Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
Kutyussal az ismeretlenben
kistestű kutya munkahelyen pacsit ad Purina

Kutyát a munkahelyre

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

A kutyák társállattá válásával egyre inkább nő az igény olyan helyekre, ahová magukkal vihetik a gazdák kedvenceiket.

Sorra nyitják meg kapuikat a kávézók, éttermek, boltok, benzinkutak, sőt, bevásárló központok is a négylábúak előtt. Vannak olyan munkahelyek is, ahol nem csak a vendégek, hanem a dolgozók kutyáit is szívesen látják.

Számos kutatás témája annak vizsgálata, hogy hogyan hat az emberekre, ha kutya is van a munkahelyen. Többen is igazolták, hogy kutyák jelenlétében alacsonyabb a dolgozók stressz-szintje, vérnyomása és pulzusa, ráadásul a feladat megoldásos tesztekben magasabb teljesítményt érnek el.

Az egyik ilyen kutatás két csoport stressz-szintjét hasonlította össze: az egyikben magukkal vihették kutyájukat a dolgozók, míg a másikban kutya nélkül voltak. A második csoportban jóval magasabb feszültségszintet mértek. A kísérletben voltak olyan napok, amikor a kutyás csoport tagjainak is otthon kellett hagyniuk háziállatukat, ezeken a napokon az ő stressz-szintjük is megemelkedett és hasonlóan alakult a kontrollcsoportéhoz.

A kutyák a társas kapcsolatokra is kedvező hatást gyakorolnak – sokkal könnyebben elegyednek beszédbe távolabbi, akár egymásnak idegen munkatársak is, ha az egyikük a kutyusával együtt van.

A közhangulat is jobb a négylábúak jelenlétében, ami nem véletlen – kimutatták ugyanis ezekben az esetekben az oxitocin hormon mennyiségének növekedését, aminek stresszoldó hatása is van. A jó hangulat, a lecsökkent stressz szint és a megnövekedett számú társas akció a teljesítmény javulását eredményezheti, különösen olyan esetekben, amikor a produktivitást depressziós tünetek csökkentik. A számos pozitív hatás mellett – mint mindennek – a kutyás munkahelynek is lehetnek árnyoldalai. Egyes dolgozók allergiásak a szőrre, előfordulhat félelem vagy fóbia a négylábúaktól, illetve zavarhatják a munkavégzést. A munkaadónak mindenképp mérlegelnie kell a pozitív és a negatív hatásokat, mielőtt kiteszi az ajtóra a kutyabarát munkahely táblát.

Mit tegyünk mi, mire figyeljünk, ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy magunkkal vihetjük kedvencünket dolgozni?

Nagyon nem mindegy, hogy milyen közegben dolgozunk: egy nagy nyitott irodában sokan együtt, kicsi, családias cégnél, van-e ügyfélfogadás, sokat vagyunk az irodában, vagy éppen egész nap szaladgálunk, más is behozza-e a kutyáját, stb. Felelős állattartóként nagyon fontos szempont, hogy a környezetünknek ne legyünk terhére. Alapvető, hogy csak olyan kutyát vigyünk magunkkal, aki szobatiszta, kellően szófogadó és szocializált. Minket is nagyon megzavar a munkában, ha túl sokat kell a kutyával foglalkoznunk, ezért is fontos, hogy nyugodtan tudjon viselkedni a nap folyamán.

  • Mindenképpen egyeztessünk közvetlen kollégáinkkal és legyünk tekintettel kéréseikre, esetleges félelmeikre.
  • Ügyeljünk arra, hogy a kutyánk ne csináljon nagy koszt, illetve zajt és ne zavarja a többieket a munkavégzésben.
  • Nagyon könnyen kunyerálóssá válhat, ha minden íróasztaltól leesik neki egy-két falat – ha ezt nem szeretnénk, előre tisztázzuk, hogy etethetik-e mások és ha igen, mivel.
  • Célszerű a kutyának felállítani bizonyos szabályokat, például, hogy engedély nélkül nem hagyhatja el az irodát vagy nem szaladgálhat a folyosón.
kollégák számítógép előtt beszélgetnek kutyát simogatják

Ugyanakkor a kutya igényeire is figyelemmel kell lennünk:

  • Első alkalommal nem lehetünk benne biztosak, hogy hogyan fog a kutyánk reagálni, ezért célszerűbb egy lazább napon magunkkal vinnünk. Segítsünk neki megszokni az esetleges ijesztő dolgokat szépen fokozatosan, sok jutalomfalattal, sok türelemmel.
  • Napközben az ebek sokat alszanak, ezért legyen számára megfelelő hely, ahol nyugodtan pihenhet. Jó ötlet egy állandó részt kialakítani, ahová kedvencünk szabadon elvonulhat. Előfordulhat, hogy annyira magával ragadja a nyüzsgés, hogy eszébe sem jut lefeküdni, ez azonban hosszú távon nem egészséges. Ilyenkor fordítsunk erre külön figyelmet, küldjük a helyére, fektessük le, tanítsuk nyugalomra. A kezdeti, ”beszoktató” időszakban a zárható box jó szolgálatot tehet, természetesen abban az esetben, ha a kutya ismeri és szereti, szívesen tölt benne időt és nem csak azt várja, hogy mikor szabadulhat ki belőle – erre apránként otthon készíthetjük fel.
  • Ha látjuk a kutyánkon, hogy sokallja már a dajkálást, akkor ne engedjük munkatársainknak, hogy szeretetükkel kellemetlenséget okozzanak neki. Bizonyos kutyák bizalmatlanabbak vagy érzékenyebbek, számukra ijesztő lehet, ha körülállja őket egy csomó ember és mindenki meg akarja simogatni. Nyugodtan szóljunk, ha azt vesszük észre, hogy valaki nem megfelelően közelít a kiskutyánkhoz, és kedvesen magyarázzuk el neki, hogy mit csináljon másképp.
férfi és nő irodában kutyával

Személyes véleményem, hogy a kutyával együtt dolgozni nagyon jó dolog. Csak ritkán, jellemzően a szombati munkanapokon van arra lehetőségem, hogy behozzam Lizát az irodába, de olyankor ő a nap fénypontja sok kollégámnak, és egymásnak adják a kilincset, hogy kicsit megsimogathassák, amit ő végtelenül élvez. Többen mondták már, hogy ő teszi elviselhetővé, hogy aznap is bent kell lenni.

De ahány munkahely, annyi légkör, mindenhol más a szokás és a hozzáállás, ezért nehéz általános érvényű szabályt megfogalmazni a kutyák bevitelévél kapcsolatban. Én azt tanácsolom, hogy az élni és élni hagyni elve alapján a környezetünket és kutyánkat is tiszteletben tartva cselekedjünk, és akkor biztosan jó élmény lesz mindenkinek.

Írta: Száraz Kata, a Gondos Gazdik szakértő csapatának kutyaoktató tagja

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
3 perc olvasási idő

Nevelési tanácsok