Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Pro Plan logó
springer spániel nyitott csomagtartóban ül

Utazz kutyával!

3 perc olvasási idő
Pro Plan logó
Támogatja: PRO PLAN

Útra kelünk és a négylábú családtagok is velünk tartanak? Gondos tervezéssel gördülékeny lesz a kaland! Cikkünkben sorra vesszük, hogy mire kell odafigyelni az előkészületek során és adunk egy letölthető listát is a pakoláshoz.

A koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzet napról napra változik, és természetesen mind a külföldi, mind a belföldi utazási lehetőségekre és körülményekre hatással van. Azt tanácsoljuk, hogy mindig alaposan tájékozódjatok az ezzel kapcsolatos, aktuálisan érvényben lévő előírásokról, esetleges korlátozásokról és biztonsági intézkedésekről, és készüljetek fel arra, hogy akár közvetlenül az utazás előtt vagy közben is adódhatnak váratlan helyzetek, így előfordulhat, hogy hirtelen módosítani kell a terveken.

Ha adott esetben a külföldi utazás nem lehetséges, de belföldön biztonságosnak ítélitek az utazást, akkor is kiemelten fontos a biztonsági óvintézkedések betartása, a fertőzés megelőzése céljából javasolt higiéniai előírások követése. Óvjátok a saját és utastársaitok egészségét – a tervezéshez pedig fogadjátok szeretettel a cikkünket! 

Tervezés

Mielőtt úgy határoznánk, hogy kutyás utazásra megyünk, gondoljuk végig, hogy ebünket felkészítettük-e a kiruccanásra, különben könnyen előfordulhat, hogy a nyugodt kikapcsolódás helyett mindketten kellemetlen élményekkel gazdagodunk."

golden retriever csomagtartóba ül útra készen

 • Az úti cél és az utazás módjának megválasztásakor kalkuláljunk kutyánk igényeivel, tulajdonságaival is. Ne a nyaraláskor teszteljük, hogy mire képes! Ha például még soha nem autózott, ne egyből egy 10 órás kocsikázással indítsunk, ne akkor találkozzon először vonattal, stb.
 • A szállás kiválasztásakor ügyeljünk rá, hogy kutyabarát helyet válasszunk. Érdemes lehet rákérdezni a szállásadónál, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak a kutyával való foglalásra.
 • A programok megtervezésekor is gondoljunk a kutyánkra! Tájékozódjunk, hová mehetünk be a négylábúval együtt, illetve, hogy vajon mennyire kellemes számára az adott időtöltés. Liza kutyámnak például egy városnézés egy emberekkel zsúfolt látványosságnál igazi tortúra, így én sem tudnám élvezni, ha magammal hurcolnám.
 • Arra is legyen tervünk, hová tesszük a jószágot, ha valahová nem jöhet velünk.
férfi kutyával kirándul hegytetőről kilátás

Előkészületek

Már az utazás előtt van egy csomó tennivalónk, amire idejében gondolnunk kell:

 • Legyenek rendben a kutya papírjai, az oltási könyve, illetve az útlevele, ha külföldre megyünk – utóbbit is az állatorvos tudja kiállítani.
 • Minden esetben tájékozódjunk jó előre a célország által előírt speciális szabályokról, amik a kisállatok beutazására vonatkoznak!
 • Időben gondoskodjunk a kórokozók, kullancsok, szúnyogok elleni védekezésről! Figyelem, frissen felcseppentett spot-onnal nem mehet a kutya élővízbe, a bolhanyakörvek pedig a vízben veszítenek a hatékonyságukból!
 • Csomagoláskor a pórázon kívül pakoljunk be etetőtálat, fekhelynek való alkalmatosságot, törülközőt, játékot, kutyakakis zacskót – én a hirtelen fellépő bogáncsveszély elhárítására mindig viszek magammal kutyafésűt is.
 • Ne feledkezzünk meg kedvencünk számára sem összeállítani egy útipatikát. Kerüljön a csomagba steril mull-lap, steril mullpólya, öntapadó kötszer (Copoly, állatpatikában kapható), fertőtlenítőszer (alkoholos pl. Bradoderm, sokoldalúan használható, főleg spray flakonban vagy jódos pl. Betadine, hígítva használandó). Csomagoljuk el a rendszeresen szedett gyógyszereket is, ráhagyással, illetve kérjük ki állatorvosunk tanácsát a kedvencünk számára legmegfelelőbb fájdalomcsillapítóról, allergia elleni, illetve hasfogó készítményekről, melyeket állatpatikában be tudunk szerezni. Ezeknek az adagolását is jegyezzük fel pontosan.
 • Csomagoljunk az esetleges szőrnyíráshoz (sebek esetén), kötszervágáshoz alkalmas ollót, tüske, szálka, fullánk eltávolítására alkalmas csipeszt, és kullancs eltávolítására alkalmas csipeszt vagy kanalat is.
fehér kistestű kutya bőrönben fekszik

 • Vigyünk magával annyi adagot a kutyánk megszokott eledeléből, ami a tervezett tartózkodáson felül még 2-3 napig elég, ha váratlanul meg kell esetleg hosszabbítani az utazást. Ha hirtelen elkezdenénk mással etetni, az megviselheti a pocakját, ezért érdemes jól felkészülten nekivágni az útnak.
 • És van még valami, amit soha nem hagynék otthon, az pedig a kutyaszállító box. Sokan idegenkednek boxba zárni a kedvencüket, de megfelelő szoktatás után a kutya igen kedvelt tartózkodási helye lesz. Általában szeretik a kis kuckós zugokat, biztonságot nyújtanak nekik. Ha a kutyánk szeret a boxban lenni, akkor bárhová is visszük azt, egy darabka otthont fog jelenteni neki, ahol bármikor nyugodtan tud pihenni. Az autóban is az egyik legbiztonságosabb megoldás, amellett, hogy bent tartja a koszt, a kutyát is védi egy esetleges baleset esetén.
 • Autós utazásoknál box hiányában mindenképp használjunk biztonsági övet.
mopsz autóban fekszik kutya biztonsági övvel

Nagyon fontos, hogy kutyánk nyakában legyen egy biléta az elérhetőségünkkel, illetve a chipje legyen regisztrált. Adataink naprakészségét ellenőrizzük állatorvosunknál!
Vész esetére nem árt, ha felírjuk pár helyi állatorvos elérhetőségét.

Hurrá, utazunk!

Ha hosszú útra megyünk kocsival, mindenképp iktassunk be több pihenőt, hogy kutyánk elvégezhesse dolgát és kinyújtóztathassa tagjait, és okvetlenül biztosítsunk neki lehetőséget inni!
Ha klímát használunk az autóban, legyünk tekintettel a kutyusunkra is: ha nem elég kíméletesen fújjuk a hideg levegőt, az akár megfázást, kötőhártyagyulladást vagy fülfájást is okozhat nála – csakúgy, ahogy az erre érzékeny embereknél.
Ha szeretnénk, hogy a szállásadónk ne bánja meg, amiért kutyabaráttá tette a szálláshelyét, fontos, hogy az ebünk jól viselkedjen. Tartsuk be az alapvető kutyás etikettetIDE KATTINTVA olvashatjátok erről egy korábbi cikkünket.

kislány térképpel nyitott csomagtartóban németjuhásszal kaland

Természetesen csak szobatiszta kutyával vágjunk neki az útnak, illetve kanoknál eleinte különösen figyeljünk, mert még ha otthon szobatiszta is, az új helyen kedve támadhat megjelölni valamit.
A bútorokra, hacsak külön nem egyeztettük, ne engedjük fel kedvencünket, vagy legalább takarjuk le saját pokróccal.
Tartsuk be a házirendet és csak oda vigyük be a kutyát, ahová valóban bemehet.
Ne feledkezzünk meg a póráz használatáról és a kutyánk utáni eltakarításról sem.
Ügyeljünk rá, hogy kutyánk ne zavarja a többi kikapcsolódni vágyót, ne hagyjuk sokat ugatni! Idegen helyen előfordulhat, hogy bizonytalanul érzi magát és ennek hangot is ad, ha magára hagyjuk. Erre is tökéletes megoldás lehet az ismerős box.

Újra otthon

Hazatérve alaposan nézzük át, hogy nem hozott-e haza potyautast a kutya kullancs vagy más élősködő formájában. Ha kalandos volt a kirándulás és összeszedett egy-két kisebb sebet, horzsolást, az is előkerülhet ilyenkor. Kössük össze az átvizsgálást egy nagy dögönyözéssel és eszébe sem jut majd tiltakozni!
Egy-egy jól sikerült utazás után kicsit mindig keserédes a hazatérés. Próbáljunk meg minél több közös élményt csempészni a mindennapokba is, ez kutyának és gazdinak egyaránt feltöltődést nyújt majd.

férfi kistestű kutyájával a tengerparton

Letölthető lista a pakoláshoz

Bónuszként összeállítottunk egy nyomtatható listát, amit IDE KATTINTVA értek el. Ezen mindent megtaláltok, amit érdemes bepakolni, ha négylábú barátaitokkal keltek útra, és természetesen ki is egészíthetitek saját igényeitek szerint.

Kutyával nyaralni nagyon jó móka, az átlagosnál több időnk van kedvencünkre, amit mindenféle izgalmas programmal tudunk eltölteni, érdemes kipróbálni

Jó utat kíván: Száraz Kata és a PRO PLAN Gondos Gazdik csapata

Kapcsolódó cikkek:

PRO PLAN
3 perc olvasási idő

Kötelező oltások a kutyák életében

5 perc olvasási idő

A fáradt kutya jó kutya…