Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Kismacskád táplálása
cirmos cica figyelmesen néz előre

A macskaeledelek

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálás

Macskádnak teljes értékű és kiegyensúlyozott, életszakaszának megfelelő eledelre van szüksége. Így gondoskodhatsz arról, hogy helyes táplálást kapjon a megfelelő macskaeledel választása révén, mely tartalmazza a vitaminok, ásványi anyagok és szükséges tápanyagok tudományos kutatások során meghatározott szintjét.

A macskák egyedi tápanyag igényekkel rendelkeznek, mint például az esszenciális aminosavak vagy a taurin. Amennyiben ezek nem megfelelő mennyiségben vannak jelen macskája étrendjében, az látásromlást vagy szívproblémákat okozhat. A macskák mindennapi táplálásánál a PURINA táplálkozási szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a 30% kiváló minőségű fehérje arány támogatja a normális növekedést és szaporodást a macskáknál.

A címkék tartalmának összehasonlítása

Összehasonlítva a termékek címkéin található tápanyag tartalmakat kiválaszthatod a macskád számára legjobb eledelt az ő egészsége és jó közérzete érdekében. Ugyanakkor vannak szempontok, melyekkel jó tisztában lenni.

A különböző típusú macskaeledelek eltérő nedvességtartalma hatással van a termék tápanyag sűrűségére illetve az egy adagban megtalálható tápanyagok mennyiségére. Ahogy nő az eledel víz tartalma, úgy csökken benne a fehérje, zsírok és más alapvető tápanyagok mennyisége. Ez azt jelenti, hogy a macskának nagyobb adagot kell elfogyasztania a magasabb nedvességtartalmú termékekből, hogy a szükséges tápanyagokhoz hozzájusson.

A nedvesség- és energia-tartalombeli különbség szintén megakadályozza a különféle típusú termékek tápanyag tartalmának közvetlen összehasonlítását. Például nem hasonlíthatunk össze egy 12%-os fehérjetartalmú konzerv macskaeledelt egy 21%-os fehérjetartalmú száraz macskaeledellel, levonva azt a következtetést, hogy a száraz eledel fogyasztásával több fehérjéhez juthat az állat. Ugyanakkor a 21%-os fehérjetartalmú száraz eledelt már össze lehet hasonlítani egy 30%-os fehérjetartalmú másik száraz eledellel, helyesen megállapítva, hogy a macska több fehérjéhez juthat, ha a magasabb fehérjetartalmú eledelt fogyasztja. A magasabb fehérjetartalmú táp mindamellett nem feltétlenül alkalmasabb; ez a macska életszakaszától és életmódjától függ.

Kiegészítők

Hacsak az állatorvos úgy nem rendeli, nem szükséges kiegészítő vitaminokat, ásványi anyagokat vagy más ételeket hozzáadni a macska étrendjéhez.

fehér cica fehér tálkából eszik konyhában

A macskaeledelek típusai

A macskaeledelek három alapvető típusa a száraz, a félnedves és a nedves. Napjaink fejlett technológiáinak köszönhetően mindegyik teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálékot tud nyújtani macskája számára.

Száraz eledelek: A száraz eledelek ropogós falatkákat tartalmaznak, melyek segítenek csökkenteni a lepedék és fogkő képződést a macskáknál. További előnyük, hogy a félnedves és nedves eledeknél tovább maradnak frissek a felbontás után.

Félnedves eledelek: Ezek az eledelek általában magasabb ízletességgel rendelkeznek, mint a száraz tápok, könnyen adagolhatók és tárolhatók.

Nedves eledelek: Ezek az eledelek rendelkeznek a legmagasabb ízletességgel, megelőzve a száraz és félnedves eledeleket, emellett hozzájárulnak kedvenced hidratáltságához. A felbontás után megmaradt eledelt a hűtőben kell tárolni.