Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
Az idős macska etetése
szürke kölyökcica fehér takaró alatt ül

Kismacskád táplálása

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Hogyan segíthetsz ismacskád egészsége és fejlődése támogatásában? Szakértői cikkünkben összefoglaltuk a fontos tudnivalókat.

​A kismacskád kétszer annyi energiát igényel testtömeg egységre vonatkoztatva, mint egy felnőtt macska. 6-8 hetes korára teljes mértékben el kell választani az anyamacskától, és hozzá kell szoktatni egy teljes értékű, kiegyensúlyozott, kismacskák számára megfelelő, rendszeres étrendhez. Ebben a gyors növekedési szakaszban ajánlott naponta 3-4 alkalommal megetetni kismacskádat, és mindig biztosítanod számára friss, tiszta vizet. A „keveset és többször” etetési módszerrel gondoskodhatsz kiscicád magas tápanyag igényéről, valamint fejlődésben lévő emésztőrendszerét sem terheled meg.

​A benedvesedett száraz eledel vagy konzerv szobahőmérsékleten hagyva idővel kellemetlen ízűvé válhat, sőt meg is romolhat, ha több órán át kint marad. Ezért az el nem fogyasztott adagot egy óra elteltével javasolt eltávolítani a tálból, és kidobni. Segíthet megóvni kismacskádat az emésztőrendszeri problémáktól, ha az étrendjében történő bármely változást 7-10 nap alatt, fokozatosan vezetsz be.

​A kiscicák inkább több alkalommal esznek kisebb mennyiségeket a nap folyamán. Kis adag eledel elfogyasztása után a kismacskák otthagyják, majd időnként ismét visszatérnek, hogy egyenek belőle. Ez a viselkedés semmiképpen sem jelenti azt, hogy vonakodna, vagy elutasítaná az eledelt. Ha azonban egymás után több alkalommal sem eszik, vagy kismacskádnál betegség előjelei mutatkoznak, mint például kedvetlenség, hasmenés, ismétlődő hányás, szemek vagy orr váladékozása, vizelési nehézség vagy székrekedés, esetleg szokatlan, sötét helyekre bújkál, haladéktalanul keresd fel állatorvosodat.

​7 hónapos és egy éves kora között kiscicád gyomra és emésztése megerősödik annyira, hogy a nedves eledel adagolását lecsökkentheted az étkezéseinek számát napi két alkalomra, de száraz eledel továbbra is mindig legyen előtte. Minden kismacska különbözik egymástól, ezért az etetési mennyiség függ a kiscica aktivitási szintjétől és fizikai állapotától. Amennyiben macskád túlsúlyossá válik, segíthet megelőzni a további testsúly gyarapodást azzal, hogy csökkented az eledel mennyiségét. Állatorvosod segíthet felmérni macskád fizikai állapotát, és amennyiben szükséges, kialakítani egy megfelelő étrendet a testsúly csökkentésének elősegítésére.

​Most már készen állsz, hogy segíts kismacskádnak a lehető legjobbat megadni első életévének bármely szakaszában, és egyidejűleg felkészítsd a hosszú és egészséges életre.

A kismacskák gondozása és ápolása kiváló lehetőség, hogy elmélyítsük kapcsolatunkat új kedvencünkkel. Nemcsak a szoros kötődés kialakulásában játszik fontos szerepet, de egyben a testét is jobban át tudjuk vizsgálni, ami nem elhanyagolható ebben a gyorsan változó korszakban.

pár hetes bengáli kiscica figyelmesen néz

Egyszer a kiscicák is felcseperednek, és egy tudatos gazdi mihamarabb ivartalanítja kedvencét, hiszen számos fizikai és viselkedésbeli előnye van. A beavatkozás utáni időszakban fontos a törődés és a nyugodt környezet biztosítása cicánk számára. További hasznos tippeket a macskák ivartalanításáról itt olvashatsz, ha pedig szeretnél megfelelő eledelt választani ivartalanított kedvencednek, akkor ajánljuk a Sterilcat címkével ellátott Purina ONE eledeleket.