Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Kutyák összeszoktatása
várandós nő kistestű kutyájával

Kutyák és babák összeszoktatása

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE Mini

Mit kell tenned, hogy kutyád a lehető legjobban fogadja az új jövevény érkezését?

A kutyám és a kisbabám

A kutyák és a gyerekek nagyon jól kijönnek egymással, ha mindkettejüknek lelkiismeretesen megtanítottuk a kereteket. A szerető, hűséges és lelkes kutyák kiváló társaságot jelenthetnek a gyerekeknek, még abban is segíthetnek nekik, hogy könnyebben barátkozzanak más gyerekekkel. A négylábúak természetes összhangban vannak a kicsik érzéseivel, sőt, az allergiák megelőzésében is segítséget nyújthatnak. Mi mindent érdemes szem előtt tartanod, mielőtt kezdetét veszi ez az életen át tartó barátság? Íme néhány szempont.

Egészségügyi előnyök a baba számára
2017. márciusában a Nature tudományos folyóirat közzétett egy kutatást, amely bebizonyította a kisbabák mellett élő kutyák pozitív hatásait*. A kanadai tanulmány megmutatta, hogy a háziállatokkal (70%-ban kutyákkal) együtt élő csecsemőknél magasabb volt a jótékony mikrobák szintje, az állati eredetű allergiák kialakulása és a felnőttkori elhízás kockázata viszont alacsonyabb. „A háziállatokkal való együttélés csökkentheti az allergiás megbetegedéseket és a felnőttkori elhízást.” - állítja Hein Min Tun állatorvos, az Albertai Egyetem mikrobiológiai epidemiológusa*.
* Nature 543, S48–S49 (2017. március 30.) doi:10.1038/543S48a

Az újszülött bemutatása a kutyának
A kutyák családtagok, ők is erősen érzékelik a családi dinamika változását. Gyakran úgy érzik, hogy az ő feladatuk a falka minden tagjának (macskák, madarak, emberek, stb.) felügyelete és az otthon biztonságának fenntartása, és persze élvezik a figyelmet, amit tőlünk kapnak. Ezért előfordulhat, hogy már jóval a baba érkezése előtt elhanyagoltnak érezhetik magukat. Az újszülött hazaérkezését követő első pár nap érzelmekkel és izgatottsággal teli - ezt nem szabad alábecsülni. Éppen ezért az a legjobb, ha már jóval előtte elkezded a felkészülést, bevezetsz pár apróbb változtatást. Például hallottál már arról, hogy még gyermeked születése előtt kezdd el a babakocsival együtt sétáltatni kutyádat? Ez bizony nem is rossz ötlet!

 

Éppen ezért az a legjobb, ha már jóval a kisbaba érkezése előtt elkezded a felkészülést, bevezetsz pár apróbb változtatást.

 

 

1. Maradhat a kutya?

Ha az első gyermekedet várod, különösen nehéz előre megbecsülni, milyen mértékben fog megváltozni az életed, miután hazatértek a kórházból. Épp emiatt azt is nagyjából lehetetlen felmérni, hogyan reagál majd kutyád az új jövevényre. Először a saját megérzéseidre hallgass, és figyeld meg, mutatott-e négylábúd bármikor agresszióra utaló jeleket (akár félelemből, akár dominanciáját jelezve). Ha igen, ezeket mindenképp kezelnetek kell. Gondold végig a kettőtök viszonyát, és hogy le vannak-e fektetve benne a szükséges keretek, amik a gondtalan együttélést biztosítják.
Most pedig képzelj el egy rosszcsont kisgyereket, akinek még tanulnia kell, hogyan simogassa meg óvatosan a háziállatokat. A totyogóknak meg kell tanulniuk például azt, hogy ne puszilják arcon a kutyákat, ahogy azt is, hogy ne támaszkodjanak teljesen rájuk, amikor járni tanulnak és egyensúlyozni próbálnak.
Alábbi tanácsaink segítségével jelentős előrelépést érhetsz el.
Kérd szakértő segítségét, és szánj időt arra, hogy megtanuld, hogyan bírhatod kutyádat jobb viselkedésre. Miután megszületett a baba, csak limitáltan és felügyelettel engedd kettejük interakcióit, egészen addig, amíg a kicsi elég idős nem lesz ahhoz, hogy pontosan értse kedvence viselkedését, szokásait.
Ha minden kötél szakad, végső esetben fontolóra veheted, hogy új gazdit keres kutyádnak, aki épp legalább annyira fogja szeretni, ahogy Te tetted, készen áll egy ekkora felelősséggel járó elköteleződésre, tisztában van a kutya agresszív hajlamaival és felkészült azok kezelésére. De mielőtt ilyen drasztikus lépésre szánnád el magát, egyeztess állatorvosoddall vagy egy viselkedés-szakértővel, keress fel egy megbízható, sokak által ajánlott kutyatrénert, aki a pozitív megerősítés módszerével foglalkozik a négylábúakkal, és persze járj körbe alaposan minden lehetőséget, amiről elérhető bármilyen információ akár online, akár nyomtatott formában.

2. A kicsi születése előtt

A baba érkezése előtti időszakban természetes, ha valamivel kevesebb időd jut bundás barátodra. Ez nem baj, kedvenced így legalább időben tud alkalmazkodni ahhoz, hogy mostantól osztoznia kell a figyelmeden az új jövevénnyel. És ne aggódj, az a veszély nem áll fenn, hogy kétfelé kellene osztanod a szívedet: csordultig lesz szeretettel, amiből bőséggel jut mind a kicsinek, mind a kutyának. Ha már elkezdted a babaholmik vásárlását, szoktasd kedvencedet az új, babaillatú dolgokhoz, mint például hintőpor, tiszta pelenka, testápoló, sampon vagy akár új bútorok.

3. Az újszülött hazaérkezése előtti napok

Hozz haza a kórházból egy-két takarót, amin érződik a bébi illata, és add oda kutyádnak, hogy megszokja az új családtag illatát, és felkészüljön az érkezésére.

4. Az első találkozás

Ha meg tudjátok oldani, az apa, az egyik nagyszülő vagy egy barát vigye el kutyádat egy kiadós sétára, mielőtt először találkozik a kisbabával, így sokkal nyugodtabb lesz a nagy pillanatban. A baba érkezését biztosan nagyon izgatottan fogadja majd több, kétlábú családtag is. Ha túl nagy a nyüzsgés, ne siettesd a dolgot: szánj pár percet arra, hogy nyugodt körülmények között mutasd be az újszülöttet kutyádnak. Akár azt is megvárhatod, amíg a babalátogatók hazamennek. Helyszínként a lakás, a kert, vagy akár egy kutyasétáltatás is jól működhet. A bemutatáskor az egyik szülő fogja a kisbabát, a másik pedig kissé távolabbról figyeljen a kutyával. Közben simogasd és beszélj kedvencedhez, nyugodt hangon mesélj neki az új családtag érkezéséről.

5. Az első napok

A hazaérkezést követő napok rendkívül mozgalmasak lesznek. Adj időt magadnak és kutyádnak is, hogy megszokják az új rutint. Figyeld a reakcióit, és ha nyugodtan, érdeklődve szemléli a kicsit és csóválja a farkát, engedd közelebb hozzá, hagyd, hogy megszagolja az ágyneműjét. Ügyelj arra, hogy a baba véletlenül se rúgja meg az ebet, hiszen csak egyetlen lehetősége lesz arra, hogy az jó első benyomást szerezzen gyermekedről. További tanácsokért nyugodtan keresd fel állatorvosodat!

Melyik kutyafajták a legkompatibilisebbek a kisgyerekekkel?

Nem minden esetben igaz, hogy a kistestű kutyák jönnek ki a legjobban a gyerekekkel. A nagyobb kutyafajták, például a golden retrieverek jobban tűrik az apró kezek durvább simogatását, a piszkálást, nyüstölést, mint kistestű társaik.
Függetlenül attól, hogy mekkora a kutyád, mennyire jól viselkedik a gyerekek körül, vagy milyen ügyesen bánik gyermeked a négylábúakkal (óvatos simogatás, semmi piszkálás, ráncigálás), soha ne hagyd felügyelet nélkül az újszülötteket, kisgyerekeket egy kutyával. Az életre szóló, különleges kapcsolat nem egyik napról a másikra alakul ki.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE Mini