Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
vörös-cirmos idős cica pihen

Idős cicák szokatlan viselkedésmintái

6 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Ahogy cicád az idős éveibe lép, minden bizonnyal észreveszel majd néhány változást az egészségi állapotában, megjelenésében és viselkedésében. Az öregedés egy teljesen természetes, normális folyamat. 

Az emberekhez hasonlóan az idős macskák is csökkent energiaszinttel rendelkeznek, más dolgok iránt érdeklődnek, és olyan, az életkorral összefüggő egészségügyi problémákat tapasztalhatunk náluk, mint például a porckopás (artrózis). Gazdiként ezekre a változásokra érdemes előre számítanod. Cicád gondozását némileg módosítva, valamint a rendszeres állatorvosi vizsgálatokkal kiegészítve, kedvenced idős éveiben is teljes életet élhet. 

Egyes macskák megszokott viselkedése azonban idős korban megváltozhat. Lehet, hogy már nem szeretnek játszani, vagy hajlamosabbá válnak kevésbé kommunikálni gazdáikkal vagy családtagjaikkal, és bizonyos helyzetekben agresszív viselkedést is mutathatnak. Más cicák szokatlanul zavartnak tűnhetnek, különösen, ha váratlan környezeti változások következnek be körülöttük. Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy ez milyen mértékig számít az öregedés normális részének, és mikortól érdemes állatorvoshoz fordulni? 

Ha szeretnél többet megtudni az idős macskák gondozásáról és a viselkedésbeli változások észleléséről, olvass tovább! 

Szobatisztaság elvesztése

Számos oka lehet annak, ha az egyébként környezetére igényes cicád az almon kívüli helyeken kezdi végezni kis- és/vagy nagy dolgát. Az alomtálcán kívüli baleset előfordulhat például bélsárrekedés vagy stressz hatására. A stresszt kiválthatja például költözés, a rutin megváltozása vagy új kedvenc érkezése.  

Egy másik kiváltó ok lehet a cicák alsó húgyúti betegsége (FLUTD), amely a macskák alsó húgyúti traktusát érintő betegség. Ha azt észleled, hogy macskád nem használja az alomtálcát, mindenképp keresd fel az állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Érdemes figyelembe venned azt a tényt is, hogy sok idős macska viselkedésében olyan változások léphetnek fel, amelyek nem magyarázhatók egészségügyi problémákkal vagy az életkorral összefüggő normális változásokkal. Előfordulhat, hogy kóros és progresszív agyöregedési problémától, úgynevezett kognitív zavartól (CDS) szenved, erre sokan „macska-demenciaként” tekintenek. Az ettől a betegségtől szenvedő cicák összezavarodhatnak, elfelejtik, vagy nem találják meg az alomtálcát, nem emlékeznek, hogy hova kellene kis és nagy dolgukat végezni. Nagyon keveset tehetsz ez ellen azon kívül, hogy követed az állatorvos ajánlásait, és megpróbálsz segíteni, hogy kedvenced a lehető legkönnyebben megtalálhassa az alomtálcát. Például, ha a cicád mindig ugyanoda vizel, próbáld meg oda áthelyezni az alomtálcát. Ha ezután sem megy az alomra, a türelem és a megértés kulcsfontosságú. 

Zavartság vagy tájékozódási zavar 

A zavartság egy másik viselkedés, amely egy idős cica esetében előfordulhat, vagy összefüggésben lehet a cica kognitív zavarával. Az ilyen állapotú idős cica amellett, hogy megfeledkezik az alomra szoktatásáról, zavartnak tűnhet, és nehezen boldogulhat ismerős környezetben is.

Lehet, hogy kevesebbet érintkezik emberekkel és más állatokkal, kevésbé érdeklődik a környezete iránt, és hajlamos lehet látható ok nélkül nyávogni és egyéb hangokat kiadni. 

Ha macskád viselkedése eltér a szokásostól, fontos időpontot kérned állatorvosodhoz a kivizsgálására. Sajnos sokat nem tehetsz a kognitív zavar kezelésében, de a tünetek szakszerű menedzselése érdekében kövesd az állatorvos javaslatait, és összpontosíts a türelemre cicáddal szemben.

Nem reagál a hangos zajokra vagy nem hallgat a nevére

Ha egyszer csak arra leszel figyelmes, hogy macskád már nem fut oda, amikor a nevén szólítod, vagy nem reagál a szokatlan vagy hangos zajokra, akkor gyanítható, hogy kedvencednek halláskárosodása alakult ki.

Nem valószínű, hogy elfelejtette volna a nevét és nem vált érzéketlenné a szokatlan hangokra, egyszerűen nem hall jól. A halláskárosult macskák gyakran más érzékszerveik használatával pótolják a kiesett hanghallást. Így könnyen előfordulhat, hogy siketségüket nem, vagy csak későn veszik észre. Erre utaló tünet lehet még a hangos nyávogás vagy némi tájékozódási zavar.

Ha úgy gondolod, hogy idős cicád viselkedése megváltozott és hallási problémákkal küzd, vidd el állatorvoshoz, hogy ellenőrizze, nincs-e fülgyulladása vagy más gyógyítható betegsége.

Alvási szokások megváltozása 

Az idős cicáknál gyakori az alvási szokások megváltozása. Az idős macskák sokkal többet alszanak, mint ami fiatal korukban jellemző volt rájuk. Gondoskodj róla, hogy legyen valahol csendes és nyugodt hely, ahova cicád elvonulhat és nyugalomban alhat, és engedd, hogy akkor szunyókáljon amikor csak kedve tartja. Az idős macskák gondozásának egyik alappillére, hogy étrendjük megfeleljen az új életszakasz speciális igényeinek. Érdemes kipróbálnod egy speciálisan idős macskák igényei szerint összeállított eledelt, például a PURINA ONE Senior 7+-t, mely kevesebb energiát tartalmaz, mint a felnőtt macskák számára készült PURINA ONE eledelek.

Ezenkívül egyes idős macskák hajlamosak többször is felébredni az éjszaka folyamán, és nyugtalanok is lehetnek. Ha macskádnál szokatlan viselkedést tapasztalsz, mindig fordulj állatorvoshoz.  

A szokásosnál kevesebbet játszik 

Egy másik gyakori változás az idős cicák viselkedésében a játék iránt mutatott érdeklődés csökkenése. Van, hogy kedvenc játékuk már nem érdekli őket, vagy hamar megunják és inkább szunyókálnak. Ez kiábrándító, sőt aggasztó lehet a gazdi számára, de a játék iránti lassan alábbhagyó érdeklődés teljesen normális az idősebb macskáknál. 

A fiatalabb macskák, különösen a kölyökcicák, a játékokon keresztül fedezik fel a világot és fejlesztik az ösztöneiket. Az idős macskáknál kevésbé van már szükség erre, és előfordulhat, hogy egyszerűen nincs kedvük játszani. 

A játék iránti érdeklődés csökkenése általában normális az idős macskáknál. Ha azonban ez a viselkedésbeli változás nagyon hirtelen következik be, vagy ha aggódsz, fordulj állatorvoshoz, hogy szükség esetén akár egy kivizsgálás keretében megbizonyosodhass róla, hogy cicád megváltozott viselkedése nem utal-e valamilyen más problémára. 

Megváltozott táplálkozási szokások 

A macskák természetüknél fogva kifinomultabb étvággyal rendelkeznek, mint a kutyák. Ha azonban idős macskád feltűnően válogat, akkor ez annak a jele lehet, hogy az életkorral összefüggő változások hatással vannak az étvágyára. 

A táplálék iránti érdeklődés hiánya eredhet abból, hogy egyszerűen megunta szokásos eledelét, vagy pedig utalhat olyan gyakori fogászati problémákra, amelyek kényelmetlenséget, fájdalmat okoznak rágás, evés közben. Az is lehet, hogy kedvenced nem érzi jól magát, vagy beteg. Éppen ezért legjobb, ha konzultálsz egy állatorvossal, aki egy szükséges kivizsgálás során diagnosztizálja a viselkedés okát. További változásokat is észlelhetsz, mint például a megnövekedett étvágy vagy szomjúságérzet. Ilyen esetekben is javasoljuk, hogy konzultálj állatorvosoddal. 

Általánosságban elmondható, hogy ha változást észlelsz cicád viselkedésében, fontos kikérni az állatorvos véleményét. 

Agressziót mutat

Ha idős macskád agresszívebbé vált veled vagy más állatokkal szemben, az utalhat a kognitív zavar során fellépő viselkedésbeli változásra utalhat. Ha cicád egy ideje már a szokásai rabja, alacsony lehet a türelmi küszöbe a rutinját érintő változások vagy az otthonában megjelenő ismeretlen emberek felé. 

Továbbá cicád agresszióját okozhatja még rosszullét is. Ha úgy látod, hogy valami nem stimmel kedvenceddel, javasoljuk, hogy vidd állatorvoshoz. 

Az idős macskák gondozása időnként aggasztó és kimondottan stresszes lehet. Ne habozz állatorvoshoz fordulni, ha bármilyen szokatlan, jellemétől eltérő viselkedést észlelsz cicádnál.