Biztosítsa kedvencének a megfelelő tápanyagokat!

Kutyák

Biztosítsa kedvencének a megfelelő tápanyagokat!

Kutyák

Biztosítsa kedvencének a megfelelő tápanyagokat!

Kutyák

Biztosítsa kedvencének a megfelelő tápanyagokat!

A kisebb kutyák étrendjének kialakításakor egy általános félreértés, hogy étrendjüket az emberi táplálékokból kell összeállítani. Csak azért, mert kutyája kisebb, nem jelenti azt, hogy nem rendelkezik nagyobb társai tulajdonságaival.

Alapvető táplálkozási igényeik teljesen megegyeznek, ennél fogva a legjobb minőségű kutyaeledellel célszerű etetni. Ennek ellenére, kis méretükből adódóan van néhány sajátos étrendi szükségletük. Az étrendjük kialakításakor figyelembe kell venni a kutyus gyorsabb anyagcsere folyamatait; fontos, hogy a falatkák kisméretűek legyenek, hogy meg tudja rágni őket; az eledelnek meg kell felelnie a kutyus fogápolási igényeinek, hogy megelőzze a fog- és fogíny betegségeket; valamint rendkívül ízletes kell, hogy legyen.  Az étkezések gyakoriságára is fordítson nagy figyelmet.

Tápanyagokban gazdag termékek – A kistestű kutyák étrendjének rengeteg tápanyagot és energiát kell tartalmaznia, hogy elősegítse az állat gyors anyagcsere folyamatait. Emellett mivel kisebb gyomorral rendelkeznek, nem képesek egyszerre nagy mennyiségű táplálékot elfogyasztani. Éppen ezért étrendjüknek az eledel kis mennyisége ellenére is elegendő tápanyagot és energiát kell biztosítania.

A fogak és a fogíny védelme – a kiskutyáknál gyakrabban előforduló szájhigiéniai fertőzések miatt olyan étrendet kell kialakítani, amely segít azokat megelőzni. Fontos, hogy az eledel tartalmazzon olyan összetevőket, ill. ropogós textúrájú legyen, melyek segítik a fogkő eltávolítását, az egészséges fogak és fogíny megőrzését.

ábra

A falatkák mérete – a kistestű kutyáknak kisméretű falatkákból álló eledelre van szükségük, melyeket könnyen elrágnak, és amelyek gyengédek a fogínyükhöz.

ábra

Íz-élmény – a kistestű kutyák rendkívül érzékenyek az ételeik ízletességére, ennél fogva az ízletes étrendet részesítik előnyben. Minden, a kisméretű kutyák számára kialakított étrendet körültekintően kiválasztott, minőségi hozzávalókból kell összeállítani, így biztosítva a kívánt ízhatást kedvence számára.

Felnőtt kutya, kölyökkutya

Az étel mennyisége és az étkezés gyakorisága – az első háziasított kutyák még közösen falták fel prédájukat, majd pár napig koplaltak, amíg új zsákmányt nem ejtettek – csakúgy, mint farkas őseik. A nagytestű kutyák valószínűleg most is túlélnék ezt az életvitelt, de a kistestű kutyák képtelenek lennének rá. Ennek oka, hogy sokszor és keveset kell enniük, hogy fenn tudják tartani vércukorszintjüket. Rendkívül érzékenyen reagálnak vércukorszintjük hirtelen csökkenésére (hypoglycaemia), mivel nagyon kis energiatartalékkal rendelkeznek. Ezért naponta legalább 2-szer meg kell őket etetni – kölyökkorukban pedig még többször.