Miért veszélyes a túl sok lepedék?
Miért veszélyes a túl sok lepedék?
Miért veszélyes a túl sok lepedék?

Miért veszélyes a túl sok lepedék?

Megosztás

Mindnyájan tudjuk, hogy a túl sok lepedék fogproblémákat okozhat. De azzal is tisztában vagyunk, hogy ez a kutyákra is igaz?

Mi a lepedék?

A lepedék egy ragadós hártyaréteg, amely az emberi és kutyafogakon egyaránt képződik. Ezt a ragadós hártyát baktériumok alkotják, és akkor kezd el kialakulni, amikor az elfogyasztott táplálék maradéka a fogakon marad. Ha nem tisztítják le, ezek a baktériumok elkezdenek növekedni. Minél több baktérium növekszik a kutya fogain, annál nagyobb a fogproblémák kialakulásának kockázata.

Hogyan képződik a lepedék a kutyák fogain?

A kutyák fogain táplálkozás után, egy kémiai reakció során kezd el kialakulni a lepedék. A kémiai reakciót a szájban, táplálékban és a nyálban lévő baktériumok váltják ki. Amint ez a három találkozik, a reakció beindul és elkezdődik a lepedékképződés.

Egyes táplálékok gyorsítják a lepedékképződést a kutya fogain. A baktériumok például szeretik a cukorban lévő szénhidrátokat, vagyis ha a kutya cukros táplálékot kap, akkor fokozódik szájában a lepedékképződés. A lepedék végül fogkővé keményedik a kutya szájában.

A túl sok lepedékre utaló jelek

Kutyája szájának vizsgálatakor több különböző jelet kell keresni. Elmondhatók a következők az ön kutyája szájáról?

  • gyulladt íny;

  • elszíneződött fogak;

  • kihullott fogak;

  • rossz lehelet; 

  • genny jelenléte a szájon belül.


Ha kutyájánál a fenti tünetek bármelyike fennáll, forduljon állatorvoshoz és kérjen tőle tanácsot még azelőtt, hogy kipróbálna bármilyen lepedékeltávolítási módszert.

Miért nem jó, ha kutyája fogain lepedék van?

Az intenzív lepedékképződés valódi problémát jelent kutyája számára, hiszen a lepedék megkeményedik és fogkővé alakul át. A fogköves fogú kutyáknál számos betegség kialakulhat, például:

  • Ínygyulladás (gingivitisz): – Ez az ínybetegség talán a legismertebb a kutyák körében előforduló fogproblémák közül. A rossz lehelet az ínygyulladás kialakulásának korai szakaszában jelentkezik. Emellett sárga fogkőképződés is megfigyelhető a kutya fogain. Kezelés hiányában a kutya ínye megduzzadhat, illetve kialakulhat egy vörös vonal is az ínyen. Az ínygyulladás végső stádiuma további ínybetegségek kialakulásához és foghulláshoz is vezethet.

  • Fogágybetegség: –Ha az ínygyulladás kezeletlen marad, akkor fogágybetegséget eredményezhet. Ennek során visszahúzódik az íny a kutya fogairól, aminek eredményeként az íny egy úgynevezett "zsebet", üreget hagy maga felett. Ez a "zseb" később elfertőződhet, és kezelés hiányában a fogat tartó íny és szövet is tönkremegy.

  • Tályogok: – A tályog a kutya egy vagy több foga körül kialakuló gennygyülem. A genny duzzadttá és vörössé teszi a fog körüli ínyt. Minél több a genny a kutya szájában, annál erősebb fájdalmai vannak. Ezért is fontos gyakran kinyitni a kutya száját és ellenőrizni a fogait.

Egyes fajták hajlamosabbak a fogproblémákra?

Röviden: igen, egyes kutyafajták hajlamosabbak a fogproblémákra. A kistestű kutyák és a törpe méretű kutyafajták hajlamosabbak a fogproblémák kialakulására. Ez azért van, mert a kistestű kutyafajtáknak kisebb az állkapcsa, ami növeli a fogak összetorlódásának kockázatát.

Az összetorlódás károsíthatja a kutya fogait és több lepedéket vagy más fogproblémát okozhat. A kis száj másik hátránya, hogy a lepedék és a fogkő gyorsabban kialakul a kutyáknál. A túl sok fogkő számos komoly fogproblémát okozhat.

Függetlenül attól, hogy kutyája kistestű-e vagy sem, a fogápolás fontos. Ha több tanácsot szeretne, olvassa el fogápolási tanácsainkat.