Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke cica kanapén tulajdonos megérinti orrát

Hogyan neveld okosan kiscicádat?

2 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Macskánkat többféleképpen is nevelhetjük, a legfontosabb azonban, hogy minden módszernek a figyelem, a törődés és a jutalmazás legyen az alapja.

Megfelelő mennyiségű együtt töltött idővel elérhetjük, hogy vadóc kiscicánkkal könnyebb legyen az együttélés, miközben megmarad játékos vadásznak.

Kapcsolatfelvétel

Miután befogadtuk a cicát, minél hamarabb ki kell alakítanunk vele a megfelelő kapcsolatot. Ez egyfelől lecsökkenti azt az időt, amíg az új kedvencünk félénkebben viselkedik, másrészt segít fejleszteni a tanulási képességeket. Négy és nyolchetes koruk között meg kell kezdeni az ismerkedést vagy a beszoktatást, mert a közösségi érintkezés szempontjából létfontosságú ez az időszak. Legkönnyebben a játékon keresztül lehet összecsiszolódni, ahogy a gyerekeket is így érdemes bevonni az ismerkedésbe, mert ezáltal sokkal komfortosabban érzik magukat az állatok a későbbiek során. Nagyon fontos, hogy a macska ápolását és gondozását azonnal meg kell kezdeni, így mielőbb fel kell keresni az állatorvost a szükséges oltások beadása és a parazitológiai szűrés és kezelés érdekében. Ugyanígy ügyelni kell a megfelelő tápanyag bevitelére, hiszen a macskák életük első félévében gyorsan fejlődnek.

Fegyelmezni nem érdemes

Ha megvannak a fizikai alapok, akkor jöhetnek a nevelés finomabb részletei. A macskák  nem értik az emberi értelemben vett fegyelmezést, ahogy a büntetésből sem tanulnak. Utóbbi ráadásul inkább csak stresszt okoz, amely egészségügyi és viselkedésbeli problémákkal járhat. A türelem és a pozitív megerősítés többet segíthet, és az, ha megtaláljuk, mit szeret a macskánk. Ezeken keresztül sokkal könnyebben vehetjük rá az együttműködésre.

A cicák klikker és jutalomfalat segítségével is képezhetők. A lényeg, hogy egy jól azonosítható hangot halljon a jutalomfalatot követően, így összekapcsolja azokat. Ez például nagyon hasznos lehet, ha gyógyszert kell adni a macskának, de más trükköket is meg tud tanulni ennek a segítségével. Hasonló elven működik a csalogatás: mielőtt megetetnénk kedvencünket, hallassunk valamilyen hangot vagy mondjuk a nevét, majd csak ez után zörögjünk az eledellel, konzervvel. A cica ekkor is össze fogja kapcsolni a hangot és a pozitív megerősítést. Ezt követően a csalogatást étkezések között is kipróbálhatjuk, először csak kisebb távolságokról, majd messzebbről. Naponta kétszer öt percet gyakoroljunk így.

A bútorok védelme

A benti cicák egyik legkomolyabb problémája a karom koptatás, amit jellemzően olyan felületen végeznek, amely nem erre készült. Ha nincs kijelölt és alkalmas felület, akkor a bútorokat használják majd. Tudni kell, hogy leggyakrabban két lábra állva, nyújtózkodva kaparnak, vagyis álló kaparófa vagy egyéb függőleges felület segíthet irányítani ezt a szokást.

Egy pacsi?

A trükkök önmagukban nem jelentenek előnyt a cica számára, azonban a közös játékon keresztül erősödhet a kötődés gazdi és macska között. Ha kellően játékos kedvű a cicánk, egészen könnyen megtaníthatjuk például pacsizni. Készítsük be a kezünkbe a jutalomfalatot, guggoljunk hozzá, majd érintsük meg a lábát és mondjuk, „pacsi”. Ezt követően használjuk a klikkert, amikor mozgatja a lábait. Addig ismételjük, amíg már a láb érintése nélkül is mozdul.

pár hetes kölyökcica játékosan néz

A cicák okos állatok, bár jellemzően nem taníthatóságuk miatt szeretjük őket. Mégis sokat hozzátehet a közös élményekhez, ha néhány alapdolgot elsajátítanak, míg más trükkök abban segítenek, hogy kényelmes legyen az együttélés.