Dental care for small dogs
A kistestű kutyák fogainak ápolása
A kistestű kutyák fogainak ápolása

A kistestű kutyák fogainak ápolása

Megosztás

A kistestű kutyák fogait nem a szokásos módon kell ápolni, mivel az ő kisebb állkapcsuk némiképp eltérő gondozást igényel, mint a nagyobb kutyáké. Kistestű kutya gondozásakor más szempontok szerint kell megválasztani a megfelelő méretű rágófalatot és máshogyan kell tisztítani a fogakat is. Alábbi javaslataink segítenek kialakítani a kistestű kutyák igényeinek megfelelő fogápolást.

Kistestű kutyák esetében miért különösen fontos a fogápolás?

A fogápolás minden kutya esetében fontos, de a kistestű kutyák fogaira fokozott figyelmet kell fordítani, mivel egyes kistestű kutyák – koponyájuk alakjából adódóan – hajlamosabbak bizonyos fogászati problémák kialakulására. Ilyenek például az olyan rövid fejű kutyafajták, mint a mopsz és a csivava, amelyek egyedeinél gyakran megfigyelhető a fogak összetorlódása, ami komoly problémát okozhat, többek között különféle fogbetegségek nagyobb kockázatát.

A kistestű kutyák fogainak tisztítása

A kistestű kutya fogainak fogkefés tisztításakor néhány dologban máshogyan kell eljárni, mint a nagytestű kutyák esetében. Először is nagy fogkefe helyett kisebb méretűt kell használni, amellyel sokkal hatékonyabban lehet tisztítani a kistestű kutya fogait. A nagyméretű fogkefével szemben további ellenérv, hogy nem fér el kényelmesen a kistestű kutya szájában, így ijesztővé teheti számukra az egész procedúrát.

A kistestű kutya fogainak tisztításakor különösen arra kell odafigyelni, hogy a kutya összes fogközébe eljussunk és megtisztítsuk azokat a helyeket, ahol lepedék képződik. A kisméretű fogkefére emiatt is szükség van.

A kutyák fogainak tisztításához elengedhetetlen a megfelelő kutyafogkrém. Az emberi használatra szánt fogkrémben ugyanis olyan vegyi anyagok vannak, amelyek árthatnak a kutyáknak. A habosítóanyagok például károsíthatják a kutya máját, illetve a cukorpótló anyagok mérgezést is okozhatnak, mivel veszélyes mértékben lecsökkentik a kutya vércukorszintjét. Az emberi fogkrém ezenfelül gyakran mentolos, amit a kutyák nagyon kellemetlennek tarthatnak.

A kutya fogainak tisztítását ismertető útmutató lépésről-lépésre elmagyarázza a folyamatot.

Kistestű kutyáknak adható fogápoló jutalomfalatok

A fogápoló rágó jutalomfalatok nagyszerű eszközt jelentenek a kutya egészséges fogainak és ínyének támogatására. A Dentalife kínálatában található kisméretű rágó jutalomfalat a 7 és 12 kg közötti kutyák számára lettek kifejlesztve.

A Dentalife rágó jutalomfalatok forradalmi kialakítása segít a lepedékképződés leküzdésében. Rágós-porózus textúrájának és bordázott kialakításának köszönhetően rágcsálás közben a nehezen hozzáférhető fogakról is segít eltávolítani a lepedéket. Napi használat esetén tudományosan bizonyítottan csökkenti a fogkőképződést. Így segít megőrizni kistestű kutyája fogainak és ínyének egészségét, szerves részét képezve a napi fogápolási rutinnak.

Egyik rágó jutalomfalatunk sem tartalmaz mesterséges színezékeket és ízanyagokat, továbbá mindegyik ízletes csirkés ízben kapható. A Purina Dentalife rágófalatok emellett hozzáadott cukor nélkül készülnek és alacsony a zsírtartalmuk. A Purina DentaLife jutalomfalatokkal kapcsolatos bővebb információért keresse fel a termékeket bemutató oldalt.

Ha kutyája fogainak egészségével kapcsolatban bármilyen aggálya van vagy általánosságban szeretne tájékozódni a kutyák fogápolásáról, esetleges fogproblémáiról, tekintse meg ezzel kapcsolatos nagyszerű cikksorozatunkat. Ha aggályai vannak kutyája fogainak egészségével kapcsolatban, javasoljuk, hogy keresse fel állatorvosát, aki megállapíthatja, valóban van-e kutyájának problémája, és az hogyan kezelhető.