A vidéki és városi kutyalét előnyei és hátrányai
A vidéki és városi kutyalét előnyei és hátrányai
A vidéki és városi kutyalét előnyei és hátrányai

A vidéki és városi kutyalét előnyei és hátrányai
Elsőre nyilvánvalónak tűnhet, hogy a kutya egészségesebb és boldogabb vidéken, mint a városban. A vidék tele van nagy, nyitott terekkel, friss levegőt és a mozgás szabadságát kínálja a kutyának. De amikor a kutya egészségéről és jóllétéről van szó, a legfontosabb – még a környezetnél is fontosabb - tényező az odafigyelő, gondoskodó gazdi. Valójában a vidéknek és a városnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Néhányat mi is bemutatunk közülük…

A vidéki élet előnyei

A folyamatos friss levegő, a mozgás szabadsága egyértelműen ide sorolható. A „vidék” azonban sok mindent jelenthet: egy falut, kisvárost, földekkel és mezőkkel körülvett, elszigetelt birtokot, vagy akár a teljes vadont. Minden élőhelynek megvannak a maga sajátosságai, egyesek akár nagyobb kockázatot is jelenthetnek kedvenceink egészégére.

A kutyák imádnak kedvükre szaladgálni a szabadban. Vidéken séta közben a gazdik gyakran elengedik a pórázról őket, a távolból odafigyelve rájuk. Ez szinte lehetetlen a városi forgatagban, kivéve a kutyáknak fenntartott parkokat, ahol azonban a tömeg zavarhatja a társaságkerülő, nem megfelelően szocializált négylábúakat.

A vidék hátrányai

A vidéki kutyák ritkábban vannak pórázon, így sajnos gyakrabban kerülnek bajba. Kevesebb a gépjármű, mint a városban, de a teherautók, a buszok és a vonatok továbbra is gyakoriak, és ezek sofőrjei gyakran nincsenek eléggé felkészülve az eléjük ugró állatokra.

Logikusnak tűnhet, hogy a városi légszennyezettség sokkal több mérgező vegyi anyagnak teszi ki kedvencét, ám sajnos a vidéki kutyák, akik szabadon járhatnak elhanyagolt területeken is, könnyebben mérgezés áldozatául eshetnek – gondoljunk csak a rovarirtókra, műtrágyára, patkánycsalira, fagyálló- vagy motorolaj tócsákra.

Mivel a vidéki gazdik nem tudják állandóan rajta tartani a szemüket a hatalmas területeken futkározó kutyákon, gyakran nem is veszik észre a betegségek első tüneteit. Ez pedig nagyobb kockázatot jelenthet a kutyának, főleg, ha az észlelés és az állatorvoshoz jutás között hosszú idő telik el – akár azért, mert sokat kell vezetni az első rendelőig. (A legjobb dolog, amit ilyenkor tehet a gazdi, ha felhívja az állatorvosát, és az ő instrukcióit követve azonnali elsősegélyben részesíti kedvencét, mielőtt elindulnának egy hosszú útra bármilyen beavatkozás nélkül.)

A városi nyüzsgés előnyei

A városi életnek van egy nagy előnye a kutyák számára: nagyobb összezártságban élhetnek együtt a gazdijukkal. Ez az állandó közelség és interakció maximálisan kifizetődik, hiszen a gazdik könnyebben észlelhetik a kedvencük viselkedésében beálló változásokat, beleértve a betegségek első tüneteit is.

A városi lét hátrányai

Sok városi kutya nem olyan aktív, mint a vidéken élő társaik, és sok esetben az eledelekkel is jobban elkényeztetik őket. Ezek eredményeképp az elhízás komoly kockázatot jelent a városi kutyák számára. A túlsúly növeli a kutyáknál kialakuló daganatos megbetegedések esélyét, ízületi és számos egyéb egészségügyi problémához vezethet, csökkentve ezzel a várható élettartamot.

A városi kutyákat az alábbi veszélyek is fenyegetik:

  • Könnyen hozzáférnek a szemeteshez, csontokhoz, egyéb maradékokhoz és az utcán eldobált, mérgező cigarettacsikkekhez.
  • Megfelelő biztonsági intézkedések hiányában kieshetnek az emeleti lakásokból.
  • A liftajtók könnyen beszoríthatják a kutya mancsát, ha pedig maga a póráz akad be, az akár meg is fojthatja az állatot.
  • Könnyen az útjukba akadhat patkányméreg vagy kiköpött rágógumi (utóbbinak gyakran használt alapanyaga, a xilitol vagy nyírfacukor mérgező a kutyák számára), csokoládé (ami akár szívleállást is okozhat náluk), mérgező szobanövények, embereknek szánt gyógyszerek. De az sem példa nélküli, hogy kisebb boltok tulajdonosai mérget szórnak a járdára, hogy ezzel tartsák távol üzleteiktől a kutyákat, akik esetleg odapisilhetnének a bejárat közelébe.
  • A galambürülék Cryptococcus nevű gombát tartalmaz, ami életveszélyes lehet a kutyák számára.
  • A vidéki kutyákhoz hasonlóan a városi kutyák is gyakran találkoznak és állott vizű pocsolyákkal, tócsákkal. Mindkettő tartalmazhat a kutya számára mérgező anyagokat (pl.fagyálló) és az egészségükre veszélyt jelentő kórokozókat (baktériumok, egysejtű élősködők, algák).

Tippek vidéki gazdiknak

Ha vidéken él, nagyon fontos, hogy kutyája minden körülmények között engedelmeskedjen Önnek. Tanítsa meg, hová mehet és nem mehet a szabadban, ahogy arra is, hogy amikor hall egy autót, maradjon nyugodt és kerülje el az út környékét ahelyett, hogy csaholni kezd, vagy a jármű után szalad. Védje őt a mezőgazdasági felszerelésektől és minden olyan területtől, ahol vegyszereket használnak vagy tárolnak. Legyen óvatos haszonállatok közelében, ne engedje, hogy megkergesse őket vagy a privát szférájukba férkőzzön.

Tippek városi gazdiknak

Ha úgy látja, hogy kutyája felszedett néhány kilót, keressenek olyan mozgásformákat, amik lehetővé teszik, hogy sokat szaladgáljon. Ha a hétköznapok zsúfoltságába ez nem fér bele, hétvégén szánjon rá több időt. Hétközben pedig keressen kutyaszittert vagy kérjen meg egy családtagot, hogy vigye el kedvencét kiadós sétákra, játékokra.

Kutyája imádja az Ön társaságát, töltsön hát vele minél több időt.

Ha egész nap elfoglalt, gondolkodjon el a kutya napközi lehetőségén, ahol kedvence szabadon futkoshat és más ebekkel és emberekkel játszhat. Persze csak olyan helyet válasszon, amiben maximális bizalma van, és mielőtt beíratja a kutyát, győződjön meg róla, hogy minden oltást megkapott-e, egészséges-e, túl van-e a féreghajtáson és jól kijön-e más kutyákkal.

Egy másik lehetőség lehet, hogy kutyáját magával viszi munkahelyére, ha állatbarát helyről van szó. Ha ez jelenleg nem opció, érdemes jelezni a cég vezetésének, hogy vegyék fontolóra a javaslatot. (A PURINA vezető szerepre törekszik abban a célkitűzésben, hogy ösztönözze a cégeket az állatbarát munkahellyé válásra.)

A vidéki és városi kutyalét előnyei és hátrányai

Válasszon kistestű kutyáknak fejlesztett eledelt!

Az Ön kutyája egyedi és különleges társ, tele kíváncsisággal, vidámsággal és energiával. Testalkatától és természetétől függően a szükségletei a többi fajtától eltérőek lehetnek.
Fedezze fel termékeinket!