Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Az idős macska gondozása
cirmos kölyökcica állát gazdája simogatja

Cicád életkora emberi évekre átszámítva

4 perc olvasási idő

A közhiedelem szerint egy emberi év 7 „macskaévnek” felel meg, ám a valóságban egy 1 éves macska egy 7 éves gyermeknél sokkal érettebb.

Útmutatónkból mindent megtudhatsz cicád várható élettartamáról és arról, hogy hány évesnek számít emberi években. 

Hány éves a macskám emberi években számítva? 

Bár nincs megbízható tudományos módszer az macskák életkorának emberi évekre való átszámítására, általánosan elfogadott nézet, hogy a macska életének első 2 éve nagyjából megegyezik az ember első 25 évével. 2 éves kor után pedig 4 „macskaévet” kell hozzáadni minden betöltött életévhez. Ez azt jelenti, hogy ha a macskád 6 éves, az emberévekben számított egyenértékű életkora körülbelül 41 év lesz. 

1 emberi év hány macskaévnek felel meg? 

A macska életének első éve 15 emberi évnek felel meg. A második év további 9 emberévet ad az életkorához, ami azt jelenti, hogy az első 2 év hozzávetőlegesen 24 emberi évnek felel meg. Ezt követően minden további év körülbelül 4 emberi évnek felel meg.

A macska életkora

Emberi év

1 év

15 év

2 év

24 év

3 év

28 év

4 év

32 év

5 év

36 év

6 év

40 év

7 év

44 év

8 év

48 év

9 év

52 év

10 év

56 év

11 év

60 év

12 év

64 év

13 év

68 év

14 év

72 év

15 év

76 év

16 év

80 év

17 év

84 év

18+ év

88 év

A macskaéletkor-kalkulátorunk segítségével megtudhatod, hány évesnek megfelelő cica barátod életkora. 

Ne aggódj, minden számolást előre elvégeztünk helyetted. Tekintsd meg az oldal alján található kalkulátorunkat, melynek segítségével egy szempillantás alatt megtudhatod cicád életkorát emberi években mérve.

Mennyi a macskák várható átlag élettartama? 

Ez több dologtól is függ, ám általánosságban elmondható, hogy a lakásban tartott macskák tovább élnek, mint a kijárós cicák. A benti macskák átlagosan 16-18 évig élnek, ám néhányuk akár a 20 éves kort is elérheti. 

A macskák várható élettartama fajtától függően is változhat, egyes macskafajták ugyanis tovább élnek, mint mások. Úgy tartják például, hogy a sziámi és a Man-szigeti fajták élnek a legtovább, így emberi években számolva igen szép kort érhetnek meg. 

Tudtad? Egyes források szerint a világ legidősebb macskája 38 évig élt. Ez átszámolva 169 év. További érdekes macskás tényekért kattints ide

Hogyan állapíthatom meg macskám életkorát? 

Ha szeretnéd tudni, hány éves a macskád, legjobb, ha elviszed állatorvoshoz. De ettől függetlenül is vannak a macska életkorára és egészségi állapotára utaló jelek. 

Fogak 

Bár a fogak alapján nem lehet meghatározni a macska születésének napra pontos dátumát, így is nagyszerűen mutatják a macska életkorát. Az időszakok jellemzői a következők: 

  • A cica első tejfogai 2 és 4 hetes kor között jelennek meg. 
  • Az állandó, hófehér fogaik körülbelül 4 hónapos korban bújnak ki. 
  • 1-2 éves korra a fogak enyhén sárgulni kezdenek és néhányon elszórtan előfordulhat fogkő is. 
  • Ha a fogkő már a többi fogon is megjelenik, a cica vélhetően legalább 3-5 éves korú. 
  • Általában 10 éves kor feletti cicáknál jellemzőek a fogproblémák és a fogak elvesztése.

Ne feledd, hogy egyes macskáknak életkortól függetlenül hamarabb romolhatnak a fogai, mint másoknak. 

Szemek 

Ha a macska fogainak kinézete nem bizonyul megbízható információnak, mint amire számítottál az életkorának megállapításához, a szemei is hasznos támpontot adhatnak. A sima írisz fiatalabb, míg a foltosabb idős korú cicáknál jellemző. 

Általában, 12 éves kor felett a macska szeme elkezd homályossá válni. Ha emellett könnyezést és csipásodást is észlelsz, valószínűleg egy idősebb macskát tartasz a kezedben.

Izmok és csontok

A külső tulajdonságok olykor megtévesztőek lehetnek, ezért a cica viselkedését is fontos figyelembe venni az életkorának megállapításakor. Az emberekhez hasonlóan, az aktív mozgás izmos külsőhöz vezet. A játék, az ugrándozás és futkározás a fiatal macskák kedvenc játéka. Tehát ha azt veszed észre, hogy macskád kezd veszíteni az izomtömegéből, vagy kevesebbet mozog, az az öregedés jele lehet. Az idős cicák csontosabbak lehetnek, bőrük lazább és kiállhat a lapockájuk.

Szőrzet 

A macska szőrzete életkorával együtt változik. A bársonyosan finom, puha szőr általában csak a fiatal cicákra jellemző. Az idős macskáknak többnyire erősebb szőrük, vastagabb bundájuk van helyenként ősz foltokkal.

Most már mindent tudsz a macskák élettartamáról, a jellegzetes változásokról és arról, hogy hogyan lehet életkorukat emberi évekre átszámítani. Olvass el más cikkeket is a témában, itt!

Számítsd ki, hogy mennyi idős a cicád emberi években átszámolva, a kalkulátorunk segítségével:

Cicám

fiatalabb, mint

1

éves

éves

Húzd oldalra a csúszkát