Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
kistestű kutyát pitizni tanítanak nyáron

Nevelési tanácsok

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Milyen problémás szokásai lehetnek a kutyának, és mit lehet ezek ellen tenni?

két kistestű kölyökkutya labdával játszik pázsiton

Rágás – A kiskutyák normális esetben azért rágnak meg dolgokat, mert fogzanak. Azonban unaloműző rossz szokásként kifejlett korukban is megmaradhat. Erről a viselkedésről a kutyákat nem lehet lenevelni, csak akkor, ha kezdettől fogva megtiltjuk neki.

Morgás és harapás – A legtöbb harapós kutya morgós kölyökkutyaként kezdte, amit nem korrigáltak időben. A kutya következő lépésként már az emberek után kaphat, ha pedig még ezt is elnézik neki, végül megharaphat valakit. Ha olyan kölyökkutyád van, amelyik morog vagy az emberek után kap, konzultálj állatorvosoddal, vagy beszélj egy kutyakiképzővel! Vele megbeszélheted azokat a megfelelő módszereket, amelyek segítségével javíthatsz a helyzeten. A szigorú büntetés csak ronthat az állat viselkedésén. Egy kiskutya játék közben megharaphat anélkül, hogy tudná, ezzel fájdalmat okoz. Meg kell tanítanod neki egy parancsszót, amivel megfékezheted ezt a viselkedést. Ha kölyökkutyád a játék hevében fogával beléd csimpaszkodik, mondd mély hangon: „Au!”, és ignoráld az állatot addig, amíg meg nem nyugszik! Ha újra megpróbál harapni, hagyd abba a vele való játékot!

Fontos, hogy milyen játékokat játszol vele. Ne játssz vele kötélhúzást vagy lökdösődő, birkózó játékokat, mert az agresszív viselkedést válthat ki belőle! Ha agresszív játékokat játszol kölyökkutyáddal, csak megerősíted az állat helytelen viselkedését. Koncentrálj inkább más tevékenységekre, például sétára, úszásra, “hozd vissza” játékra (amikor a kutyának egy eldobott botot vagy teniszlabdát kell visszahoznia)! Ha ezek után a probléma továbbra is fennáll és a kiskutya még mindig harap, kérj új javaslatokat állatorvosodtól, kutyakiképződtől!

Vonyítás – A kölyökkutyák gyakran vonyítanak vagy nyüszítenek, ha egyedül hagyják őket. Ezt a viselkedést célirányos neveléssel megszüntetheted.

Túlzott ugatás – Egy kis ugatást nyugodtan engedélyezhetünk. Ha egy kutya ugat, akkor azt mindig egy bizonyos okból teszi: igényli vagy védeni akarja saját területét, esetleg több figyelmet szeretne, mert unatkozik. A túlzott ugatást a legtöbb esetben egy hangos „Nem!” utasítással megszüntethetjük. Dicsérd meg a kiskutyát, ha csendben marad! Próbálj meg naponta sokat foglalkozni vele, ezzel elejét veheti az unatkozásnak. Ha a szomszédaid panaszkodnának, hogy kiskutyád a távollétedben sokat ugat, adj neki játékokat, biztonságos tárgyakat, amiket rágcsálhat vagy más, figyelemelterelő dolgokat! Időnként cseréld ki a játékait, hogy ne váljanak unalmassá a számára!

Felugrálás – kiskutyádnak meg kell tanulnia nyugodtan köszönteni az embereket. El kell sajátítania az “Ül!” és a “Menj ki!” parancsokat, és ha felugrál, ezeket kell használod. A kezdeti időszakban emberek érkezésekor tarthatod pórázon is, hogy megfelelő viselkedésre szoktasd. Ha a kiskutya felugrik valakire, húzd le a pórázt, mély hangon mondd ki a “Menj ki” utasítást, és lépj fel előtte fenyegetően (ahogy azt az anyja tenné)! Amint a kiskutya visszalép, mondd ki az “Ül!” parancsot, és segítsd őt ebbe a helyzetbe! Ha leül, dicsérd meg, vagy adj neki valami jutalmat!

Kunyerálás – A kiskutya részéről teljesen normális viselkedés, ha kunyerál, mialatt eszel. Nagyon fontos, hogy soha ne adj neki semmit az asztalról, különben megerősíted őt a kunyerálásban, és továbbra is így fog viselkedni. A kunyerálásról nem könnyű leszoktatni az állatot. Etesd meg a kiskutyát, mielőtt ebédelnétek és ignoráld őt, ha az asztalnál megjelenik! Ha kunyerálni kezd, utasítsd vissza egy határozott “Nem” -mel! Megtaníthatod neki azt is, hogy a helyén maradjon, vagy üljön a lábadnál mialatt eszel.

Szemétben turkálás – Természetes dolog, hogy a szemét nagyon vonzó egy kiskutya számára. A rengeteg szag és a papírdarabok, amik csak arra várnak, hogy valaki széttéphesse őket, mind nagyon érdekesek, de veszélyesek is lehetnek. A legegyszerűbb persze, ha a szemetet olyan helyen tartod, ahol a kutyád nem férhet hozzá, de erre természetesen nem mindenhol van lehetőség. Ha kedvenced a szemétben turkál, határozott hangon mondd ki a “Nem!” parancsszót, vidd el onnan, és adj neki egy alternatív játéklehetőséget!

Autók és kocogók üldözése – Ennek elkerülése érdekében soha ne engedd az utcára felügyelet nélkül kiskutyádat! Ha a kölyök megőrzi ezt a szokását, természetes területvédő ösztönét követi. Ezt a problémát nagyon nehéz kiküszöbölni.

Csavargás – Ennek megelőzésére a legbiztosabb módszer, ha kutyádat bekeríted, illetve pórázon tartod, ha a szabadban tartózkodik.

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
2 perc olvasási idő

Különleges parancsszók a kutyanevelésben

4 perc olvasási idő

Az engedékeny gazda és a követelőző kutya

4 perc olvasási idő

Póráz – vele, vagy nélküle?