Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Macskaegészség és tanácsok

Macskaegészség és tanácsok

​​Tudjuk, hogy a lehető legjobb életet szeretné biztosítani cicájának, ezért időről időre lehetnek kérdései. Az alábbiakban a leggyakoribb cicákkal és kismacskákkal kapcsolatos kérdésekre találja a válaszokat.

TÁPLÁLÉK ÉS TÁPLÁLKOZÁS​

ETETÉS

Miért jó a Friskies® a cicámnak?

A Friskies® 100%-ig teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálást nyújt macskájának, mely fedezi cicája napi tápanyag szükségleteit. Minden termékünk hordozza a Friskies Ígéretet, vagyis elkötelezettségünket arra, hogy garantáljuk Önnek:
• A kiváló ízű termékeket, melyeket macskája mindig élvezettel fogyaszt majd.
• A 100%-ig teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálást: kiváló minőségű fehérjékkel, zsírsavakkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek támogatják macskája egészségét, vitalitását és boldogságát.
• A Purina szakértőinek az állatok táplálásában szerzett, több mint 85 éves tapasztalatán alapuló termékeket. Friskies, hogy macskája továbbra is különleges hangulattal tölthesse meg otthonát.

Mennyi eledelt adjak a macskámnak?

A cicák etetését egyénenként kell személyre szabni, a szükséges eledelmennyiség mindig az aktivitási szintjüktől, fizikai kondíciójuktól és egyéni igényeiktől függően változhat. Minden esetben tanulmányozza a csomagoláson feltüntetett etetési útmutatót mely segít, megállapítani a helyes napi etetési mennyiséget. Mivel a cicák általában „csipegetnek”, inkább kevesebbet esznek többször, fontos, hogy mindig elérhető legyen számukra táplálék. Ez nem vonakozik a vemhes/szoptatós és kölyök macskákra. Friss, tiszta ivóvíz mindig legyen elérhető. Az elegendő mennyiségű napi vízfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része.

Mi a fehérje szerepe?

A fehérjék a cicák számára is nélkülözhetetlen tápanyagok forrás, melyek aminosavakból épülnek fel. Az állati szervezetben betöltött szerepük alapján két nagy csoportba lehet osztani. Esszenciális aminosavaknak tekintjük azokat, melyeket a szervezet nem tud saját maga felépíteni, csak külső forrásból, készen tudja felvenni. Nem esszenciális aminosavaknak nevezzük azokat, melyeket a szervezet anyagcsere folyamataiból adódóan maga is fel tud építeni. A macskák számára az arginin és a taurin nevű aminosavak is esszenciálisak. Argininra a cicák szervezetében zajló nagyon aktív fehérje- anyagcseréje következtében felszabaduló nagy mennyiségű ammónia megkötése miatt van szüksége. Taurinra szívizomzatuk és szemük megfelelő működése miatt van szükségük.

KISMACSKÁK

Hogyan etessem a kiscicámat?

Az elválasztás átmeneti időszak a kismacskák életében, ilyenkor térnek át szilárd táplálékra az anyatejről. Az elválasztás folyamata általában négy hetes korban kezdődik, és nyolc-tíz hetes korukra ér véget. Ennek során az egyik legjobb módja, ha szabad hozzáférést biztosít a kiscica számára az anya macska tálkájához. Fokozatosan már elkezdheti kölyökmacskáknak kifejlesztett eledelre, pl. Friskies® Junior-ra szoktatni, amely ideális táplálék a kismacskáknak és a vemhes, illetve szoptató macskák számára is. A könnyebb elfogyasztás érdekében keverhet egy kis mennyiségű meleg vizet az eledelhez, hogy laza, zabkása-sűrűségű legyen.

Többféleképpen felkeltheti érdeklődését a táplálék iránt:
1) Kenjen egy kicsit a szája köré – kismacskája természetesen le fogja nyalni.
2) Hagyja, hogy kismacskája használja a szaglását, és maga fedezze fel az eledelt. Friss, tiszta ivóvizet is mindig biztosítson számára. Az elegendő mennyiségű vízfogyasztás az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része.

Miért kell speciálisan kismacskák számára kifejlesztett táppal etetnem a kismacskámat?

A kismacskának a felnőtt macskáktól eltérő étrendre van szükségük, olyanra mely támogatja az egészséges fejlődésüket. Egy kifejezetten nekik kifejlesztett eledel, mint a Friskies® Junior megfelelő mennyiségben tartalmaz fehérjét, az egészséges növekedés és a szervek fejlődésének támogatására ásványi anyagokat, mint pl. a foszfor, a magnézium, a cink és a vas, melyek segítenek az erős csontok és fogak felépítésében. A kismacskák étrendjéből emellett egyedülálló módon a taurin sem hiányozhat, mely egy esszenciális aminosav az egészséges szív és látás támogatására. Kismacskájának egy teljes értékű és kiegyensúlyozott eledelre, pl. Friskies® Juniorra van szüksége egy éves koráig.

Milyen korban kezdhetem felnőtt macskaeledellel etetni a cicámat?

A felnőtt étrend ideje az egy éves kor betöltése után érkezik el, ekkor áttérhet a felnőtt, vagyis a Friskies® Adult termékekre. Tájékozódjon termékválasztékunkról, mely kizárólag 100%-ig teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálást nyújtó termékeket tartalmaz, melyek támogatják cicája egészségét, vitalitását és boldogságát. Fokozatosan szoktassa hozzá az új étrendre, napról-napra többet keverjen az új eledelből a régibe, míg végül teljes egészében felnőtt eledelt nem kap. Az átálláshoz minimum hét napra van szükség.

Miért ne adjak felnőtt macskaeledel kölyökmacskámnak?

Az egészséges növekedés és fejlődés érdekében nagyon fontos, hogy kismacskája a számára megfelelő, kifejezetten kölyökmacskák számára kifejlesztett étrenden nevelkedjen, ilyen például a Friskies® Junior. A felnőtt macskaeledelek a felnőtt macskák tápanyagigényéhez igazított, ezért nem biztos, hogy elegendő tápanyagot tartalmaz a kismacskák optimális és egészséges növekedéséhez.

SZOPTATÁS/VEMHESSÉG

Miért jó, ha a vemhes/szoptató macskámat JUNIOR táppal etetem?

A vemhes vagy szoptató macskáknak több vitaminra, ásványi anyagra és fehérjére van szükségük, mely segít a tejtermelésben, ezáltal a kismacskák növekedésében is. Ezeket a megnövekedett táplálkozási igényeket a Friskies® Junior kielégíti. Ideális esetben már akkor kezdje el teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálást biztosító kölyökmacskáknak kifejlesztett eledellel etetni macskáját, mikor kiderül, hogy vemhes, így már a vemhesség korai szakaszától támogathatja macskája megnövekedett tápanyagigényeit. A napi etetési igény drasztikusan növekszik a szoptatás időszakában. Etetéssel kapcsolatos útmutatónk ból megtudhatja, mi az ajánlott napi etetési adag egy vemhes vagy szoptató macska számára. Annak érdekében, hogy elegendő táplálékhoz jusson, tanácsos lehet egy tál szárazeledelt elöl hagyni, hogy nap közben bármikor hozzáférhessen. A friss, tiszta ivóvíz az egészséges táplálás elengedhetetlen része, ezért mindig legyen elérhető számára.

LAKÁSBAN TARTOTT MACSKÁK

Miért van szüksége lakásban tartott macskámnak speciális étrendre?

Azok a cicák, akik életük legnagyobb részét lakásban töltik, nem csupán több játékidőt és törődést igényelnek gazdijuktól, hanem kivételes gondoskodásra is szükségük van a táplálkozásuk terén. Mivel napjuk több mint 70%-át alvással töltik, ezért kevesebbet mozognak, és könnyebben meghízhatnak, mint kint élő társaik. A benti cicákat emellett több időt töltenek szőrzetük ápolásával, ami megnöveli az emésztőrendszerükben kialakuló szőrlabdák képződésének esélyét, ráadásul a húgyuti megbetegedésekre is hajlamosabbak lehetnek.

A Friskies® Indoor Friskies Lakásban tartott macskáknak 100%-ig teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálást nyújtó eledel, mely gondosan meghatározott mennyiségű fehérjét és energiát tartalmaz a túlzott súlygyarapodás kockázatának csökkentésére. Az ásványi anyagok megfelelő összetételét tartalmazza az egészséges húgyutak érdekében. Természetes rostokat, a szőrlabdák kialakulásának csökkentése és az emésztés támogatása érdekében, és cikóriát az alom kellemetlen szagának csökkentésére.

IVARTALANÍTOTT CICÁK

Mit jelent az „ivartalanítás”?

A hím- és nősténymacskákra is vonatkozik? Igen, az „ivartalanítás” fogalom tehát a nőstény cicákra és a kandúrokra is egyaránt vonatkozik. A Friskies® for Sterilised Cats (Friskies ivartalanított macskák számára) a nőstények és kandúrok számára is megfelelő táplálékot biztosít.

Miért etessem igényeihez igazított eledellel az ivartalanított cicámat?

Az ivartalanított cicák hajlamosabbak lehetnek az elhízásra, és bizonyos húgyúti problémák kialakulásására. A Friskies for Sterilised cats egy 100%-ig teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálást nyújtó eledel, melyet speciálisan az ivartalanított cicák táplálkozási igényeinek megfelelően, egészségük támogatására fejlesztettünk ki. A kiegyensúlyozott fehérje-zsír arány segít fenntartani cicája ideális testsúlyát. Az ásványi anyagok és vitaminok megfelelő egyensúlya támogatja az egészséges húgyutakat és macskája természetes védekezőképességét.

SZÁRAZ VAGY NEDVES?

Mi jobb a cicám számára, a nedves vagy száraz macskaeledel?

A döntés, hogy száraz vagy nedves eledellel eteti cicáját, nagyban függ kedvence ízlésétől. Mivel a Friskies® száraz és nedves eledelek egyaránt 100%-ig teljes értékűek és kiegyensúlyozott táplálást nyújtanak, biztosítják macskája számára a kellő változatosságot és a szükséges tápanyagokat. Néhány macska a ropogós szárazeledelt, míg mások inkább a nedves eledelt szeretik jobban. Akár össze is keverheti a száraz és nedves eledelt cicájának, de ne felejtse el megnézni az etetési útmutatót, mely segít, hogyan állítsa be az egyes eledelek mennyiségét annak érdekében, hogy macskája az optimális etetési adagot kapja.

EMBERI TÁPLÁLÉK

Az emberi táplálék alkalmas a cicák számára? Odaadhatom a macskámnak a vacsora maradékot?

Több okból is ajánljuk, hogy ne adjon cicájának maradékot. Néhány emberi táplálék mérgező lehet a macskák számára már kis mennyiségben is, ilyen pl. a hagyma és a csokoládé. Emellett a legtöbb emberi táplálék nem tartalmazza a cicák számára szükséges mennyiségű tápanyagokat. Nem tanácsos a cicának megengedni, hogy az asztalnál egyenek. Biztonsági és higiéniai okokból sem javasolt, de viselkedésbeli problémákhoz is vezethet a későbbiekben. Mindig a tányérjából etesse a cicát, hogy ne alakuljanak ki rossz szokásai, pl. koldulás az asztalnál.

KUTYAELEDEL

Ehet a kismacskám kutyaeledelt?

Nem. A kutyaeledel nem megfelelő táplálék a macskák számára, mivel több, olyan tápanyagra is szükségük van, melyek a kutyaeledelben nem, vagy nem elegendő mennyiségben található meg (Pl.: taurin vagy arachidonsav). Ezért kutyaeledellel nem biztosíthat teljes értékű, kiegyensúlyozott táplálást egy macska számára. A cicák egyedülálló táplálkozási igényeit biztonságosan kielégíti a teljes értékű és kiegyensúlyozott macskaeledel, mint például a Friskies® eledel.

ÁLTALÁNOS EGÉSZSÉG ÉS GONDOSKODÁS

ÁLTALÁNOS GONDOSKODÁS

Hogyan ellenőrizhetem le, hogy cicám egészséges és normál súlyú?

Az egészséges cicáknak általában megfelelő az étvágyuk és jó kedvűek, aktívak. Ha cicája csendesebb és étvágytalanabb a megszokottnál mindenképpen keresse fel állatorvosát. Az egészséges cicáknak tiszta fülük és bőrük van, nem viszketnek és nincs a bőrükön szőrtelen folt. Csillogó szemük és nedves, ugyanakkor váladéktól mentes orruk van. Fontos, hogy a vizelet és az ürülék normális legyen. Egészen könnyű lemérni cicája testsúlyát egy háztartási mérleg segítségével. Kérdezze meg állatorvosát életkorához viszonyítva mi lehet macskája ideális súlya, és ezt ellenőrizze is le rendszeresen. Emellett cicája súlyát a testkondíció-pontszám* segítségével is értékelheti. Az egészséges testkondíció-pontszámmal rendelkező cica (tehát amely nem alultáplált vagy túlsúlyos) vékony, feszes hassal rendelkezik oldalról szemlélve, és bordái nem láthatók, de könnyen érezhetők, tehát nem borítja őket túlzott mennyiségű zsírréteg. Továbbá, érdeklődjön állatorvosától arról, mi a legmegfelelőbb módja macskája egészséges súlyának ellenőrzése. A túlsúly gyakori probléma a macskák körében, és az egészséges testalkat megőrzése segít a macska egészségének fenntartásában is.

* A FEDIAF, azaz az Európai Állateledel Ipari Szövetség weboldalán elérhető a következő címen:
www.fediaf.org/self-regulation/nutrition

Úgy hallottam, hogy a cicák hajlamosak húgyúti betegségekre. Mit tehetek ennek megelőzése érdekében?

A cicáknál alsó húgyúti megbetegedései meglehetősen gyakran fordulnak elő. Ezek a problémák gyakran megakadályozzák a húgyhólyag megfelelő kiürítését, sőt a húgycső életveszélyes elzáródását is okozhatják. A tüneteket kialakulásáért általában a húgyhólyag steril gyulladása a felelős. A betegség orvosi neve: A macska alsó húgyúti megbetegedése (angolul: Feline Lower Urinary Tract Disease, FLUTD). A FLUTD klinikai jelei: a gyakori és fájdalmas vizeletürítés, a véres vizelet és a vizeletnyílás túlápolása.

A FLUTD kezelésének egyik kulcsa a kiváltó ok meghatározása. Ide tartozhatnak a húgyhólyagkövek, a húgyúti elzáródás, a fertőzés vagy akár a stressz is. Néhány macska hajlamosabb lehet az alsó húgyúti problémákra. A kandúrok általában gyakrabban szenvednek húgycsőelzáródástól, vagy a szűkebb húgycsövük miatt. A FLUTD betegséget ritkán diagnosztizálják egy évnél fiatalabb kedvencek esetén, az átlagéletkor, mikor a panaszok jelentkeznek négy év, és a középkorú macskák a legveszélyeztetettebbek. A túlsúlyos, lakásban tartott, és jellemzően kényelmes cicák esetében szintén fokozott a betegség kialakulásának kockázata.

Ha cicáját FLUTD betegséggel diagnosztizálták, kérjen tanácsot állatorvosától, hogy mivel könnyítheti meg beteg kedvence életét. Ha macskáját húgykővel diagnosztizálták, állatorvosa egy speciális állatorvosi diétát javasolhat a kővisszatérés kockázatának csökkentésére. Amennyiben stresszel összefüggő FLUTD betegségről van szó pl. macska idiopátiás hólyaghurut, állatorvosa a cica vízfogyasztásának növelését javasolhatja, pl. nedves étrend bevezetésével.

Ha cicáját még nem diagnosztizálták FLUTD betegséggel, számos módon csökkentheti a betegség kockázatát:
• Biztosítson, hogy mindig elegendő mennyiségű vízhez férjen hozzá, ezzel ösztönözve az ivást és elősegítve a hígabb vizeletet. A több itató használata a házban szintén több víz elfogyasztására ösztönzi a cicát. A kerámiaedény használata a legkedvezőbb, mivel a műanyag edények befolyásolhatják a víz ízét. Kedvence vízfogyasztásának növelésével segíthet a hígabb vizelet kialakításában mely csökkenti a kristály- és kőképződést, ezáltal a húgyhólyagot irritáló, koncentrált vizelet kialakulását.
• Ösztönözze cicáját, hogy minél többet mozogjon és játsszon.
• Gyakran tisztítsa és cserélje az almot, mert a cicák természetükből fakadóan nagyon tiszta állatok, és ha az alomtálca koszos elkerüli a használatát, tehát a vizeletet visszatartja.
• Kerülje a hirtelen étrendváltozást (különösen a nedves tápról száraz tápra váltást), mert ez hasmenést okozhat. Ilyenkor a víz a cica székletével ürül a vizelet helyett, ezáltal koncentrált vizelethez és kapcsolódó problémákhoz vezet.
• Közepesen savas vizeletet támogató étrendet használjon (pl. Friskies) bizonyos kövek kialakulási kockázatának csökkentése érdekében. Lehetőség szerint tegye lehetővé, hogy cicája egész nap szemezhessen a tápból ahelyett, hogy néhány kis adag ételt adna neki, ezáltal folyamatos vizelet pH-t alakíthat ki nap közben.
• Kerülje a macska számára stresszes helyzeteket pl. költözések, vagy akár a rossz időjárás, ilyenkor FLUTD rohamok jelentkezhetnek. Lehetőség szerint minél inkább könnyítse meg az átmenetet cicája számára a stresszhatás csökkentésére. Beszéljen állatorvosával arról, hogyan segítsen cicájának megbirkózni a közelgő stresszes eseményekkel.

A Friskies® receptúrák segítenek az egészséges húgyútak megőrzésében. Minden Friskies termék teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálást nyújt, és megfelel a macskák táplálkozási igényeinek. Receptúráinkat táplálkozási szakértők és állatorvosok alakították ki, hogy segítsenek a cicáknak az egészséges vizelet-pH fenntartásában, és kiegyensúlyozott ásványi anyagösszetétellel rendelkeznek az egészséges húgyúti rendszer fenntartása érdekében. Ugyanakkor fontos, hogy a betegséggel küzdő kedvenceknek speciális igényei lehetnek, melyeket a Friskies nem biztos, hogy ki tud elégíteni, ilyen esetben mindenképpen konzultáljon állatorvosával.

ÁPOLÁS

Hogyan ápoljam a cicámat?

A rendszeres ápolás hatására cicája kívül-belül ragyogni fog. Amellett, hogy eltávolítja az elhalt szőrszálakat, a szőr és bőr egészségét is fenntartja, segít egy erősebb kötelék kiépítésében, csökkenti a szőrlabdák kialakulásának kockázatát és lehetőséget ad kedvence állapotfelmérésére is.

Legyen az ápolás a napirend része minél fiatalabb korban, lehetőség szerint már a cica kiskorától. Így könnyebben észreveheti, ha parazita támadta meg kedvencét, esetleg ha bármilyen bőr sérülése van. Ráadásul ily módon a bútorok is szőrmentesek maradnak, és emellett még a kettejük közti kötődés megerősítésben is segíthet. Útmutatóként: a hosszú szőrű cicák naponta igénylik az ápolást, míg a többi cicánál heti egy alkalom is elég.

Ápolás, fésülés
A kiscicák bundája puhább, pelyhesebb és rövidebb, mint a felnőtt cicáké. Még ha külön ápolásra nincs is szükség, jó ötlet lehet hozzászoktatni őket kiskoruktól a fésüléshez például. Mivel kifejezetten élvezik, hálásak lesznek érte. A legtöbben még oda is szaladnak majd, amikor meglátják a kefét vagy fésűt a kezében.

Hogyan ápoljuk a cicát:
• A rövid szőrű cicák szőrének ragyogása érdekében használjon finom fogú fémfésűt hetente, és egy természetes sörtéjű vagy gumikefét az elhalt szőrszálak eltávolítására.
• Gyengéden kefélje vagy fésülje meg cicáját a szőrnövekedés irányában.
• A sörtés kefével söpörje le a szőrt a fej irányában, majd simítsa le újra.
• A hosszú szőrű cicák ragyogó bundája érdekében naponta használjon acélfésűt.
• A csomókat kibonthatja ujjával, vagy óvatosan levághatja tompa végű ollóval. Esetleg állatorvosát is megkérheti erre, ha attól fél, hogy véletlenül megvágja kedvence bőrét.
• Ha az ápolás küzdelem, próbálja meg elterelni cicája figyelmét jutalomfalattal, simogatással és megnyugtató beszéddel, majd óvatosan kezdje el kifésülni.

Fürdetés
Minden gazdit büszkeség tölt el, ha kedvence legjobb formájában szinte ragyog. Míg a rövidszőrű cicák egy egész életen át boldogan élhetnek fürdés nélkül, esetenként szükségük lehet egy pancsolásra. A hosszú szőrű fajták és a bemutatókon szereplő macskák azonban gyakori fürdetést igényelnek, ezért már kiskorukban szoktassa hozzá őket a meleg vízben történő fürdéshez. A legtöbb macska nem szereti a vizet, és agresszívan viselkedhet fürdetés közben. Ha nem érzi magát biztosnak, vagy elég alkalmasnak macskája megfürdetéséhez, kérjen időpontot egy kisállat kozmetikusnál.

Hogyan tisztíthatom a fogait, karmait, fülét és szemét?

A macskák alapvetően remekül gondoskodnak a higiéniájukról, ezért Önnek nem sok dolga van. Hetente egyszer tartson egy gyors állapotfelmérést, ekkor tisztítsa ki a cica fülét és szemét egy nedves nedvszívó vattával, és ellenőrizze fogait és karmait. Naponta mossa meg cicája fogát egy állatoknak szánt fogkrémmel és speciálisan erre kialakított fogkefével. Amennyiben már egész kiskorától fogmosáshoz szoktatja cicáját segít csökkenteni annak a kockázatát, hogy később fogkövet kell eltávolíttatni a fogairól. Amint jobban megismerkedik kedvencével, rájön majd, hogy réteges karmai vannak. Amikor fára másznak vagy kaparófát használnak, a külső réteget behúzzák, és az alatta lévő új, erősebb karmot használják (gyakran találhat ledobott külső hártyát a kedvenc kaparófelületek környékén). Ezért az aktív, egészséges cicák ritkán igényelnek karomvágást. A lakásban tartott és idősebb cicák ugyanakkor kicsit több figyelemre szorulnak. Ha fogkő eltávolításra vagy karomvágásra van szükség, mindenképpen forduljon állatorvosához.

VÉDŐOLTÁSOK

Mit kell tennem a védőoltásokkal kapcsolatban?

A cicákat évente egyszer el kell vinni az állatorvoshoz védőoltásért. Beszélje meg állatorvosával a védőoltásokat, és jegyezze fel, melyeket kapta meg, és mikor esedékes a következő. A kiscicák kezdetként általában 2 injekciót igényelnek, amelyet évente ismételnek. A tényleges követelmények mindenhol mások, ezért kérje a legjobb oltási tervet állatorvosától az adott cicára vonatkozóan.

FÉREGHAJTÁS, BOLHÁK

Mit jelent a féreghajtás?

A cicákat érintő főbb férgek a fonál- és galandférgek. A fonálférgek a kiscicákra különösen nagy veszélyt jelentenek. A kismacska 6 hónapos koráig ajánlott havonta féreghajtani, majd 9 és 12 hónapos korában, ezt követően pedig felnőttként évente kétszer. Az állatorvos az első oltáskor biztosít egy féreghajtás-rendet. A galandférgek apró rizsszemeknek néznek ki, és gyakran megfigyelhetőek a macska hátsóján vagy farkán a parazita a vadászat és a zsákmány elfogyasztása során (pl. madarak, egerek stb.) illetve a nyershús elfogyasztásával juthat a macska szervezetébe, vagy megtelepedhet a bundájukban a bolhák révén. A paraziták kipusztítása nehéz, ezért a hatékony kezelés érdekében keresse fel állatorvosát, aki tanácsot ad a megfelelő bolhakezeléssel kapcsolatban.

Mit tehetek, ha a cicám bolhás?

A bolhák nem csak a cicáknál okoznak problémákat. Minden, a cicáján élősködő bolhából kilencvenkilenc bolha fejlődhet az otthonában! A bolhák a leggyakoribb külső paraziták mind a cicákon és kutyákon egyaránt. A felnőtt bolhák hónapokig is élhetnek, és idejük nagy részét sajnos élősködéssel, táplálkozással és tojások rakásával töltik. A bolhák és férgek kezelésére sok lehetőség elérhető a boltokban és az állatorvosoknál. Az állatorvosa biztosan tud tanácsot adni azzal kapcsolatban, hogy mi a legjobb cicája és otthona számára.

SZAPORODÁS

Honnan tudom, hogy a cicám ivarérett?

A cicák 5-9 hónapos korukban érik el a pubertás kort, és az ivarzás hirtelen kezdődik. Ha a cica párosodik, az ivarzás napi néhány párzás után hirtelen leáll. Ha nem kerül sor párzásra, az ivarzás öt-tíz napig tart, és 5-12 nap után megismétlődik. Az ivarzás riasztó lehet a gazdik számára, akik gyakran úgy gondolják, hogy a cicát fájdalom kínozza (ezért hívják az állatorvost). A cica nagyon nyávog (a keleti fajták esetén különösen hangosan), csóválja a farkát, feltolja a hátsó felét és lefelé a mellső lábait. Az az általános felfogás, hogy a legtöbb cica szülés után három-négy héttel kezdi az ivarzást. Ugyanakkor bizonyítékok szerint a cicák már a kismacskák etetése idején is teherbe eshetnek!

VESEELÉGTELENSÉG, F.L.U.T.D., CUKORBETEGSÉG, ALLERGIA, TÁLYOGOK...

VESEELÉGTELENSÉG, F.L.U.T.D., CUKORBETEGSÉG, ALLERGIA, TÁLYOGOK stb.

Ha kiscicáját a fenti betegségek bármelyikével diagnosztizálták, kérjen több információt állatorvosától a kezeléséről és bármely speciális étrend javaslatról vagy gyógyszerről.​

VÉSZHELYZET ESETÉN

VÉSZHELYZET ESETÉN

Tudjuk, hogy hosszú és boldog életet szeretne élni kedvencével. Ezért fontos, hogy gyorsan és hatékonyan cselekedjen vészhelyzet esetén. Íme néhány útmutató, amely segítségére lehet.

AUTÓBALESETEK VAGY SÚLYOS ESÉSEK

AUTÓBALESETEK VAGY SÚLYOS ESÉSEK

• Óvatosan vigye a cicát egy közeli biztonságos helyre.
• Szőnyegből vagy kabátból csináljon egy „hordágyat”, és óvatosan csúsztassa rá a cicát, gondosan alátámasztva az egész testét.
• Ne csavarja ki a cica testét még véletlenül sem és kicsit alacsonyabban tartsa a fejét a testéhez képest, hogy a vér továbbra is eljusson az agyába.
• Tartsa melegen, amíg az állatorvoshoz nem ér.

HOGYAN KEZELJEK EGY SÉRÜLT CICÁT

HOGYAN KEZELJEK EGY SÉRÜLT CICÁT

• A sérült cicák rémültek, fájdalmaik vannak, és lehet, hogy veszélyben az életük.
• Lassan és halkan közelítsen. Ha lehet, viseljen kesztyűt és fordítsa el az arcát.
• Tartsa finoman, de határozottan a tarkójánál rögzítésként, majd tegye a kezét a hátsó lábai alá támaszként.
• Csavarja takaróba vagy törölközőbe a kapálódzás elkerülése érdekében.
• Helyezze szállítódobozba, és vigye azonnal állatorvoshoz. Ha lehet, hívja az állatorvost, mielőtt megérkezik.

A VÉRZÉS ELÁLLÍTÁSA

A VÉRZÉS ELÁLLÍTÁSA

• Alkalmazzon hideg borogatást, szorítsa a sebre, hogy minél inkább mérsékelje a vérveszteséget, míg az állatorvoshoz nem ér.