Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürke cica betegnek tűnik vizet iszik

Öregkori nyavaják - a leggyakoribb betegségek idős macskáknál

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

A kor előrehaladtával sajnos kedvenceinknek is át kell esni a test öregedésével járó kellemetlen változásokon. Mik a leggyakoribb időskori macskabetegségek, és hogyan vehetjük észre a jeleket?

Kevesebb ugrándozás

Nem csoda, ha az olyan intenzív élet, amit a macskák fiatal és felnőtt korukban élnek, idős kori ízületi fájdalmakhoz és porcok elkopásához vezet. Ha azt vesszük észre cicánkon, hogy bizonytalan, nehézkesen ugrik, vagy éppen nehezen tudja magát ápolni, gyanakodhatunk az érzékeny ízületekre.

A macskánk ízületeit a megfelelő táplálással karbantarthatjuk. Például Omega-3 zsírsavakban gazdag Purina ONE Senior termékeinkkel, amelyeknek kiegyensúlyozott összetételű receptúrája tartalmaz minden olyan fontos táp- és ásványi anyagot, valamint vitamint, ami macskánk egészségének megőrzéséhez szükséges.

idős cica puha felületen gubbaszt

Cukorbetegség

Az idősebb macskáknál jelentkező cukorbetegség tünetei közé tartozik a gyakori és nagy mennyiségű vizelet, megnövekedett szomjúság és étvágy, illetve az elhízás, mint hajlamosító állapot. Ha látjuk, hogy a macskánk ezeket a tüneteket produkálja, mindenképpen keressünk fel állatorvost, ugyanis az életmódváltoztatás és diéta mellett elképzelhető, hogy cicánknak inzulininjekciózásra is szüksége lehet.

Súlycsökkenés

Az időskor esetenként súlycsökkenéssel is járhat. Ha ezt észleljük, minél előbb kérjük ki állatorvosunk szakértő véleményét. Gyakori okok között van a krónikus vesebetegség, cukorbetegség, pajzsmirigy-túlműködés és a bélrendszer gyulladásos megbetegedése.

Ahogy az embereknél, úgy a kis állatoknál is fokozottabban kell figyelni a jelekre időskor esetén. Fontos, hogy amennyiben a fentebb említett tünetek bármelyikét észleljük macskánkon, minél előbb forduljunk állatorvoshoz, és segítsük idős háziállatunkat a megfelelő kezelés mielőbbi megkezdésével!

A cicák egészség megőrzése és a betegségek megelőzés azért is fontos, mert egy átlagos, egészséges szobacica akár 16 évig is élhet. Ennek nem csak az az oka, hogy a legtöbb betegség mára már gyógyíthatóvá vált, de az egészség megőrzése és fenntartása is könnyebben megoldható. Mit tehetünk, hogy kedvencünk fitt és életerős legyen? Ebben az összeállításunkban sorra vettük, hogy mire érdemes odafigyelni a macskák általános egészsége érdekében.

Macskánknak emellett jóval korlátozottabbak a lehetőségei az egészsége megőrzésére, mint nekünk. Éppen ezért fontos gondoskodnunk az erős immunrendszerről, hogy kedvencünknek hosszú és teljes élete legyen. 3 tipp az immunrendszer természetes erősítésére című cikkünk télen-nyáron kiemelkedő fontossággal bír.

A cicák ápolási rutinjának fontos része a féregtelenítés is, mivel számtalan betegség alakulhat ki, ha nem óvjuk kellőképpen kedvencünket. Ez az összeállítás segít tisztába kerülni azzal, hogy mikor kell elkezdeni a féregtelenítést, milyen időközönként szükséges ismételni, és milyen megoldások léteznek.

Ismerd meg a Purina ONE száraz és nedves eledeleit, és válaszd ki a leginkább kedvencednek valót cicád speciális igényei és életkora alapján.