Macskája szokatlan viselkedésének oka néha az etetőtálkában keresendő

A macska szokatlan viselkedése olykor egyéni furcsaságokra vezethető vissza. Utalhat például arra, hogy állatorvoshoz kell vinni, de az is lehet, hogy csak egészség és jóllét iránti igényét szeretné kielégíteni. Gazdiként, Ön viszont minden esetben segíthet macskájának. A következő tippek segítenek Önnek megérteni, hogy mi állhat a macskája viselkedésének a hátterében és abban, hogy milyen lépéseket tegyen macskájáért.

1. MACSKÁJA MINDENT MEGRÁG

Előfordulhat, hogy macskájának gyulladt az ínye, és a rágással ezt átmenetileg enyhíteni tudja a fájdalmat. Az ínyirritáció a száj egészségi problémájára utal és mielőbb célszerű felkeresni a problémával az állatorvosát. Egyes macskák egyszerűen csak szeretnek különféle textúrájú dolgokat rágcsálni. Ügyeljen tehát arra, milyen növényeket tart a lakásban. A húsvéti liliom például súlyos mérgezést okozhat.

2. MACSKÁJA AZ ALOMTÁLCÁJÁN KÍVÜL IS VIZEL

Számos oka lehet az alomtálcán kívüli vizelésnek: előfordulhat, hogy macskájának nem tetszik, hogy Ön új almot vezetett be. Nagy valószínűséggel előfordulhat viszont az is, hogy macskájának húgyúti problémája van. A macskák esetében a húgyúti elzáródás a vesék elégtelen működéséhez vezethet. Ezért amilyen gyorsan csak lehet, vigye állatorvoshoz.

3. MACSKÁJA FOLYTON AZ ÖN POHARÁBÓL PRÓBÁL VIZET INNI

A hirtelen, kényszeres szomjúság nem megfelelő hidratáltságra utal. A vegyes etetéssel (amikor nedves és száraz eledelt vegyesen ad macskájának) egyszerűen helyreállíthatja macskája hidratáltságát. Ha már eleve vegyes étrendet kap cicája, akkor növelje a nedves eledel mennyiségét és csökkentse a szárazét, vagy adjon kevés vizet a nedves eledelhez.

Egyes macskák szeretik, ha új helyeken találhatnak ivóvizet. Helyezzen el a lakás különböző pontjain több tálka vizet és figyelje macskája vízfogyasztását. Fontos tudni, hogy a macska csak akkor keres direkt módon vizet, ha nem megfelelő a hidratáltsága. Ha tehát macskája különböző helyeken intenzíven iszik, és ezen az étrendváltoztatás sem segít néhány nap alatt, akkor vigye állatorvoshoz.

4. MACSKÁJA HIRTELEN ELUTASÍTJA A TÁPLÁLÉKOT

Előfordulhat, hogy az Ön macskája unatkozik és új ízekre vágyik. A vegyes etetés nem csupán az egészséges hidratáltság kialakításában segít, hanem változatos állagokat és ízeket nyújt nap mint nap. Ha még nem próbálta napközben váltogatni, vegyíteni a száraz és nedves eledelt, akkor próbálja ki. Ha macskája több, mint 12 óráig nem nyúl semmihez, kérje ki állatorvosa tanácsát.

5. MACSKÁJA SÚLYA GYARAPODOTT AZ UTÓBBI IDŐBEN

Az ivartalanított macskák súlya többnyire gyarapszik, de törekedjünk az ideális kondíció fenntartására, melynek megállapításához kérjük állatorvosunk segítségét. Vizsgálja meg macskája aktuális étrendjét. Mivel a szárazeledelnek jellemzően magasabb az energiatartalma van, mint a nedves tápnak, ezért macskáját etesse inkább vegyesen. Ha már eleve vegyes étrendet kap, akkor növelje a nedves táp mennyiségét és csökkentse a száraz tápét, illetve növelje a testmozgással, játékkal töltött időt.

6. MACSKÁJA GYAKRABBAN HÁNY

Ha Ön egyáltalán nem, vagy nem túl gyakran keféli macskája szőrzetét, akkor kezdje el gyakrabban ápolni azt. A legtöbb macska ugyanis imádja ezt a gondoskodó kényeztetést! A hányinger vagy hányás szőrlabda jelenlétére is utalhat, úgyhogy ilyen esetekben javasoljuk, hogy mérlegelje a kifejezetten beltéri macskák számára kifejlesztett szőrlabda elleni eledellel való etetést. Mivel a hányás mindig megnöveli a dehidratáltság kialakulásának esélyét, ezért adott esetben adjon macskájának több nedves eledelt és ösztönözze a vízfogyasztásra. A hányás gyomor- vagy bélgyulladásra is utalhat, melyet okozhatnak vírusos vagy bakteriális fertőzések, endoparazitózisok, táplálék allergia vagy intolerancia is, ezért mindenképp forduljon állatorvoshoz, ha nem múlik a hányás.