

5 perc olvasási idő

Kutyák összeszoktatása