Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Nyüszítés és vonyítás

Kutyapszichológus – létezik? Szükséges? Segít?

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Sokan valószínűleg felkapják a fejüket, ha azt hallják, hogy „kutyapszichológus”, de vajon létezik ilyen szakma? Pirka Ildikó kutyaviselkedés szakértő kalauzol el minket a témában.

A kutyáknak, mint minden élőlénynek a viselkedését egyrészt veleszületett tényezők határozzák meg, másrészt az életük során tanultak, ezért elengedhetetlen a megfelelő nevelésük és irányításuk. Ennek hiányában olyan viselkedési zavarok alakulnak ki, melyek megnehezítik a kutyák és gazdik életét egyaránt.

A mai világban a kutyák egyre közelebb kerülnek az emberhez, családtagként vesznek részt életükben és sokan gyermekként kezelik őket, mely az egyik leggyakoribb oka a kutyák viselkedészavarainak.

Soha ne felejtsük el, hogy a kutyák nem emberek, és nem szabad felruházni őket emberi tulajdonságokkal. A nem megfelelő nevelés, a kutya túlzott szeretete, kényeztetése számos problémához vezethet. Ilyen például az önállótlanságból eredő szeparációs szorongás, amikor a kutyának olyan stresszt okoz a gazdától való elválás, hogy rombolni kezd vagy önmagában tesz kárt.

Másik gyakori következmény, hogy a kutya állandóan ideges, az ingerekre túlzottan érzékeny, mindenre ugatással vagy félelemmel reagál.

Sajnos sok kutyatulajdonos fel sem ismeri, hogy probléma van a kutyájával, gyakran csak akkor kérik szakértő segítségét, amikor tarthatatlan lesz a helyzet.

Egyik nagyon szomorú esetem volt, amikor egy kistestű kutyához hívtak, a kutya szó szerint rettegésben tartotta a családot. Ha valaki a kanapéra ült, azonnal ott termett és morogni kezdett, az utcára nem lehetett levinni, mert kezelhetetlenül agresszív lett, a dolgát csak a lakásban volt hajlandó elvégezni és sorolhatnám tovább. A helyzet felmérése után egyértelművé vált, hogy a kutya semmilyen irányítást nem kapott élete során és a gazdikban félelem alakult ki, amitől a kutya még magabiztosabban uralkodott felettük. Szembesítettem a gazdikat a probléma okával és a kezelés menetével, de sajnálatos módon nem vállalták a terápiát.

A kutyák viselkedési zavarainak nagyon gyakran egyszerű okai vannak. Sokszor az a probléma, hogy a családtagok teljesen másképpen bánnak a kutyával. Egyik családtag túl szigorú, a másik túl engedékeny és ilyen esetben a kutyának fogalma sincs, hogy kihez igazodjon.

Néhány évvel ezelőtt kétségbeesetten keresett fel egy apuka, hogy eddig semmi gond nem volt a kutya és az akkor egy év körüli fia között, de a kutya néhány nappal korábban elkezdett morogni a kisfiúra. Azonnal elmentem hozzájuk és hamar kiderült a probléma oka. Az apuka nagyon sokat dédelgette, szeretgette a kutyát, míg az anyuka szinte tudomást sem vett róla. Ezzel a kutyának addig nem is volt problémája, ameddig a kisfiú járni nem kezdett, hiszen így fölé emelkedett és ettől veszélyben érezte a pozícióját az apánál. Azt javasoltam, hogy az apa kevesebbet dédelgesse a kutyát, az anya pedig foglalkozzon vele többet. Megfogadták a tanácsaimat és néhány nap alatt visszaállt a békesség a kutya és a kisfiú között.

A kutyák szorongásának számos más tünete is lehet, például a szobatisztaság hiánya, agresszió, morgás, ha a gazdihoz egy másik ember közeledik, túlzott izgatottság bizonyos szituációkban és tulajdonképpen minden olyan magatartás, mely a gazdának vagy másoknak negatív következménnyel jár.

Mit lehet tenni az ilyen problémák ellen? Az első és legfontosabb a megelőzés, tehát a kutyát a gazdához kerülésének első napjától nevelni kell, szükség esetén szakember segítségét kérni hozzá. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy azonnal engedelmességi feladatokkal terheljük kedvencünket, de azt minél előbb tisztázni kell, hogy mit szabad és mit nem, hiszen így megelőzhetők a későbbi problémák.

Amennyiben már kialakultak a viselkedési zavarok, akkor lehet kérni kutyaviselkedés szakértők segítségét, akik tulajdonképpen speciális tudással és képességekkel rendelkező kutyakiképzők.

A kutyaviselkedés szakértő ismeri a kutyakiképzési módszereket és a kutyák viselkedésének etológiai hátterét, gyorsan és pontosan tudja értelmezni a kutyák testbeszédét, valamint megfelelő tapasztalata van problémás kutyák kezelésében.

labradort gazdája simogatja

A kutyapszichológiával foglalkozó szakember tehát olyan kutyaviselkedés szakértő, aki nem csak a kutyák magatartási problémáit korrigálja a kutya és gazda aktív részvételével, hanem megtanítja az embereknek, hogyan bánjanak kutyájukkal annak érdekében, hogy közös életük boldog és problémamentes legyen. 

Írta: Pirka Ildikó kutyaviselkedés szakértő

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
5 perc olvasási idő

Az ugatás sötét oldala

4 perc olvasási idő

Kutyaiskola és etológia

4 perc olvasási idő

Az engedékeny gazda és a követelőző kutya

4 perc olvasási idő

Élet érzékeny kutyával