Kutyaetológiai kutatások – első kézből az ELTE etológusai tolmácsolásában

dog

Kutyaetológiai kutatások – első kézből az ELTE etológusai tolmácsolásában

dog

Kutyaetológiai kutatások – első kézből az ELTE etológusai tolmácsolásában

dog

Kutyaetológiai kutatások – első kézből az ELTE etológusai tolmácsolásában

Dr. Pongrácz Péter ajánlója az ELTE Kutyaetológia Konferenciához.

Milyen reakciót vált ki a kölyökkutyák sírása felnőtt ebekből?, Függ-e a fajtajellegtől a szeparációs szorongásra való hajlam?, Befolyásolja-e a kutya személyisége, hogy miként fog dönteni majd egy kétértelmű helyzetben?, Hogyan készül a kutyaagy térkép?, Az empátia, az oxitocin és az ásító kutya közötti kapcsolat

A magyar állatbarátok immáron több évtizede kiemelt figyelmet, szeretetet és kitartó támogatást tanúsítanak a hazai etológiai kutatások iránt. Ennek legközvetlenebb megnyilvánulása napról-napra az a lelkesedés, amely sokakat arra ösztönöz, hogy az ELTE Etológia Tanszékén zajló kutyás és macskás vizsgálatokban kedvenceikkel részt vegyenek, továbbá a tanszék munkatársainak kutatásait segítő újabb és újabb kérdőíveket az interneten kitöltsék.

Az etológus kutatók számára igen korlátozott azon lehetőségek tárháza, hogy miként is viszonozhatnák a munkájukhoz elengedhetetlen támogatást a kutya- (és macska-) tartók számára. Ehhez nyújt jó alkalmat az évente megrendezett konferencia, amelyet kifejezetten a tanszéken folyó vizsgálatok iránt érdeklődőknek, továbbá a kísérletek résztvevőinek rendez az egyetem.

Vidám kutya liheg

A délelőtt 10-kor kezdődő konferencián a már hagyománnyá vált módon, az Etológia Tanszék valamint az MTA kutatói és doktoranduszai beszámolnak legérdekesebb új eredményeikről, melyek a 2019-es évben nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. Az érdeklődők megismerhetik e tanulmányok szerzőit, akik rövid, közérthető előadásokban adják közre a viselkedéskutatás tudományában elért legújabb magyar sikereket. Ízelítőül néhány téma – összesen egyébként tucatnál is több előadásra számíthatnak a résztvevők.

Milyen reakciót vált ki a kölyökkutyák sírása felnőtt ebekből?

Lehoczki Fanni, doktorandusz hallgató kutatásában felnőtt kutyáknak játszottak vissza nemrég született kölyköktől felvett hangokat. Arra voltak kíváncsiak, vajon eltérően reagálnak-e kanok és szukák, illetve a korábbi, kölykökkel kapcsolatos esetleges tapasztalatok befolyásolják-e a kutyák viselkedését a sírás hallatán.

Függ-e a fajtajellegtől a szeparációs szorongásra való hajlam?

Lenkei Rita doktorandusz hallgató egy olyan vizsgálatról számol be, ahol összefüggést találtak a kutyák munkaszelekciós múltja (vagyis hogy az emberrel való szorosabb kooperációra, vagy önálló munkavégzésre tenyésztették-e őket eredetileg) és aközött, hogy mennyire viseli meg ezeket az ebeket, ha a gazdájuk magukra hagyja őket.

Befolyásolja-e a kutya személyisége, hogy miként fog dönteni majd egy kétértelmű helyzetben?

Vajon előfordul-e, hogy a kutyák „pesszimista”, vagy éppen „optimista” döntést hoznak? Egy ilyen vizsgálatról számol be Csibra Barbara doktorandusz hallgató, aki a kutyákat olyan helyzetben tesztelte, ahol a kutya személyiségének is komoly szerepe van.

Hogyan készül a kutyaagy térkép?

Czeibert Kálmán, a kutyák öregedésével foglalkozó kutatócsoport állatorvos munkatársa a világon egyedülálló részletességű, a további kutatásokhoz hatalmas segítséget jelentő háromdimenziós agytérképet szerkesztett a Tanszéken létrehozott agybank segítségével.

Az empátia, az oxitocin és az ásító kutya közötti kapcsolat

Dr. Kis Anna, a Természettudományos Kutatóközpont munkatársa az úgynevezett ragadós ásítás kapcsán kutyák esetében is megvizsgálta, vajon az erre való hajlamnak köze lehet-e a mások iránt érzett empátiához.

Praktikus tudnivalók

  • Időpont: 2020. január 11. 10:00 – 14:00
  • Helyszín: Budapest, Pázmány Péter sétány 1/c., ELTE TTK Déli Tömb, Bolyai terem
  • Az előadások 12+3 percesek.
  • A szervezők tombolával is készülnek, amit a PURINA® PRO PLAN® támogat.
  • A rendezvény ingyenes, regisztráció sem szükséges.
  • Az esemény Facebook linkje: https://www.facebook.com/events/2302203480109242
  • A rendezvényt élőben közvetítik a Családi Kutya Program Facebook oldalán: https://www.facebook.com/CsaladiKutyaProgram/
Az ELTE Etológia Tanszéke szeretettel várja az érdeklődőket! Írta: dr. Pongrácz Péter, a Gondos Gazdik szakértő csapatának etológus tagja

Iratkozz fel a PRO PLAN® Gondos Gazdik Hírlevélre, amelyben hasznos tippeket és tanácsokat osztunk meg veled, szakértői csapatunk elkalauzol a kutya-gazdi világban, és elsőként értesülhetsz a PRO PLAN® akciókról, kedvezményekről is!

Feliratkozás: https://www.gondosgazdik.hu/hirlevel-feliratkozas/