Dr. Bánfi András válaszol

Kutyák

Dr. Bánfi András válaszol

Kutyák

Dr. Bánfi András válaszol

Kutyák

Dr. Bánfi András válaszol

Szakértőnk olvasói kérdésekre válaszol.

Dr. Bánfi András
 1. Kedves Doktor Úr!
  A törpenyuszim két napja nem eszik rendesen, a tápját kiborogatja, a szénáját sem eszi, pedig eddig sokat evett, kifejezetten bélpoklosnak számított. Most szinte csak vizet iszik, néha egy-egy szem magot, tápot. És állandóan a rácsot nyalogatja. Mi okozhatja ezt? Rögtön induljak vele állatorvoshoz?
  Köszönöm válaszát,
  Norbert

Kedves Norbert!

Azt javaslom, hogy keressen fel egy nyulakkal foglalkozó állatorvost. A nyulaknál gyakran előfordul emésztési zavar, mely a vakbél flórájának megváltozását okozhatja. Ha fel is fúvódik, az már kritikus is lehet.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 1. Tisztelt Doktor Úr!

  Az a kérdésem, hogy mit lehetne adni a kiskutyámnak – aki egy “óriás” csivava- mert amikor többet szaladgál, többet mozog, egy idő után húzza a jobb hátsó lábát. Három lábon szalad, sántít. Masszírozom neki, nem jelzi, hogy fájna. Hallottam már, hogy az ilyen kiskutyáknál gyakori a térdízületi probléma, de Ő még csak 21 hónapos és már legalább 6 hónapja létező probléma ez.

  Hogyan tudom megelőzni a nagyobb bajt?

  Köszönettel, Szakács Rita

Kedves Rita!

Sajnos vélhetően valóban egy térd, esetleg csípő probléma áll a háttérben. Gyakori náluk a térdkalácsficam is, talán ennek a valószínűsége a legnagyobb. Ez esetben műtéti beavatkozásra lesz szükség! Keressen fel egy ortopéd állatorvost a www.kisallatortopedia,hu portálon.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 1. Tisztelt Doktor Úr!

  Van egy 4 éves Havanese kutyusom, aki nagyon hosszú ideig hasmenéssel és gyomorgörcsökkel szenvedett. Nem részletezem, hogy mennyi állatorvosnál jártunk, mert akkor elég hosszú lenne a levelem. A sokadik orvos végre komolyan vett minket és vizsgálatokat végzett. Kiderült, hogy candida gombás volt a bele. (valószínű a sok antibiotikumos kezelés miatt).

  Közben persze az is kiderült, hogy allergiás mindenféle gabonára. Így most gabonamentes tápot eszik és szerencsére jobban van. A problémám az, hogy nagyon hullik a szőre és nagyon lassan nő. ( olyan mintha a gyökerek nem tudnák megtartani a szőrt.) Úgy tudom, hogy ennek a fajtának nem, vagy enyhén hullik csak a szőre, úgyhogy egy kicsit el vagyok keseredve, mert hosszú szőrben szerettem volna tartani. Az ismerős havaneseknek olyan gyorsan nő a szőrük, az enyémnek viszont nem. Már lassan másfél éve növesztem, de még mindig nagyon rövid. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet összefüggés a kettő között? Mit tehetnék, milyen vizsgálatokat végeztessek el, hogy kiderüljön mi a baja?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Köszönettel: Piroska

Kedves Piroska!

javaslom egy teljes kivizsgálás keretein belül, a hormonális státuszának ellenőrzését. A pajzsmirigy betegekre, vagy cushing kóros betegekre jellemző a lassú szőrnövekedés.
Autoimmun bélbetegség is állhat ezen idült panaszok hátterében, akár gyomorürülési zavarral együtt.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András

 1. Tisztelt Doktor Úr!

  Van egy 4 éves kislány palotapincsim.
  Az a gondom, hogy többször vittem fedeztetni és látszólag sikeres volt, de még egyszer se született kiskutyája. Kölyökkorában került hozzám.
  Mi lehet a gond?

  Válaszát köszönöm!

  Üdvözlettel: Dávid

Kedves Dávid!

Pajzsmirigy alulműködés, petefészek cysta, idült méhelváltozások és sok más betegség is szóba kerülhet. Hasi ultrahang vérkép, biokémiai profil, és hormon ellenőrzés javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Bánfi András