Agresszív, piszkít vagy rombol? A viselkedési zavar első jelei.

Agresszív, piszkít vagy rombol? A viselkedési zavar első jelei

Agresszív, piszkít vagy rombol? A viselkedési zavar első jelei.

Agresszív, piszkít vagy rombol? A viselkedési zavar első jelei

Agresszív, piszkít vagy rombol? A viselkedési zavar első jelei.

Agresszív, piszkít vagy rombol? A viselkedési zavar első jelei

Agresszív, piszkít vagy rombol? A viselkedési zavar első jelei


Miért foglalkozzon kutyája viselkedésével? 

Kutyája viselkedési szokásainak ismerete különösen fontos, hogy informálódni tudjon kedvence lelki, és egészségügyi állapotáról. Amennyiben azt tapasztalja, hogy kutyája hirtelen vagy szinte észrevétlenül új szokásokat vesz fel, netalán viselkedése kiszámíthatatlan, az utalhat betegségre vagy éppen a viselkedészavar korai fázisára. 

Mit tehet? 

A kutya viselkedése megváltozhat az életkor előrehaladtával, vagy bármilyen környezeti hatásra. Legyen szó egy új családtag érkezéséről, vagy napi rutinjának felborulásáról. A viselkedés megítélése speciális tudást igényel, amit jobb szakértőre bízni. A gazdi felelőssége, hogy folyamatosan figyelje a kutya viselkedését és annak hirtelen változását, így időben orvosolható a probléma állatorvos, viselkedésterapeuta állatorvos vagy kutyatréner bevonásával, elkerülve a súlyosabb problémák kialakulását. 

Birtoklási agresszió

Birtoklási agresszió 

Ezt a típusú agressziót a kutya szívéhez közel álló dolgok váltják ki, mint például a kedvenc játéka, eledele vagy fekhelye, ritkább esetben személyek. Ha kutya a kedvenc tárgyát gyakran mutogatja, védelmezi, vagy morogni és vicsorítani kezd, amikor elveszi tőle a takaróját, csontját, akkor a fokozott óvatosság mellett át kell gondolnia, miért alakulhatott ki túlzott birtoklási vágy. Általában múltbéli negatív élmények hatására, például korábban elvette-e tőle valaki, vagy fajtársa utánzás révén. Javasoljuk, hogy a további agresszív viselkedés elkerüléséhez ne büntesse az állatot, sokkal inkább a megelőzésre helyezze a hangsúlyt. Nem az a cél, hogy a kutyát távol tartsuk a szeretett tárgytól, hanem hogy a túlzott birtoklási vágyát mérsékeljük. Mindez kellő odafigyeléssel, és megfelelő tanítással korrigálható. Tipp: Legyen kéznél egy cseretárgy, ami értékesebb a védelmezett dolognál, és kutyája hajlandó cserébe megválni tőle. Továbbá érdemes jutalomfalatkákkal megajándékozni, és megdicsérni a kutyust. A hatékonyság érdekében alkalmazzon klikkert. 


 

Szobatisztasági problémák

Az egyik legbosszantóbb dolog, amikor a kutya bepiszkít a lakásba kárt téve a bútorokban, nem beszélve a kellemetlen szagokról. A szobatisztaság a kutya természetétől függően 4-6 hónapos korban alakul ki. Ezt követően lehet gyanakodni viselkedési zavarra, aminek számos kiváltó oka lehet. Többek között a nem megfelelő módszerrel való szobatisztaságra tanítás, szorongás, terület megjelölés, valamint az izgalmi állapotban történő vizeletürítés. Előfordulhat, hogy egészségügyi ok áll a háttérben, különösen, ha az addig szobatiszta állat hirtelen elveszti a szobatisztaságát vagy nem tudja jelezni, hogy ki kellene mennie. Ezekben az esetekben haladéktalanul forduljon állatorvosához, hogy megvizsgálja a kutya viselkedésnek van-e egészségügyi oka, amennyiben pedig nincs, alkalmazzon viselkedésmódosító terápiát. Tipp: Nem megoldás, ha kutyáját a piszkítást követően szidja le, vagy a kutyus orrát a pelekán lévő vizeletbe nyomkodja, mert nem fogja érteni. Helyette az ürítés pillanatában célszerű cselekedni, és az állatot a kívánt helyre tenni, hogy ott végezze el a dolgát, ahol a jövőben szeretné.

Szobatisztasági problémák
Rombolás

Rombolás

A rombolás a szeparációs szorongás egyik tünete. A magára hagyott kutya hiperkötődése révén erős ragaszkodást érez gazdája iránt, ami általában kölyökkorban alakul ki nála, vagy az örökbefogadást követően. A kutya megtanul ugyan egyedül lenni, de csak egy megszokott rendszer szerint képes rá. Amennyiben ez a rendszer felborul, és hirtelen változás következik be például a munkarendjében vagy az egyedüllét alkalmával erős impulzus éri (zajok), akkor nagy eséllyel szorongásos tüneteket produkál, ami romboláshoz, ugatáshoz, nyüszítéshez vezethet. A szeparációs zavar kezelése az egyik legösszetettebb egyben legnehezebb feladat. A diagnózis felállítását követően, melyet mindenképp bízzon viselkedésterapeuta szakemberre, egy kezelési tervre, illetve sok türelemre van szükség, ami olykor gyógyszerek alkalmazását is jelenti. Tipp: Ahhoz, hogy kutyája kiegyensúlyozott és egészséges legyen, kezdetben csak rövid időre vegyen búcsút tőle és mérsékelje a távozás előtti babusgatást, majd a hazaérkezést követően higgadtan köszöntse. Később növelhető a távollét idejét, amihez ebből a videóból tájékozódhat.