A macskáknak nincs annyi lehetőségük egészségük megőrzésére, mint nekünk.

A gazdinak kell gondoskodnia az erős immunrendszerről, hogy kedvence boldog, teljes életet élhessen. Szerencsére ez nem olyan nehéz! Íme, néhány természetes módszer, amellyel fitten tarthatja cicáját.

Az erős immunrendszernek köszönhetően a cica kevésbé hajlamos a különböző betegségekre, fertőzésekre, gyorsabban gyógyul, és aktívabb, játékosabb, mint legyengült ellenálló-képességű társai. Nem elhanyagolható indok az sem, hogy ha figyelmet fordítunk erre, kevesebb pénzt költünk majd gyógyszerekre.

Csak sportosan!

A testmozgás nem csupán az aktív időtöltés miatt létfontosságú. Segít az immunrendszer erősítésében is! A stressz hozzájárulhat az immunrendszer legyengüléséhez, így a betegségek kialakulásához – ahogy az embereknél, ugyanúgy az állatoknál. A futás, a játék egyrészt kiegyensúlyozottá teszi a cicát, másrészt pedig, a rendszeres mozgás közvetlen módon is javítja az immunitást azáltal, hogy erősíti az állatot, és megakadályozza az elhízást.

Figyeljünk az étrendre!

Tudta, hogy a cica immunrendszere 70%-ban a az emésztőrendszer egészségétől függ? Ennek oka, hogy az emésztőrendszer sok immunsejtet is tartalmaz, így a macska tápcsatornája lesz az első olyan hely, ahol az immunrendszer találkozik a kórokozókkal, és az immunsejtek segítségével felveheti velük a harcot. A legfontosabb tehát, amit nap mint nap megtehet kedvence egészségének megőrzése érdekében, hogy gondoskodik a megfelelő, teljes értékű étrendről, ami jótékony hatással van az immunrendszerre is. Ez a két jellemző nem mindig jár együtt. Sok eledel számít teljes értékűnek, azonban nem mindegyik biztosítja az immunrendszer számára a szükséges extra segítséget. A Purina által kifejlesztett Bifensis-formulát tartalmazó eledel jó alternatíva az immunrendszer támogatására. A Bifensis-formulában egyrészt olyan jótékony lactobacillusok találhatóak, amik pozitív hatással vannak a bél mikroflórájára és az immunrendszerre, másrészt olyan egyéb tápanyagok, például omega-3 és omega-6-zsírsavak, amik kulcsfontosságúak az egészséges bőr és szőrzet szempontjából.

Vessük be a halolajat!

Ha minőségi, teljes értékű macskaeledelt választunk, a legtöbb esetben nincs szükség napi szinten egyéb étrend-kiegészítőre. Azonban, ha szeretnénk támogatni a cica immunrendszerét, a halolaj jó választás lehet, mert a benne található omega-3 zsírsavak jótékony hatással vannak a szív, a vese és az ízületek megfelelő működésére. A halolaj ezen kívül csökkentheti az allergiás tüneteket, a bőr viszketését, ráadásul az egészséges, fényes szőrzetért is tehetünk vele.

Ha tehát biztosítja cicájának a rendszeres testmozgást, gondoskodik a minőségi macskaeledelről, a megfelelő tápanyagokról – és persze sok-sok szeretetről –, máris rengeteget tett, hogy cicája a lehető legjobb formában legyen!