Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
fekete-fehér kép cirmos cicáról

Hogyan mérjük fel a macskánk egészségi állapotát?

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Havonta egyszer érdemes szakértő szemmel átnézni kedvencünket, aki így nem csak a megfelelő figyelmet kapja meg, de kiélvezheti a gazdi gondoskodását is.

Fülek

A cicák hallószervei nagyon érzékenyek, ezért óvatosan kell velük bánni. A járatok tisztasága elsődleges, nem lehet semmilyen szennyeződés benne, ahogy a kipirosodott részek is problémára utalhatnak. Amennyiben kedvencünk valamelyik oldalra dönti a fejét, vagy az átlagosnál gyakrabban dörgöli az arcát, mindenképp keressük fel az állatorvost, mivel ez komoly gondot jelezhet. világos szőrű és bőrű, világos fülvégű macskák esetén erősen javasolt a macskák számára biztonságos naptej használata forró nyári napokon, ha ez nem megoldható, akkor 11 és 15 óra között közvetlen napfénytől távol tartásuk, mert esetükben igen magas a laphámrák kialakulásának kockázata.

Szemek, orr, száj

A szemnek mindig tisztának és egészségesnek kell lenni, nem lehet váladékos, vöröses vagy éppen érzékeny. Problémára utalhat, ha macska kerüli a fényt, vagy hunyorog, ahogy az is, ha gyakran nekimegy tárgyaknak. Az orr megfelelő egészségi állapot esetén puha és enyhén nyirkos. Kirepedezett orr, orrvérzés, váladékozás vagy a gyakori tüsszögés esetén szintén forduljunk haladéktalanul állatorvoshoz. A kellemetlen szájszag hátterében leggyakrabban fogkövesség és a fogíny gyulladása áll, illetve bizonyos macskabetegségek esetén gyakran forgul elő utóbbi fogkövesség nélkül is. Előrehaladott esetben jelezheti a kellemetlen szag a vesék elégtelen működését is, ritkán jelezhet emésztési problémát is. Az íny alapesetben rózsaszín, esetleg pigmentált, de semmiképpen sem piros. Amennyiben a cicának folyik a nyála, vagy nem tud enni, akár a szájába próbál benyúlni, jó eséllyel valamilyen szájüregi problémája lehet. Ilyenkor szintén azonnal keressük fel állatorvosunkat, mielőtt a probléma súlyosabbá válna.

Bőr, szőr és karmok

A macska bőrszíne halvány rózsaszín, fajtáktól és egyedektől függően feketén foltokban, vagy egyöntetűen pigmentált lehet, és ideális esetben mentes minden elváltozástól, nem viszket, nem korpás és nem látható rajta külső élősködők nyoma. A szőr a fajtára jellemző tapintatú, csillogó és nem töredezett. A macska egész évben vedlik, de jellemzően nyáron és ősszel látványosabban. Hasznos lehet, ha egészen kis korától gyakran fésüljük és ápoljuk szőrét. A cicák karmai átlátszóak vagy opálosan fehérek, felületük sima. Ellenőrizni kell az un.farkaskörmöket is, mert ezek nem érnek le járás közben, így kevésbé kopnak.

Étvágy és folyadékbevitel

A macskák általában sokszor keveset esznek. Amennyiben csökken az étvágy, ügyeljünk rá, hogy mivel etetjük. Ha valamilyen komolyabb változást tervezünk az étrendjében, azt egy hét alatt, fokozatosan tegyük, és közben ellenőrizzük a bélsarát. Előfordulhat, hogy a mosakodás közben lenyelt szőrtől fűevést követő öklendezéssel, végül hányással szabadulnak meg, ezen kívül a hányás, hasmenés, szorulás egészségügyi problémát jelez, melyekkel mielőbb állatorvoshoz kell fordulni. A folyadékbevitel nem erősségük, keveset isznak, de szükség esetén a legváratlanabb helyekről oldják meg a pótlást. Ennek ellenére ügyeljünk arra, hogy mindig legyen számukra kikészítve friss víz.

vörös cica fém tálból iszik

Viselkedés

Amennyiben változik a cicánk viselkedése, mindenképp figyeljünk más tünetekre is. Ha az átlagosnál többet alszik, kevésbé aktív, játékos, miat az megszokott, figyeljük őt meg alaposan, mert a levertség macskák esetében is egészségügyi gondokat jelezhet. A szokatlan agresszivitás, a félénkség vagy a szobatisztaság időszakos elhagyása is jelzésértékű lehet.

A cicák gyakran rejtik el betegségüket, így a gazdin sok múlik, ha észre kell venni valamilyen lappangó problémát. Ebben segít, ha időről időre alaposan átnézzük kedvencünket, aki biztosan nem bán egy kis extra törődést.