Ha a cicának nincs lehetősége kimenni a kertbe, bizony, a mi feladatunk a szórakoztatása.

Az egyre gömbölydedebb cica különböző egészségügyi veszélyeknek van kitéve, ráadásul a mozgáshiányos állat stresszessé válhat, ami például a szobatisztaság elvesztésében nyilvánulhat meg.

A kutatások azt mutatják, hogy a túlsúlyos macskák számos betegségre hajlamosabbak, például a húgyúti problémákra vagy az ízületi gyulladásokra. Általánosan elmondható, hogy az elhízás rontja cicánk életminőségét, mozgása nehézkesebbé válik, immunrendszere meggyengül, így hajlamosabb lesz a különböző fertőzésekre, és élettartama is várhatóan csökken. A jó hír, hogy Ön is segíthet macskájának „formában maradni”!

Vadászat a nappaliban

A cicák és a kutyák közötti egyik nagy különbség, hogy míg a kutya dicsérettel is motiválható, addig a cica csak kedvenc ételével. Ezt kihasználva könnyen aktivitásra ösztönözhetjük gömbölyödő kedvencünket. Hagyjuk a kisállatot „megküzdeni” a zsákmányért: rejtsünk el falatkákat a lakás különböző pontjain, vagy készítsünk kis játékot WC-papír-gurigákból, azokat összeragasztva, és egy doboztetőre erősítve, hogy benyúlkálhasson a falatokért. Egy dologra azonban vigyáznunk kell: a jutalomfalatok extra energiát tartalmaznak, ezért ilyenkor nem árt egy kis matek. A megevett jutalomfalatok energiamennyiségét vonjuk ki a napi eledel adagból vagy a napi eledelmennyiségből elvett száraztáp szemek legyenek!

Új-régi játékok

A cicák hamar ráunnak játékaikra, így jó módszer, ha „rotáljuk” azokat, eltesszük, majd újra elővesszük őket. A boltban vásárolható játékokon kívül gyűjthetünk tollakat, terméseket is, amelyeket megszagolgathat, levadászhat. Ne feledkezzünk meg a kaparófáról és a macskamászókáról sem, hiszen kedvencünk imádja karmait élesíteni és szeret a lakás magasabb pontjairól nézegetni.

Túl kevés víz?

Az is előfordulhat, hogy a cica nem jut elég friss vízhez, így ivás helyett az evést választja. A macskák nagyon kényesek a vizükre, ezért minimum naponta cseréljük azt! Opcionálisan több vizestálkát is elhelyezhetünk a lakás különböző pontjain, ezzel ösztönözve őket az ivásra.

Megfelelő táplálás

A helyes eledel megválasztásával, melyben egyensúlyban van a fehérje, a zsírtartalom és a rostok aránya, segíthet csökkenteni, majd beállítani az ideális kondíciót. Vannak olyan speciális macskaeledelek, amik kevesebb energiát tartalmaznak, ezért kifejezetten ajánlottak a megfelelő kondíció elérésének érdekében. Fontos, hogy mindig tartsa be a napi ajánlott mennyiséget, ne etesse túl kedvencét, és ne adjon neki ételmaradékokat! A megfelelő gondozással és táplálással már az állat fiatal korában elkerülheti az elhízás problémáját.