Az idős macska etetése

Az idős macska etetése
Senior cat eating with owner
Senior cat eating with owner
Senior cat eating with owner
Sitting cat

Általánosságban elmondható, amennyiben macskájának nincsenek egészségi problémái, vagy az állatorvos mást nem javasol, ajánlatos kifejezetten öreg macskák számára kialakított eledelre váltani a normál „felnőtt” macskatáp helyett.

Az idős macskáknak készült eledelek kiváló minőségű fehérjéket tartalmaznak, sok esetben pedig hozzáadott E-vitamint is, amely erősíti természetes védekezőképességét. Fontos szempont, hogy alacsonyabb a kalóriatartalmuk, így akkor is megőrizheti optimális testsúlyát, ha már kevesebbet mozog. Ez azt jelenti, hogy macskája teljes mértékben kiélvezheti az étkezéseket, és ennek az egészsége sem látja kárát.

Ahogy a macska öregszik, a szaglása és ízérzékelése tompulhat, és lehet, hogy rágni is kevésbé tud. A kisebb, puhább falatoknak köszönhetően az idős macska is a legtöbbet hozhatja ki az eledelből, akkor is, ha érzékeny a szája, esetleg már el is vesztette néhány fogát. A magasabb hústartalom miatt az eledel illata és íze is finomabb, így csábítóbb számukra.

Mint mindig, ilyenkor is fokozatosan álljon át az új eledelre. Kezdetnek kínálja az új eledelt a régivel együtt, 7-10 napon át fokozatosan növelve, illetve csökkentve az arányt, míg végül már csak az idős macskáknak kifejlesztett eledelt adja. Ha idős macskája elutasítja az új eledelt, forduljon állatorvoshoz, mert emögött egészségi probléma is állhat.