Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Felix
cirmos cica csapból issza csöpögő vizet

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékot biztosíthassuk cicánk számára?

3 perc olvasási idő
Felix
Támogatja: Felix

A macskák természetes táplálékfelvételi szokásaik miatt főként a táplálékukból nyerik a szervezetük működéséhez szükséges folyadékot, kevéssé hajlamosak azt más forrásból felvenni.

Más szóval, a cicák nem szeretnek inni, ami sok gazdi számára okozhat gondot abban az esetben, ha macskája nem jut elegendő folyadékhoz az eledeléből.

A folyadékfelvétel fokozása érdekében érdemes a természeteshez minél közelebb álló vegyes etetési módot bevezetni, szükség esetén akár a kizárólagos nedves eledellel való táplálást is. Táplálékfelvételi szokásaikhoz igazodva a száraz eledel napi mennyiségét tartsuk számára állandóan elérhető helyen, hogy bármikor ropogtathasson belőle, akár éjszaka vagy hajnalban is, hiszen ők naponta akár 25-30 alkalommal is felkeresik a tálkát, jellemzően a szürkületi és a pirkadati időszakban. A nedves eledel felkínálását érdemes úgy időzíteni, hogy az egyben a cica-gazdi kapcsolat erősítésére is szolgálhasson, napi több alkalommal kínáljunk meglangyosított nedves eledelt, melynek az ideális fogyasztási hőmérséklete néhány fokkal magasabb, mint a macska testhőmérséklete, ezzel imitálva a zsákmányállatét.

A nedves eledelt ne hagyjuk kint sokáig, különösen a nyári nagy melegben, hiszen a magas nedvességtartalma miatt könnyen megromolhat, jobb esetben így kedvencünk már nem fogadja el, rosszabb esetben emésztési problémákat okozhat.

Következő lépésként a lakás több pontján helyezzünk el a cica kedvére való itatókat, részesítsük előnyben a lapos, nem porózus anyagból készült edényeket és töltsük a felső pereméig őket. Ezzel elkerülhetjük, hogy a folyadék átvegye a tányérban előzőleg kínált eledel ízét, hiszen erre kényesek, emellett elkerülhetjük, hogy a bajusz vagy az orr tálkához illetve vízhez érése elvegye a cica kedvét az ivásól. Tartsuk szem előtt, hogy olyan helyre tegyük az itatókat, ahol jól átlátható a terület és legalább 1-1,5 méterre van az eledeltől és ennél jóval nagyobb távolságra az alomtól. Természetesen ahány macska, annyiféleképpen szeretnek inni, így próbálkozzunk bátran többféle edénnyel, önitatóval, ivókúttal is!

Nagyon fontos, ha macskánk fiatalon kerül hozzánk, igyekezzünk minél több textúrájú eldelt bemutatni neki egy minőségi kategórián, márkán belül. Ezzel elősegíthetjük a későbbiekben az eledelváltást szükség esetén, illetve hozzászoktathatjuk a különböző nedvességtartalmú táplálékokhoz.

A száraz és nedves eledelek mellett érdemes megismertetnünk cicánkat a magasabb nedvességtartalmú úgynevezett levesekkel is, hiszen ezek a későbbiekben segíthetnek a jó hidratáltság elérésében!

Csempéssz ízletes változatosságot macskád mindennapjaiba az ellenállhatatlan FELIX levesekkel, melyek bármilyen napszakban tökéletes energiaforrást jelentenek macskád csintalanságához. A többféle ízvariációban kapható ízletes leves és az ínycsiklandó húsos falatok kombinációja pillanatok alatt leveszi lábáról kedvencedet. Magas nedvességtartalommal hozzájárulnak macskád hidratáltságához. Praktikus tasakokban, házias és halas ízben. Ellenállhatatlan finomság minőségi összetevőkkel.