Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
cirmos cica falra mászik

A macskák sajátos viselkedési szokásai

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Mint minden háziállatnak, a cicáknak is megvannak a maguk sajátos viselkedési formái, melyek az emberekkel való együttélés során, évezredek alatt alakultak ki.

Mondhatjuk, hogy volt időnk megismerni minden rezdülésüket, mégis, nem árt néha górcső alá venni ezeket a viselkedési formákat, és azok jelentéseit.

Nyávogás

A cicák nyávogása rendkívül sokféle lehet. A kutatók szerint közel 100 féle árnyalatban képes kiadni a macska ezt a jellegzetes hangot. Nem mindegy, hogy kedvencünk játékra hív, a türelmetlenségét jelzi, vagy éppen enni szeretne. Az ivartalanított macskák nyávogása magasabbá válik, ezáltal közelít a kölyökcicákhoz, ez például félreértésre adhat okot a macskák közti kommunikációban. Általában elmondható, hogy a mélyebb és hosszabban elnyújtott nyávogás az éhséget, vagy éppen az agressziót, türelmetlenséget fejezi ki négylábú társainknál.

Dorombolás

A macskák dorombolását leginkább az örömhöz, a jó érzéshez társítjuk, nincs is kellemesebb hang egy cicagazdi számára, mint mikor simogatás közben az ölében dorombol kis kedvence. Kevésbé ismert tény, de a cicák olykor fájdalom érzése alatt is dorombolnak (például ellés vagy fialás közben). Ez azért alakulhatott ki így, mert a dorombolás segítségével a macska képes megnyugtatni magát, így valószínűleg ezért dorombol abban az esetben is, ha fájdalmai vannak.

Farokcsóválás

A farok csóválása egyaránt része lehet a játéknak, de a vadászatnak is, ugyanakkor jelezheti az állat feszültségét. Míg a nagyobb mértékű farokmozgás az elégedetlenségre utalhat, a függőlegesen felfelé álló farok a boldogság és a bizalom jele.

Felborzolt szőr

A szőr felborzolása egyértelműen az ijedtséget vagy meglepettséget jelzi. Amennyiben ez hátrafelé forduló fülekkel és üvegmosókefe-szerűen felborzolt, kampószerűen tartott farokkal párosul, az állat hamarosan menekülni vagy támadni fog.

Dörgölőzés

A lábszárához való dörgölőzés jelentheti azt is, hogy a macska enni szeretne. Ugyanakkor mivel az állat fejének oldalsó részén illatmirigyek találhatók, ez a gesztus egyben illatcserével is jár, így terület vagy tulajdon megjelölési szerepet is betölt.

cica kanapén fekszik gazdája kezéhez dörgölőzik