A vegyes etetés támogatja a macskák egészséges hidratáltságát

​A macskák házasításukig a zsákmányuk elfogyasztásával vették magukhoz a szükséges folyadékot, ezért nem a legtudatosabb vízivók ma sem. Habár szeretik elropogtatni a szárazeledelt, a csak száraz macskaeledellel etetett macskáknál nagyobb valószínűséggel alakulhat ki nem megfelelő hidratáltság. Ha nincsen elegendő víz a szervezetükben, akkor vizeletük túlságosan is koncentrálttá válhat, ami gyorsan vese-, és húgyúti problémákhoz vezethet.

​Macskája megfelelő hidratáltságáról többféleképpen is gondoskodhat. Ennek az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja, ha minden nap vegyesen ad neki nedves- és szárazeledelt is. A megfelelő arányú vegyes étrend kielégíti macskája ösztönös eledel iránti sóvárgását és támogatja vízháztartásának egyensúlyban tartását. Az eledel mellett ne feledkezzünk meg a megfelelő ivóvíz biztosításáról sem.

​Ha nem biztos benne, hogy macskája megfelelő hidratáltsági szinten van, akkor figyeljen a következő jelekre macskája fizikai állapotát és viselkedését tekintve, és kövesse a megfelelő folyadékbevitellel kapcsolatos hasznos tanácsainkat.

MACSKÁJA HIDRATÁLTSÁGA NEM MEGFELELŐ, HA

  1. feltűnően sokat iszik. A megfelelően hidratált macska nem kíván nagy mennyiségben ivóvizet. Ha tehát macskája kényszeresen beleiszik az Ön vizébe, felnyalogatja a mosogatóban maradt vizet vagy folyton felkeresi az itatóedényét, akkor valószínűleg nem megfelelően hidratált. Fontos tudni, hogy a macskák nagy részének tetszik a vízcseppek mozgása, kedvelik a folyó vizet és játszanak vele; ezt a vízzel való természetes játékosságot különböztessük meg a nem megfelelő hidratáltság miatti kényszeres ivástól.
  2. nem jár gyakran az alomtálcára. Ha a macska nem vizel naponta legalább kétszer, azzal megterheli a veséit és azok elégtelen működéséhez vezethet. Ha csomósodó almot használ, akkor figyelje, rendszerint mekkora csomók maradnak macskája után.
  3. a bőre kevésbé rugalmas. Az emberhez hasonlóan a macska bőre is veszít idővel a rugalmasságából. Ha viszont gyors változást vesz észre macskája bőrén, akkor az alacsony hidratáltságra utal, amivel gazdiként foglalkozni kell.
  4. a szemei beesettek. A nem megfelelő hidratáltság látható jele, ha úgy látja, mintha a macskája szemei enyhén a koponyájába húzódnának. Ez szintén annak a jele, hogy a szervezetében túl kevés a folyadék.
  5. száraz a szája vagy az ínye. A macskáknak megfelelő mennyiségű nyálra van szükségük, hogy megvédjék fogaikat és ínyüket, és hogy nyeléshez legyen mivel összekeverniük a táplálékot.

AZ EGÉSZSÉGES HIDRATÁLTSÁG SEGÍTÉSE

  1. Növelje a macska eledelében a nedves eledel arányát. Akár egy kevés vizet is hozzáadhat a napi nedveseledel-mennyiségéhez.
  2. Használjon ivókutat, vagy nyissa meg a csapot, ha macskája a közelben van. Ez a módszer azért vezethet célra, mert kutatások szerint a macskák kerülik az állóvizet. (Egyesek szerint azért, mert állóvízben nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő paraziták és káros baktériumok.)
  3. Válasszon megfelelő méretű és alakú vizestálkát macskájának. Sok macska kerüli az olyan magasabb, szűkebb tálkát, amelynek falához hozzáérhet a bajuszuk, vagy ha a tálka eltakarja előlük a környezetüket. (Sose tegye a tálkát sarokba).
  4. Tegye kívánatosabbá a macska vizét és tegyen főtt húsalaplevet macskája eledelébe vagy a vizestálkájába.
  5. Naponta legalább egyszer cserélje a macska vizét. A friss és tiszta víz természetesen mindenkinek kívánatosabb, ez a macskája esetében is így van. Válogatós macska esetén használjon szűrt vizet, vagy palackozott forrásvizet. Az utóbbi nem szénsavmentes ásványvizet jelent, amit magas ásványianyag tartalma miatt nem javasoljuk macskája itatásra.