Fogápolás

Kutyák

Fogápolás

Kutyák

Fogápolás

Kutyák

Fogápolás

Nagyon fontos, hogy gondoskodj kölyökkutyád fogainak ápolásáról. Az állat fogaira folyamatosan lerakódó ragacsos, színtelen plakkréteget időnként el kell távolítani, mielőtt egy cementhez hasonlatos anyaggá alakul, amit fogkőnek nevezünk. A fogkőképződés a fogak megbetegedéséhez vezethet, a baktériumok ugyanis a fogíny szöveteiben és a fog gyökereinél gyulladást okozhatnak.

Vicsorgó kutya

A kezeletlen fogmeder-gyulladás fogínysorvadáshoz és foghulláshoz vezethet. A fog megbetegedése más szervek, például a szív, a vesék és a légutak működését is befolyásolhatja, betegségek esetében rosszabbodást okozhat, vagy akár elő is idézhet betegségeket.

Kutyád fogait már kölyökkorában kezdd el évente ellenőriztetni! Ezt összekapcsolhatod az állatorvosnál tett éves látogatásokkal, hogy az állat szakszerű kezelésben részesülhessen.

A rendszeresen végrehajtott orvosi fogápolás éves időpontjai között te is többféleképpen gondoskodhatsz kiskutyád fogainak tisztán és egészségesen tartásáról.

Rendszeresen ellenőrizd kölyökkutyád fogazatát! Tejfogait egymás után el fogja veszíteni. Ekkor ügyelj arra, hogy a tejfog ne maradjon meg párhuzamosan az állandó fog mellett! Ha ez mégis előfordul azonnal keresd fel az állatorvosod! Hét hónapos korra mind a 42 állandó fognak ki kell bújnia.

Adj valamit a kiskutyának, amit rágcsálhat, és ami ugyanakkor csökkenti a fogkőképződés veszélyeit is! A száraz eledel és a fogtisztító csemegék segíthetnek meggátolni a fogkőképződést.

Minden második napon mosd meg kölyökkutyád fogait! Kezdetben ujjhegyeddel masszírozd az állat fogínyét és fogait, amíg hozzászokik ehhez a művelethez! Később gézdarabbal dörzsölgesd kedvenced fogait! Amikor kedvenced már ezt is nyugodtan tűri, használhatsz kölyökkutya- fogkefét a hozzávaló speciális fogkrémmel. További információkért fordulj az állatorvosához!

Kutyád fogainak ápolásában neked is aktív szerepet kell vállalnod. A rendszeres ápolást egészítsd ki az állatorvos által végrehajtott szükségszerű rutin-fogápolással.

A kölyökkori harapdálás és rágcsálás gyakran jellemző a növekedésben lévő kölyökkutyákra: ezzel is csak a környezetükkel ismerkednek és új dolgokat fedeznek fel. A kölyökkutyák "fogzanak", vagyis természetes és biztonságos, ha a kölyökkutyája a kedvenc játékát harapdálja. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

A fogak ápolási feladatai természetesen összefüggnek az elfogyasztott táplálékkal is. A kölyökkutya megfelelő táplálása – a nevelés mellett – az egyik legfontosabb, hosszú távú feladat. A gondos gazda kötelessége, hogy – ismerve házi kedvence igényeit – a megfelelő körülményeket biztosítsa számára az egészséges, kiegyensúlyozott, hosszú és boldog közös élet megteremtése céljából. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókat ebben az összeállításunkban gyűjtöttük össze.

A kutyák hosszabb és egészségesebb életet élhetnek, ha jó formában vannak. Hozzánk hasonlóan viszont néha nekik is nehézséget jelent az ideális testsúly elérése és megtartása. Az itt olvasható négy lépéssel segíthet kutyájának a fittség és az egészség hosszú távú megőrzésében.

A száraz bőr kockázatának minimalizálására és a kölyökkutya egészséges szőrzetének megőrzésére is többféle módszer létezik: itt olvashatunk arról, hogy hogyan lehet megőrizni a kölyökkutya bőrének egészségét.

Ismerje meg a Purina Pro Plan száraz és nedves eledeleit, és válassza ki a leginkább kedvencének valót kutyája speciális igényei és életkora alapján.