Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Felix
cirmos cica itatótáljában lévő vízzel játszik

A macskákról köztudott, hogy nem szeretnek inni

5 perc olvasási idő
Felix
Támogatja: Felix

Sokszor halljuk, hogy fontos, hogy a kellő mennyiségű folyadékot magunkhoz vegyük, hogy megfelelően működjön a szervezetünk, serkentse az anyagcserénket, kisimítsa a bőrünket.

Tekintettel arra, hogy a szervezetünk több, mint 70%-a víz, a megfelelő hidratáltság valóban esszenciális és nincs ez másként négylábú kedvenceinknél sem!

A cicák valóban nem szeretnek inni?

Az igazság a cicák természetes táplálkozási módjában és őseinek származásában rejlik. A mai háziasított macska ősei a líbiai sivatagból származnak, természetes táplálékuk a kistestű rágcsálók. A háziasítás során a macska táplálkozási módja, összhangban a használati módjával és a megbecsültségével, kevéssé módosult a kutyához képest. Annak ellenére, hogy szerencsére manapság egyre több cicatartó tartja és táplálja kedvencét a tudományos vizsgálatok eredményei alapján, a macskák folyadékháztartása még mindig a sivatagi ősére hajaz. Mit jelent ez? A macska nagyrészt a zsákmányállatból, illetve a mai körülmények között az általunk felkínált táplálékból veszi fel a szervezete működéséhez szükséges folyadékot, hiszen ezek a természetes körülményk között 60-70%-os nedvességtartalommal bírnak. Mivel szervezetük rendkívül takarékosan használja a felvett vizet, hiszen sem a sivatagban, sem a természetben nem állt rendelkezésre állandóan friss, tiszta ivóvíz, a háziasított cicák folyadékfelvételi kedve elég kicsi.

De vajon jó ez a macskáknak? A válasz nem olyan egyszerű, hiszen a hidratáltság egy soktényezős állapot, így a megfelelő mérték megállapításánál is sok dolgot kell figyelembe venni.

cirmos cica tálból készül vizet inni

Hogyan jut folyadékhoz egy macska?

Először is nézzük a macskák táplálását. Korábban általánossá vált az egyszerűsége és a hosszú eltarthatósága miatt a cicák kizárólagos száraz eledellel való etetése. Ez azonban, ha a természetes táplálkozásukra gondolunk, sokkal kevesebb folyadékot biztosít számukra, mint kellene, hiszen egy átlagos száraz eledel nedvességtartalma 10% körüli. Gondolhatnánk, hogy majd akkor iszik rá vizet, de sajnos ahogy már említettük, a táplálék nedvességtartalmához igazított folyadékfelvétel sajnos nincs a cicákba kódolva, még ilyen táplálási mód mellett is a mi éghajlatunkon nagyon minimálisan fokozódik a folyadékfelvétel hajlandósága.

Következőnek nézzük, hogy isznak a macskák? Sokakat meg fog lepni, de nagyon kevéssé hatékonyan. Figyeljünk meg egy cicát ivás közben! Észrevehetjük, hogy az olyan alacsony sűrűségű folyadékokat, mint az ivóvíz meglehetősen pazarló módon veszik fel, hiszen a felnőtt állatok nem tudnak a nyelvükkel szívó mozdulatot végezni, így lefetyelnek. A macskák ráadásul a kutyákkal ellentétben nem egy mély, kanalazás szerű mozdulattal, hanem felületesen merítik a nyelvüket a folyadékba. Egy lefetyelő mozdulattal nagyjából 0,03 evőkanálnyi, vagyis kevesebb, mint fél milliliternyi folyadékot tudnak felvenni. Ha ezt összehasonlítjuk a macskák minimális napi folyadékszükségletével, ami nagyjából 60ml/ttkg lenne, érezhetjük, hogy ez milyen hosszan tartó lefetyelést kívánna. Ehhez járul még hozzá az is, hogy míg a macskák kiválóan látnak messzire, még sötétben is, sajnos közelre viszont csapnivaló a látásuk, és az átlátszósága miatt az ivóvizet nem minden felkínált alkalmatosságból fogyasztják szívesen.

Ivás közben a macska kiszolgáltatottnak, védtelennek érzi magát, ezért az olyan itató edényeket vagy folyadékforrásokat részesíti előnyben, ahol jól látja a környezetét, nagyobb, sima vizfelületet talál vagy a víz áramlása, csobogása segíti a fellelését.

Mivel nem lát jól, az itatóedény pereme és a benne lévő folyadékszint különbségét nehezen érzékeli, sok macskának a kellemetlen tapasztalat, hogy a bajusza vagy az orra a víz alá merül még jobban csökkenti a kedvét az iváshoz.

Gondoskodó gazdiként tehát fontos odafigyelnünk, hogy kedvencünk elegendő folyadékot fogyasszon, hiszen annak hiánya súlyos megbetegedésekhez vezethet. A cicák nem megfelelő folyadékfogyasztásának számos jól észrevehető jele van, így könnyen megállapíthatjuk, kedvencünk kellően hidratált-e: ha bőre kevéssé rugalmas, kevesebb vizeletet ürít vagy száraz az ínye, szemei kissé beesettek, nagy valószínűséggel kevés folyadékot fogyasztott.
Erról bővebben itt olvashatsz.

Segítenél cicádnak a kellő mennyiségű folyadék bevitelében? Kínáld FELIX levesekkel! A többféle ízvariációban kapható ízletes leves és az ínycsiklandó húsos falatok kombinációja pillanatok alatt leveszi lábáról kedvencedet. Magas nedvességtartalommal hozzájárulnak macskád hidratáltságához.