A kölyökkutya, felnőtt kutya és idős kutya fogainak gondozása
A kölyökkutya, felnőtt kutya és idős kutya fogainak gondozása
A kölyökkutya, felnőtt kutya és idős kutya fogainak gondozása

A kölyökkutya, felnőtt kutya és idős kutya fogainak gondozása

Megosztás

Mindannyian tisztában vagyunk vele, mennyire fontos a kutya fogazatának gondozása. Tudta viszont, hogy a kutya fogazatát máshogyan kell gondozni a különböző életszakaszokban?

A kölyökkutyák fogazata érzékeny és sérülékeny, ezért odafigyeléssel kell gondozni. Fiatal fogaik nem feltétlenül elég erősek még bizonyos kezelésekhez. A felnőtt kutyák fogai viszont nem annyira törékenyek már, ezért jobban viselik a másfajta gondozást is. Esetükben nagyon fontos a fogápolás, hiszen a kölyökkutyákkal ellentétben az ő fogazatuknak már egész életen át ki kell tartania. Az idősebb kutyák esetében már nagyobb a fogbetegségek kockázata, hiszen fogaik gyakran törékenyebbek és kopottabbak.

A következőkből megismerheti a fogápolás különböző szakaszait.

A kölyökkutyák fogazata

A kölyökkutya fogazatának ápolása adott esetben nehézséget jelenthet. Szájuk és fogaik folyamatosan növekednek és változnak, ezért is fontos ezek egészségének figyelemmel követése.

A kölyökkutya első fogai 3-4 hetes korban kezdenek el növekedni. Az emberhez hasonlóan a kölyökkutyáknál is először a tejfogak jelennek meg – még a felnőtt fogak előtt. Miután megjelentek, nagyjából további 3-4 hónapba telik, mire kihullanak és átveszik a helyüket a felnőtt fogak. Noha a tejfogak nem tartósak, gondozásuk attól még fontos.

Az alábbi javaslatok segítenek egészségesen tartani kölyökkutyája fogazatát az első évben:

A fogak rendszeres ellenőrzése: – Mivel a kölyökkutya fogai folyamatosan változnak, fontos, hogy legalább hetente egyszer ellenőrizze őket. Így már korán észreveheti a kutya szájában kialakuló betegségek jeleit.

Adjon kutyájának játékot: – Fontos, hogy fogzás közben kutyájának legyen rágójátéka. A rágójáték nemcsak a fogak tisztán tartásában segít, hanem enyhíti a fogzással járó fájdalmat is.

Ügyeljen a fogak kihullására:– Nagyjából 3-4 hónap után kölyökkutyája fogainak el kell kezdeniük kihullani. Ha ez nem történik meg, vigye kölyökkutyáját állatorvoshoz.

Tisztítsa fogkefével a fogait: – Nagyon fontos, hogy már kölyökkorban elkezdje a fogak fogkefés tisztítását. Ez nemcsak a fogak gondozásában segít, de már fiatalkorban hozzászoktatja a kölyökkutyát a fogkeféhez. Javasoljuk, hogy először csak ujjaival dörzsölgessen végig lassan a kölyökkutya szája mentén. Ha ebben már szerzett némi tapasztalatot, akkor kezdjen el először fogkrémet, majd később fogkefét használni. Ne feledje megdicsérni és jutalmazni kutyáját minden egyes fogtisztítás után.

A felnőtt kutya fogazata

A kutya 12 hónapos kora körül válik felnőtté. Ilyenkorra kialakul a teljes fogazat, amelyet helyesen kell gondozni, hiszen már nem nő helyette másik. Ettől válik a kutya fogazatának ápolása a felnőttkor fontos részévé.

Purina® DentaLife® kutya jutalomfalatok: – A kutya egyéves korától lehet adni a DentaLife® kutya jutalomfalatokat.
Mindegyik rágófalatunknak porózus textúrája van és segít csökkenteni a fogkőképződést a kutya szájában. A DentaLife® ízletes összetevőkből készül és finom csirkés ízével igazi csemege kutyája számára!

A kutya fogazatának tisztítása: –Most, hogy kutyája felnőtt, még fontosabb a fogkefés fogtisztítás. Ideális esetben naponta meg kell tisztítani a kutya fogait, de még azzal is változás érhető el, ha csak hetente kétszer kerül erre sor. A kutya fogainak tisztításakor törekedjen arra, hogy a fogkefe 45°-os szögben álljon. Itt még többet olvashat a fogtisztításról.

Szájhigiéniás oldatok:–A szájhigiéniás oldatok viszonylag új találmánynak számítanak és segítenek a kutya száját tisztán, leheletét pedig frissen tartani. Noha ezekkel az oldatokkal nagyszerűen javítható a kutya fogainak egészsége, mégsem hagyható el a fogkefés fogtisztítás és a napi rágófalat. További tájékoztatásért forduljon állatorvosához.

Az idős kutya fogazata

Nagyon fontos odafigyelni az idősebb kutya fogazatának és ínyének egészségére, hiszen esetükben sokkal nagyobb az ínybetegségek kockázata, mint a fiatal kutyáknál.

Az idős kutya fogszuvasodása: –A fogszuvasodás, illetve a fogon kialakuló lyukak problémát jelenthetnek az idős kutya esetében. Ezért is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizze a kutya száját, mivel az ilyesmi fájdalmat és foghullást okozhat.

Fogeltávolítás: –A kutya korának előrehaladtával előfordulhat, hogy a fogait ki kell húzni. A foghúzást általános altatásban végzik, és bár általában teljesen biztonságos, megzavarhatja az idősebb kutyát.

Szokásos fogápolás: -Fontos, hogy a kutya szokásos fogápolása idős korban is megmaradjon. Ennek keretében rendszeresen fogkefével át kell dörzsölni, és szükség szerint át kell öblíteni a fogait. A naponta adott DentaLife® rágó jutalomfalat szintén segít egészségesen tartani a kutya fogazatát idős korban is.