Dental care for small dogs
A kistestű kutyák fogainak ápolása
A kistestű kutyák fogainak ápolása

A KIS- ÉS EXTRA KISTESTŰ KUTYÁK FOGAINAK ÁPOLÁSA

Megosztás

A kisebb testű kutyák fogait nem a szokásos módon kell ápolni, mivel kisebb állkapcsuk némiképp eltérő gondozást igényel, mint a nagyobb kutyáké. Kisebb testű kutya gondozásakor más szempontok szerint kell megválasztani a megfelelő méretű rágófalatot. Alábbi javaslataink segítenek kialakítani a kistestű kutyák igényeinek megfelelő fogápolást.

Kis- és extra kistestű kutyák esetében miért különösen fontos a fogápolás?

A fogápolás minden kutya esetében fontos, de a kistestű, illetve a mini testű kutyák fogaira fokozott figyelmet kell fordítani! Egyes fajták – koponyájuk alakjából adódóan – hajlamosabbak bizonyos fogászati problémák kialakulására. Ilyenek például az olyan nyomott orrú kutyafajták, mint a mopsz és a csivava, amelyek egyedeinél gyakran megfigyelhetőek a fogak számbéli eltérései, illetve azok összetorlódása, ami komoly problémákat okozhat, többek között különféle fogbetegségek nagyobb kockázatát is. A fogászati megbetegedések kiváltó tényezője továbbá az is, ha gazdiként nem a megfelelő állagú és összetételű eledelt biztosítjuk a számukra. Kis- és mini testű kutyák számára kiemelten fontos a vegyes etetés, hisz a puhább falatok jobban megfelelnek a kényes ízlésüknek, ugyanakkor könnyebben fogaik közé is ragadhatnak, míg a száraz eledelek porózus állaguknak és kedvenceink rágási mechanikájának köszönhetően ledörzsölik a lepedéket a fogazatról.

Kis- és extra kistestű kutyáknak adható fogápoló jutalomfalatok

A fogápoló rágó jutalomfalatok nagyszerű eszközt jelentenek a kutya egészséges fogainak és ínyének támogatására. A fenntebb említett okok miatt a kis- és mini testű kutyák számára a leginkább ajánlott a használatuk kiegészítve vele a vegyes étrendjüket.

A Dentalife kínálatában található extra kisméretű (XS) rágó jutalomfalat a 2 és 7 kg közötti kutyák számára lett kifejlesztve. Egyel nagyobb méretű fajtársaik számára 7 és 12 kg között a kisméretű (S) rágó jutalomfalatot ajánljuk.

A Dentalife rágó jutalomfalat forradalmi kialakítása révén természetes úton, kémiailag aktív hatóanyagok nélkül segít a lepedékképződés leküzdésében. Rágós-porózus textúrájának és bordázott kialakításának köszönhetően biztonságos úton rágcsálás közben a nehezen hozzáférhető fogakról is segít eltávolítani a lepedéket. Napi használat esetén tudományosan bizonyítottan csökkenti a fogkőképződést akár már 28 nap alatt. Így segít megőrizni kistestű kutyája fogainak és ínyének egészségét, szerves részét képezve a napi fogápolási rutinnak.

Egyik rágó jutalomfalatunk sem tartalmaz mesterséges színezékeket és ízanyagokat, továbbá mindegyik ízletes csirkés ízben kapható. A Purina Dentalife rágófalatok emellett hozzáadott cukor nélkül készülnek és alacsony a zsírtartalmuk. A Purina DentaLife jutalomfalatokkal kapcsolatos bővebb információért keresse fel a termékeket bemutató oldalt.

Ha kutyája fogainak egészségével kapcsolatban bármilyen aggálya van vagy általánosságban szeretne tájékozódni a kutyák fogápolásáról, esetleges fogproblémáiról, tekintse meg ezzel kapcsolatos nagyszerű cikksorozatunkat. Ha aggályai vannak kutyája fogainak egészségével kapcsolatban, javasoljuk, hogy keresse fel állatorvosát, aki megállapíthatja, valóban van-e kutyájának problémája, és az hogyan kezelhető.