Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Szekeres Gábor ölében cirmos cicával hero

Interjú Szekeres Gáborral, a HEROSZ Állatotthon vezetőjével

4 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A HEROSZ Állatotthonban kedves kis udvar fogad bennünket, doromboló cicákkal, farokcsóváló kutyákkal, és azzal a kettős érzéssel, melyben egyfelől megnyugszunk, mert látjuk, hogy az állatoknak jó helye van.

Másrészt folyamatosan azon kattog az agyunk, hogy melyiküket vigyük haza magunkkal.

„Az örökbefogadás a munkám gyümölcse”

Egy ló békésen legel a bejáratnál, körülötte egy racka juh ugrándozik és türelmetlenül várja, hogy mikor foglalkozik végre vele a pajtása. A kutyaugatás egy percre sem hallgat el, főleg mert a nagykutyák kennelje felől sorban érkeznek a sétáltatók és a sétálók, a többiek pedig üdvözlik az éppen soron lévő szerencsést.

Szekeres Gábor 23 éve dolgozik a HEROSZ Állatotthonban, ma már az otthon vezetője. Meglátogattuk őt és csapatát 22. kerületi bázisukon, és beszélgettünk felelős állattartásról, az Állatotthon mindennapjairól és arról, hogy néha el kell fogadni azt is, ha nem sikerül. Interjú.

Mióta foglalkozol állatmentéssel? Mi indított el ezen az úton?

1994 óta dolgozom itt, a HEROSZ Állatotthonban. Már kisgyerekkoromban nagy állatszerető voltam, a szüleimet rendszeresen megörvendezettem pár új állattal: siklókat, baglyot vittem haza, és mindenféle állatot gyűjtöttem. Ebből adódóan állattenyésztési iskolába mentem, tehát a végzettségem is az állatokhoz kötődik.

És hogy kerültél a HEROSZ-hoz?

Egy állattartó telepen dolgoztam, amikor érkezett egy új munkatárs, és ő mesélt nekem az Állatotthonról, nekem pedig nagyon megtetszett. Valójában ez az állatokkal való foglalkozásnak a szép oldala, amikor segíteni tudunk rajtuk. Nem pedig az, amikor nyerészkedünk rajtuk és kihasználjuk őket.

Mennyit változott a HEROSZ az elmúlt 23 évben?

Sokat. Emlékszem, amikor idejöttem, szinte csak kutyák voltak. Macska is volt egy-kettő, de kicsi ketrecekben tartottuk őket. Később megcsináltuk ezeket a macskakifutókat, amiknek külső és belső tere is van. Később jöttek az egyéb állatok.

Szekeres Gábor ölében cirmos cicával HEROSZ

Rengeteg típusú állatot látunk magunk körül. Milyen állat kerül be hozzátok a leggyakrabban?

Egyértelműen a kutya. Kutyából körülbelül hetvenet tudunk egyszerre befogadni, és most is teltház van. Macskából ötven-hatvan fér el, itt a csúcsidőszak tavasztól kora nyárig van, amikor a kiscicák születnek. Mellettük laknak még nálunk nyulak, jelenleg egy ló, az ő barátja, egy juh, malacok, hüllők, kígyók és fenntartunk egy baromfiudvart

Ők nem is mind örökbe fogadhatóak, mert zajlik nálunk egy szemléletformáló program is gyerekeknek és kisiskolásoknak, ahol bemutatjuk nekik az állatokat, hogy ne csak vákuumfóliában lássák őket. Sokszor nem tudják, mi az a pulyka, azt mondják rá, hogy nagy tyúk, és olyan is előfordult már, hogy a vietnámi csüngőhasú malacra valaki azt mondta, hogy víziló. Ebből látszik, hogy szükség van arra, hogy bizonyos állatok állandó lakóink legyenek, hogy a gyerekek kijöhessenek és megismerhessék őket.

Amíg beszélgetünk, egy percre sem áll meg körülöttünk az élet. Hogy néz ki egy nap a menhelyen, milyen feladatok várnak rátok egy napon belül?

Reggel 8-tól délután 5-ig tart a munkaidőnk. Reggel bejövünk, és a 10 órai nyitásra minden állatot kitakarítunk, megetetünk. Napközben folyamatosan dolgozunk a felmerülő feladatokon, attól függően, hogy milyen forgalmunk van, hiszen nyitvatartási időben lehet jönni megismerni az állatokat, kiválasztani azt, akit haza szeretnénk vinni, majd örökbe fogadni. Vagy éppen valaki lead egy állatot, azt regisztrálni kell, beoltani, karanténozni és így tovább. Délután 3-kor leetetünk, elrendezzük az állatok a helyét, és 5 óra után hazamegyünk. Tanyaszerűen működünk, mindent mi csinálunk.

Kutyáknál a rutin kiegészül a napközbeni kutyasétáltatással, a kutyafuttató meglátogatásával.

Állatot befogadni mindenképp felelős döntés kell, hogy legyen. Szerinted az örökbefogadás kíván nagyobb felelősséget vagy egy fajtatiszta kutya megvásárlása?

Azt gondolom, hogy aki egy menhelyre jön örökbe fogadni, az már elve tudja, hogy rászorult állaton segít. Emiatt sokkal megfontoltabbak az emberek, mert benne van a rizikó, hogy milyen lesz az állat, tud-e neki segíteni vagy vissza kell-e hoznia. Ez egy nagyon nagy dilemma az embereknél. Míg tenyésztőnél vásárolt állatoknál ez egy fokkal egyszerűbb: tudom, hogy szeretnék egy bizonyos fajtát, meg van rá a pénzem, elmegyek és megveszem. Ilyenkor többnyire a külsőre megyünk, nem pedig temperamentumra vagy habitusra. Tetszik a szibériai husky, veszek egyet, és nem tájékozódom arról, hogy ez a kutya az egyik legnehezebben tartható kutya, hiszen félig farkasnak mondható és a gazdája érdekli a legkevésbé.

Annak nem vagyok ellene, hogy bizonyos fajtákat tenyésszünk és ezzel garantáljuk a fennmaradását, hiszen ha nem vásárolja meg senki, előbb-utóbb kipusztulhat a fajta. Csak mindenképp az a lényeg, hogy felelős gazdiként előre gondolkodjunk, ne hamarkodjuk el a döntést, járjuk körbe a kérdést, amennyire csak lehet.

németjuhász fűben pihen liheg

Megtörtént a tökéletes négylábú barát kiválasztása. Milyen tanácsot adsz az örökbefogadóknak?

Mindenképp nagyon nagy türelem kell egy örökbefogadott kisállathoz, és nagyon következetesnek kell lenni vele. Csak azt szabad neki megengedni a kezdeti időszakban is, amit a későbbiek folyamán is megtehet. A kutyaiskola jót tesz az örökbefogadónak és az örökbefogadottnak  is. És fontos, hogy el kell tudni fogadni azt is, ha nem a megfelelő kutyust vittük haza. Vannak, akik belerokkannak egy örökbefogadásba. Nem tudnak mit kezdeni az új jövevénnyel, félnek visszahozni, és inkább képesek leélni úgy egy életet, hogy a kutya szétrágja a kezüket, televizeli a lakásukat. Ez a kínos helyzet nem jó senkinek. Akkor inkább hozza vissza, és kiadjuk egy olyan helyre, ahol nagy valószínűséggel boldogan élhet. Nem kell félni a kudarctól, és mindent el kell követni azért, hogy sikerüljenek a dolgok.

Megoldás lehet az is, ha kijár ide, ismerkedik az állattal, kiviszi sétálni, és akkor látja, hogy viszonyul hozzá: figyel-e rá, vagy megy a maga feje után. Ez alapján el tudjuk dönteni, hogy benevelhető-e mellénk az adott állat vagy nem vagyunk egymás esetei.

Van, aki heteket van nálatok, van, aki éveket, és van, aki több mint egy évtizedet. Nem nehéz neked, hogy minden állatot csak ideiglenesen szerethetsz meg, hiszen bármikor örökbe fogadhatják?

Nem, sőt, az örökbe fogadás a munkám gyümölcse. Mert ezért dolgozunk, és nekem nagyon nagy öröm, amikor egy kutyát örökbe fogadnak. Mikor idekerültem, egy-egy örökbefogadásnál elérzékenyültem, de most már itt vagyok 23 éve. Nem azt mondom, hogy rutinná válik a folyamat, de az ember megtanulja helyén kezelni a dolgokat.

Mit jelent számodra a felelős állattartás?

Egy ember maximálisan nem tudja egy állat igényeit kielégíteni, de folyamatosan törekedhet erre. Figyelni kell, mint egy gyereket, nézni, hogy mit szeretne, és mindeközben nem szabad elkényeztetni. A dolgokat a helyükön kezelve mindent meg kell tenni azért, hogy az állat ne legyen beteg, megkapja a megfelelő mozgatást, szeretetet. Társként kell feléjük fordulni.

felnőtt fekete cica kosárban pihen

Hogyan tudnak segíteni az Állatotthonnak azok, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak/szeretnének hazavinni egy állatot sem?

Önkénteskedéssel. Ez ezt jelenti, hogy az érdeklődő belép az egyesületünkbe, kitölt egy önkéntes jelentkező lapot, az adataival és azokkal a feladatokkal, amiket szívesen vállalna. És ha olyan munka adódik, megkeressük és megkérjük, hogy segítsen. Nagyon fontos például a kutyasétáltatás, hiszen kennelben tartjuk az állatokat, de ahhoz, hogy jó állapotban tarthassuk őket, folyamatosan mozgatni kell őket.

Ha valaki nem csak hazavinni nem tud állatot, de valamilyen okból még az Állatotthonba sem tud kijönni, virtuálisan is örökbe fogadhat egy kiskedvencet.

Közeledik a tavaszi nyílt napotok. Tudsz nekünk mondani pár kedvcsináló szót az eseményről?

Fergeteges nyílt napnak nézünk elébe, ami hasonló lesz, mint az őszi. Május 27-én 10-15 óráig tart, a házigazda a nagy állatbarát, Gaskó Balázs, és rengeteg jó programunk is lesz: kutyasétáltatás, kutya- és cicasimogató, lovaglás, kutyaszépségverseny. Meghallgathatunk egy előadást a szívférgességről, ami egy elég forró téma mostanában. Illetve itt lesz még Tóth Gábor is, az Állati Jó Bemutató előadója és szakmai vezetője, aki rengeteg állatot hoz, és Az alkalmazkodás mesterei című előadásában bemutatja, hogy az egér, a patkány, a görény, a borz vagy a róka hogyan indult el a természetből, és hogyan lakik ma emberközeli helyeken. Lesz garázsvásár is, aminél a befolyt összegből az Állatotthon lakóinak életszínvonalát igyekszünk emelni. Emellett lesz még büfé házias ízekkel és gyereksarok arcfestéssel.

Te mit fogadsz meg kisállatod boldogsága érdekében?

A PURINA videókampányában hírességek és szakértők mondják el, hogy ők mit fogadnak meg azért, hogy legkedvesebb állatbarátjuk boldog és kiegyensúlyozott legyen. Nézd meg a videót IDE kattintva, és írd meg kommentben a videó alatt a saját fogadalmad, hiszen a Purina minden hozzászólásért cserébe egy adag ételt biztosít a HEROSZ Állatotthon kis lakóinak.