Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Purina One logó
szürkecirmos macska tollas cicajátékkal játszik

Furcsa macskaszokások és jelentésük

3 perc olvasási idő
Purina One logó
Támogatja: Purina ONE

Nem minden esetben tudjuk könnyen megérteni a macskánk viselkedését, holott többnyire arról van szó, hogy a cicák a lelkük mélyén még mindig vérbeli vadászok, akik egyedül járják a nagyvilágot.

Dobozban ücsörgés

Mi a jó benne? Miért nem a kanapén vagy a szőnyegen fekszik a cicánk? Elsősorban azért, mert egy jó búvóhelyet keres, ahonnan szemmel tudja tartani a környezetét. Egy félig lehajtott kartondoboz kiváló pozíció a területének felügyeletére. A szűk helyeket is ezért szeretik ennyire a cicák, mert így jobban el lehet bújni a veszélyes ragadozók elől. Költséghatékony módja a macska szórakoztatásának, ha kisebb-nagyobb dobozokat hagyunk az otthonunkban.

Fejjel bökdösés

Nem minden macska fejezi ki így az érzéseit, de ez a cicád szeretetének a jele. Azt is tudatják a fejbökdöséssel a környezetükkel, hogy akit így bökdösnek, az a tulajdonuk (és nem fordítva). A pofájukon található feromonnal megjelölik a másikat. Ugyanilyen célja van a dörgölőzésnek is.

Éjszakai körbe rohangálás

Az előző két szokás inkább csak értelmezést igényel, az esti és hajnali rohangálás viszont megoldást is. Tudnunk kell, hogy a macskák szürkületkor és hajnalban aktívak a természetben, ráadásul nappal sokat alszanak, így ezekben az időszakokban vezetik le az energiáikat. Ezen segíthetünk, ha napközben, de főként a kora esti időszakban, biztosítunk neki játékokat, és mi magunk is lefárasztjuk, aktívan foglalkozunk vele, akár munkába indulás előtt vagy hazaérkezés után.

Vonzódás a vízhez

Valójában a macskák szeretik a vizet, de nem pont úgy, mint a kutyák. Inni gyakran jobban szeretnek csapból, mivel jobban meg tudják nézni, honnan jön, és ez a természetben hagyományosan biztonságosabbnak számít. Ha nem fogy a tálkából a víz, akkor lehetővé kell tenni, hogy hozzáférjen csepegő, folyó vízhez, vagy a tálkát olyan méretűre kell cserélni, ami nagyobb átmérőjű, mint a cica bajszainak szélessége.

vörös cica fém tálból iszik

Olvasd el a többi cikkünket is a macskák etetésével kapcsolatban: szakértőink tanácsai rávilágítanak arra, hogy kedvencünk tápanyagszükséglete az élete során változik. A macskák 12 hónapos koruktól számítanak felnőttnek, 7. életévük betöltése után pedig idős macskának tekinthetők. A macskád életkorának megfelelő táplálásával biztosíthatja, hogy kedvenced sokáig remek egészségnek örvendhessen és energikus maradhasson. Külön cikkekben mutatjuk be a felnőtt macskák és az idős macskák táplálásával kapcsolatos tudnivalókat.

Fontos szót ejteni arról, hogy hogyan segíthetünk cicánk immunrendszerének természetes megerősítésében, hiszen ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kedvencünk boldog, teljes életet élhessen. Cikkünkben három természetes módszert mutatunk be, amellyel fitten tarthatjuk a macskát.

Ismerd meg a Purina ONE száraz és nedves eledeleit, és válaszd ki a leginkább kedvencednek valót cicád speciális igényei és életkora alapján.

Kapcsolódó cikkek:

Purina ONE