Szobatisztaságra nevelés könnyen

Kutyák

Szobatisztaságra nevelés könnyen

Kutyák

Szobatisztaságra nevelés könnyen

Kutyák

Szobatisztaságra nevelés könnyen

Amíg állatorvosa nem találja biztonságosnak – ez általában 1 héttel az utolsó oltás után következik be -, ne vigye kutyáját sehová, ahol más kutyák is vannak, vagy voltak.

Ezzel megelőzheti, hogy kedvence fertőzéseket kapjon más kutyáktól és az ürülékükből; illetve bárhonnan a környezetből. Ez azt jelenti, hogy a kutya szoktatását otthon kell elkezdenie, és kizárólag a saját udvarában vagy kertjében. Minél előbb kezdi el a szobatisztaságra szoktatást, annál jobb. Készüljön fel néhány apróbb „balesetre” is – ez normális része a tanulásnak!

Általában a kistestű fajtáknál tovább tart a rászoktatás, mint a nagyobb társaiknál.

Ennek több oka is lehet, mint például:

– Gyakrabban kell üríteniük

– A kiválasztó rendszerüknek tovább tart, hogy megérjen, hozzászokjon a „feladathoz”

– Más genetikai jellemzőkkel bírnak – Egyedfejlődésük egész idejére jellemző volt, hogy a kistestű kutyák szobatisztaságának hiányát sokkal jobban tolerálták, mint a nagytestű kutyákét – mivel jóval kisebbet piszkítanak.

– A kistestű kutyák térről alkotott fogalma teljesen más, mint nagyobb társaiké – például: egy kicsi kutya az ágyától és étkezési területétől eléggé távolra megy ugyan, ha ürítenie kell – de ez a terület ugyanúgy lehet a szobán vagy a házon belül.

Ha Ön lakásban él, kutyáját megtaníthatja az alomtálca használatára, ahogyan azt a macskák teszik – ha ez Önnek kényelmesebb.