Kedvence még a szokásosnál is jobban szeret aludni, főleg ha valamilyen jó puha helyen gömbölyödhet össze, és ez a kor előrehaladtával egyre inkább igaz. Az idős macskák néha ízületi fájdalmaktól szenvednek, ezért egy kényelmes fekhely megfelelő alátámasztást adhat az ízületeiknek, hogy a lehető legkellemesebben pihenjenek. Tartsa fekhelyét meleg, nyugodt és huzatmentes helyen, hogy teljes nyugalomban pihenhessen.

Hogy csökkentse a macska ízületeit ért terhelést, a fekhely közelében elhelyezhet egy tálka tiszta vizet, így kedvencének nem kell messzire mennie, ha megszomjazik. Ezzel elérheti, hogy többet igyon, így elkerülhető a dehidratálódás és a húgyutak fertőzései, amelyek sok esetben utolérik az idősebb macskákat. Jó ötlet továbbá a közelben tartani az alomtálat is – ha a macska korábban nem használt ilyet, most akkor is jól jöhet neki egy bent a házban, könnyen elérhető helyen, hogy ne kelljen olyan messzire mennie, ha el akarja végezni a szükségét.

Az egyik macska az ablakpárkányról szereti figyelni a járókelőket, a másik inkább a kanapén szundít – de mindegyiknek megvan a maga kedvenc helye, mégpedig általában magasan. Bár a macskák idősebb korukban is szeretnek ugrani, most már nem biztos, hogy képesek olyan magasra felugrani, mint korábban. Ha az ugrást könnyebben teljesíthető részekre bontja, azzal segíthet neki feljutni oda, ahová szeretne. Például ha a padló és a macska kedvenc széke közé betesz egy zsámolyt, akkor macskájának egy nagy ugrás helyett két kisebbet kell megtennie.

Purple house icon