purina one felnott macska taplalasa

FELNŐTT MACSKÁJÁNAK TÁPLÁLÁSA

​Felnőtt macskájának táplálása – hogyan segíthet megőrizni az egészségét és jó közérzetét


​Átlagos aktivitási szinttel rendelkező felnőtt macskájának igényeinek megfelelő táplálékra van szüksége. Ön is gondoskodhat jó egészségének és vitalitásának fenntartásáról kiváló minőségű macskaeledel választásával, mely teljes értékű és kiegyensúlyozott, valamint kifejezetten felnőtt macskák számára vagy különböző életszakaszaira lett kifejlesztve.

​  

​Minden macska különbözik egymástól, egy átlagos felnőtt macska megfelelő fizikai állapotának fenntartásához szükséges etetési mennyiséget olyan tényezők befolyásolják, mint az aktivitási szint, a hőmérsékleti viszonyok vagy az anyagcsere. Az alábbi három tulajdonság figyelembe vételével leellenőrizheti, hogy macskája megfelelő állapotban van-e:

​Arányos testfelépítés
A derék vonala könnyen kivehető a bordák mögött
A bordák könnyen tapinthatók, vékony zsírréteg fedi őket

Mivel a macskák inkább több alkalommal esznek kisebb mennyiségeket a nap folyamán, biztosítani kell, hogy eledelük egész nap hozzáférhető legyen számukra. Segíthet gondoskodni szervezetének megfelelő hidratáltságáról, ha mindig biztosítja számára a friss, tiszta vizet.

Felnőtt macskájának jellemzően magasabb fehérje szükséglete és eltérő tápanyag igénye van, mint a kutyáknak. Ahogyan a kismacskák étrendjének, úgy az idősebb macskákénak is hozzáadott taurint kell tartalmaznia. A számára megfelelő eledellel etetheti egy éves korát követően is. Ez az eledel azonban nem alkalmas kismacskák, vemhes vagy szoptatós macskák táplálására, mivel ők speciális tápanyag igénnyel rendelkeznek.

Még abban az esetben is, ha minden tulajdonság megegyezik két macska esetében – azonos méret, kor és aktivitási szint –, eltérő mennyiségű eledelre lehet szükségük csupán csak azért, mert az anyagcseréjük különbözik. Macskája étvágya és az elfogyasztott eledel mennyisége is napról-napra változhat. Az étvágy csökkenése vagy az eledel kerülgetése egy felnőtt macskánál nem feltétlenül jelent problémát, amíg ez nem ismétlődik több napon keresztül, vagy nem jelentkeznek egyéb betegségre utaló jelek. Amennyiben mégis ez történik, állatorvosi vizsgálat segítségével azonosíthatják és orvosolhatják a problémát.