Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
hosszú szőrű trikolor cica a nappaliban

15 szórakoztató tény a macskákról

6 perc olvasási idő

Magyarországon a háztartások 37%-ában tartanak macskát, ennek ellenére még mindig számos érdekesség létezik, ami nincs a köztudatban.

A macskák egyedi mozgásától kezdve a rekordot tartó legidősebb macskáig lefogadjuk, hogy még nem hallottál  ezekről az elképesztő cicás tényekről. Olvass tovább!

1. A legrégebben ismert, háziállatként tartott macskáról már 9500 évvel ezelőtti adatok is ismertek. 

Ez garantáltan lenyűgözi majd a többieket a következő vacsoraasztal körüli beszélgetés alkalmával. Tudtad, hogy eredetileg úgy hitték, hogy az egyiptomiak háziasították a macskát? Azonban 2004-ben néhány francia régész felfedezett egy 9500 éves macskasírt Cipruson. Emiatt ez a jelenleg legrégebbi ismert, háziállatként tartott macska, mely több mint 4000 évvel megelőzi az egyiptomi macskákat ábrázoló műalkotásokat. 

2. A macskák életük 70%-át alvással töltik.

Ha úgy tartod, hogy a macskák életük nagy részét átalusszák… akkor igazad van. A Veterinary Hub szerint a macskák életük 70%-át alvással töltik, ami körülbelül napi 13-16 órát jelent. Ez az igazi macskaélet. 

3. Egy alaszkai város polgármestere hivatalosan 20 évig egy macska volt.

Talkeetna, egy alaszkai kisváros polgármestere 20 évig egy Stubbs nevű vörös cirmos cica volt. Számos, versenytársak nélküli választást megnyert, és bár törvényhozói hatalma nem volt, a helyiek és a turisták egyaránt szerették.

4. A valaha élt leghosszabb macska 123 cm hosszúságú volt.

A házi macskákat általában meglehetősen apró és kecses lényeknek tartják. De tudtad, hogy a világ leghosszabb macskája egy Stewie nevű, 123 cm hosszúságú maine coon volt? Ezzel szemben a legmagasabb macska rekordját Arcturus tartja, 48,4 cm magassággal. Ezek igazán nagy cicák. 

5. A világ leggazdagabb macskájának 7 millió angol font vagyona volt.

A világ leggazdagabb macskája a Guinness-rekordok szerint Blackie. Amikor milliomos tulajdonosa elhunyt, végrendeletében nem volt hajlandó megemlíteni családját, így a 7 millió fontos vagyonát Blackie cicájára hagyta. Mi magunk is nehezen hisszük el ezt az érdekes macskás tényt. 

6. A macskák úgy járnak, mint a tevék és a zsiráfok.

Észrevetted már, hogy a cicák, a tevék és a zsiráfok is hasonlóan járnak? Mindhárom faj ugyanolyan lépés sorrendet követve először előrenyújtja jobb hátsó lábát, ezt követi a jobb mellső, majd a bal hátsó és bal mellső.

Ezért egyszerre mindig fél testükkel mozdulnak előre. A cicák, a tevék és a zsiráfok azok közé a fajok közé tartoznak, melyeknek mozgásmintájuk lépésben megegyezik. Nem hiszel nekünk? Győződj meg róla magad az alábbi videó segítségével. Kattints ide!

7. Isaac Newton találta fel a macskaajtót.

Isaac Newton nevéhez leginkább a gravitáció köthető, ám emellett úgy tartják, hogy ő találta fel a macskaajtót is. A How Stuff Works azt írja, hogy amikor Newton éppen a kísérletein dolgozott a Cambridge-i Egyetemen, állandóan megzavarták az ajtót kaparó macskái. Ezért kihívott egy cambridge-i asztalost, hogy vágjon két lyukat az ajtajára, egyet az anyamacska és egyet a cicái számára! Ezek a lyukak még ma is ott vannak az ajtón, a Cambridge-i egyetemen. 

8. 1963-ban egy macska kint járt az űrben.

Biztos hallottál már az űrt megjáró majmokról és kutyákról, de tudtad, hogy egy macska is szembeszállt a nagy ismeretlennel? 1963. október 18-án Felicette, más néven „Astrocat” volt az első és mind ezidáig egyetlen macska, aki feljutott az űrbe. 

9. Egy hosszútávú futóversenyen az agár képes lenne legyőzni a gepárdot.

Tudtad, hogy az agár képes lenne legyőzni a gepárdot egy hosszú távú futóversenyen? A Psychology Today szerint az agarak kiváló hosszútávfutók, és akár 11 kilométeren keresztül is képesek tartani az 56 km/órás sebességet. 

Bár a gepárd hihetetlenül gyors, mindössze körülbelül 180-270 méteren keresztül tudja tartani a sebességét, ezért elképzelhető, hogy az elején előnyt nyerne, de ezt követően az agár hamar lehagyná.

10. Amikor macskáik meghaltak, az ókori egyiptomiak leborotválták a szemöldöküket 

Az Ancient History Encyclopedia szerint Hérodotosz Kr. e. 440-ben feljegyezte, hogy amikor az ókori Egyiptomban elpusztult egy házi kedvencként tartott macska, a családtagok a gyász szertartás részeként leborotválták a saját szemöldöküket. Ez valóban érdekes tény.

11. A házi macskák genetikai felépítése 95,6%-ban megegyezik a tigrisékével 

Ettől a macskás ténytől leesik majd az állad. Egy kutatás során felfedezték, hogy kis házi kedvenceink genetikai felépítése 95,6%-ban megegyezik a tigrisékével.

A sok hasonlóság viselkedésükben is megmutatkozik. Ilyen például a feromonnal és vizelettel való jelölés, vagy a zsákmány becserkészés és elejtés módja. 

12. Egy átlagos házi macska akár 48 km/h sebességgel is képes futni 

Ha láttad már a cicádat a nappaliban élénken futkározni, akkor tudod, hogy a macskák elég gyorsak, de ez a tény akkor is hihetetlen. Körülbelül 48 kilométer/órás sebességre is képesek felgyorsulni, ami olyan gyors, hogy egy 200 méteres sprintben akár még Usain Boltot is legyőznék.

13. A világ legidősebb macskája 38 éves volt 

A valaha élt legidősebb macska 38 éves és 3 napos korában hunyt el. Az 1967. augusztus 3-án született Creme Puff 2005. augusztus 6-ig élt. Gazdája, Jake Perry volt szintén az előző legidősebb rekordtartó macska, Granpa Rex Allen gazdája is, aki 34 éves koráig élt. Bármit is csinál Jake Perry, jól csinálja. 

14. A leghangosabb dorombolási rekord 67,8 dB(A) 

A leghangosabb házimacska-dorombolás rekordját jelenleg Merlin, egy fekete-fehér macska tartja az angliai Torquayben. A dorombolása 67,8 dB(A), ez körülbelül a zuhanyzás közben hallott zaj hangerejével egyenlő. A legtöbb macska 25 dB körüli hangerővel dorombol.

15. Didga, a macska 24 trükköt volt képes végrehajtani egy perc alatt 

Ha úgy tartod, hogy a macskáknak nem lehet trükköket megtanítani, akkor a következő cicás tény igazán le fog nyűgözni. A legtöbb trükk, amit valaha egy macska egy perc alatt végre tudott hajtani, 24 volt. Didga számos trükköt teljesített, a földön átfordulástól kezdve egészen a gördeszkán gurulás közben egy rúdon való átugrásig. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal! Hasonló cicás cikkekért pedig olvass tovább, itt! Ismersz olyan érdekes cicás tényt, amit esetleg nem soroltunk fel? Írd meg nekünk Facebookon, erre a cikkre hivatkozva!