Kutyával felnőni – a kutya és a gyermek kapcsolata

Soha nem lehet elég korán elkezdeni a felelős gazdilétet! Ha négylábú barát mellett növünk fel, az meghatározhatja a későbbiekben a többi állathoz való viszonyulásunkat is. Az állatokkal való kapcsolat a gyermekkorban amellett, hogy különösen meghatározó élmény, sok tanulást és tanulságot is magába foglalhat. Cikkünkben felsorolunk 5 érvet, amely számba veszi, hogy miért érdemes kutya mellett felnőni.

 

Kutyával felnőni – a kutya és a gyermek kapcsolata

1. Fejlesztik a felelősségérzetet

Egy kutya legalább akkora örömet tud okozni – felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt – mint egy tárgyi ajándék. Fontos megjegyezni viszont, hogy kutyát ne ajándékozzunk. Hiszen nem csupán vigyázni kell rájuk és becsben tartani őket, hanem gondoskodni is róluk. Egy háziállat, különösen egy kutya mellett olyan naponta (akár több alkalommal is) elvégzendő teendők merülnek fel, mint az etetés, a sétáltatás, vagy az állat speciális igényeinek és szükségleteinek a kielégítése. Ezekért a tennivalókért természetesen nem a gyermekek felelősek elsősorban, hanem a szüleik, ám már gyermekkorban is beleépíthetik tudatukba és mindennapos rutinjukba az állatért viselt felelősséget.

2. Hozzájárulnak az aktív és sportos élethez

Akár egy kedvencünkkel folytatott gyors játék is hozzájárulhat a fizikai aktivitás növeléséhez, egy kiadós sétáról nem is beszélve! Ilyenkor természetesen nemcsak a kutya frissülhet fel fizikailag- és mentálisan a mozgástól, hanem a gazdi is!

3. Örömforrásként szolgálnak

Egy gyermek életében is létezhetnek nehezebb időszakok, amikor lelki folyamataik pozitív megerősítésre szorulnak. Kutatás bizonyítja, hogy a kutyák oxitocint szabadítanak fel az emberi testben. Az oxitocint a köznyelvben szeretethormonként emlegetik, hiszen nyugtató hatásával hozzájárul a boldogságérzet megéléséhez és a stressz csökkentéséhez.

4. Elfogadásra, tiszteletre tanítanak

A kutya évezredek óta áll az emberek szolgálatában. Ez a viszony az évek során szofisztikálódott, jó ideje az emberek hűséges társaként tekintünk rá. A kapcsolatot kölcsönös tisztelet és elfogadás jellemzi. Ha a családban található háziállat, egy gyermeknek is el kell sajátítania (eleinte a szülők segítségével), hogy hogyan közelítse meg az állatot, hogyan ismerkedjen vele, és a játék során milyen határokig mehet el, jelen esetben a kutyával szemben. Ezek a lépések természetesen az emberi kapcsolataik kialakításával is párhuzamba vonhatóak, tehát kölcsönösen pozitív hatást gyakorolhatnak egymásra.

Kutyával felnőni – a kutya és a gyermek kapcsolata

5. Kötődés

Kedvencünkhöz már gyermekkorban érzelmi szálak fűzhetnek bennünket, hiszen ők is a családunk részét képezik. Ez a kötődés nem teljes mértékben olyan, mint amilyen embertársainkhoz fűz bennünket. Ameddig kisgyermekként rólunk gondoskodnak, addig egy háziállatról az ember gondoskodik, a folyamatba pedig már egészen kiskorunkban bevonhatnak bennünket a szüleink. Így a kötődésnek egy olyan formáját ismerhetjük meg gyermekként a háziállatunkkal, amelynek felelősségteljes tagjai vagyunk mi is.

Szakértőnk, Száraz Kata kutyatréner tippjei:

 Ha a gyermekeket is be szeretnénk vonni a kutya tanításába, fontos, hogy ezt a gyermek korának megfelelő módon tegyük.

Mindenképp valamilyen motiváción alapuló pozitív módszert használjunk, előbb olyan feladatokkal, amit kutyánk már ismer, hogy a gyermek is meg tudja tanulni a technikát, hiszen kicsi gyermekeknél a testtudatosság még nem olyan magas szintű, mint a nagyobb gyermekeknél.

A kutya szempontjából fontos, hogy a folyamat ne menjen át öncélú szórakozásba, illetve a kutya terhelhetőségét is figyelembe kell venni, hogy a tanulás mindkét fél számára kellemes időtöltés legyen.

Vannak olyan kutyák, akik kifejezetten rajonganak a gyermekekért: itt arra kell figyelni, hogy lelkesedésével ne legyen sok a gyermeknek.

De előfordulhat, hogy az eb kifejezetten tart a gyerekektől (ez legkevésbé lehet gond, ha a kutya még kölyökként kerül a gyerek mellé és eleve mellette nő fel): itt arra kell figyelni, hogy a gyermek ne ijessze meg és ne terhelje túl az állatot. Ebben az esetben különösen hasznos lehet, ha a tanításon keresztül sok pozitív tapasztalatot szerez a gyerekkel kapcsolatban.