Egészségesek-e kutyájának fogai?
Egészségesek-e kutyájának fogai?
Egészségesek-e kutyájának fogai?

Egészségesek-e kutyájának fogai?

Megosztás

Kutyája fogazata egészségének megállapítása nem egyszerű feladat, hiszen a különböző kutyafajtáknak más és más szája van, így a fogproblémákra utaló tünetek is mások a különböző fajtáknál. A labrador nyelve például egészségesen rózsaszín, a csau-csau esetében viszont teljesen normális a kékes-feketés nyelvszín.

A következőkből megismerheti a kutyafogak megfelelő egészségének jeleit.

Egészséges kutyafogak

Noha a kutyafogak ideális esetben fehér színűek, mégsem valószínű, hogy kutyájának akár egyetlen foga is ragyogó fehér. Ez viszont nem jelenti azt, hogy kutyája fogai nem egészségesek. Ahogyan öregszik, fogai hajlamosak sötétebbé válni és enyhén elszíneződni.

Kutyája szájában 42 darab fognak kell lennie. Ha nem ennyi van, és ha az Ön tudtán kívül elvesztett akár egy fogat is, vigye állatorvoshoz – hiszen a szájban keletkező foghiányok később betegséget is okozhatnak. Kutyája fogainak ellenőrzésekor győződjön meg róla, hogy egyik foga sem pattogzott le vagy repedt. Ha igen, ilyen esetben is vigye állatorvoshoz.

Ha kutyája szájában sok barna vagy sárga hártya van az ínyvonal mentén, valószínűleg nem egészségesek a fogai. Ez a hártya a lepedék, és az emberhez hasonlóan fogbetegséget okozhat. Kutyája fogainak fogkefés tisztításával és megfelelő fogápolási gyakorlat kialakításával segíthet enyhíteni ezen az állapoton.

Kutyája fogai elsötétedésének számos oka lehet. A leggyakoribb ok, hogy a fog egyszerűen a lepedéktől színeződött el. A lepedék még akkor is elszínezheti a fogakat, ha fogkefével eltávolítják. Egyes gyógyszerek, valamint a szisztémás fertőzések és más betegségek szintén okozhatnak elszíneződést.

Egészséges kutyaíny

Sok kutyatulajdonos teszi fel magának a kérdést: milyen színűnek kell lennie kutyám ínyének? A valóság az, hogy erre a kérdésre nincsen egyetlen válasz. A kutya ínyének általában rózsaszínnek kell lennie. Teljesen normális lehet ugyanakkor, ha a kutyának fekete az ínye vagy fekete foltok vannak rajta. A kutyák ugyanis gyakran születnek ilyen foltokkal. Fontos azonban ellenőrizni, hogy ezek a foltok laposak vagy kiemelkedettek-e, hiszen a kiemelkedő, kitüremkedő íny daganat jele lehet. Ha kutyája ínyét kitüremkedőnek találja, vigye azonnal állatorvoshoz. Akkor is vigye kivizsgálásra, ha olyan helyen tűnnek fel foltok, ahol korábban nem voltak.

A kutyaíny egészsége megállapításának másik módszere az íny feszességének vizsgálata. A feszes íny általában kedvező és azt jelenti, hogy kutyája ínye egészséges. Ha viszont kutyája ínyén megdagadt vagy fehér részek vannak, akkor lehet, hogy fogágybetegsége van. Ennek a betegségnek a korai stádiuma a fogínygyulladás és sok fájdalmat, később akár foghullást is okozhat.

A kutya egészséges nyelve

A kutya nyelve termettől és fajtától függ. A legtöbb kutyának rózsaszínes nyelve van, a kismértékű színeltérés viszont teljesen normális. Vannak kivételek ez alól a szabály alól, mivel egyes fajtáknak – pl. a csau-csaunak – kékes-feketés nyelve van.

A kutya nyelvének színe utalhat fogbetegségre is. Az egészséges nyelv nem fehér. Ha a kutya nyelve fehér, az utalhat vérszegénységre. Ilyen esetben vigye kutyáját állatorvoshoz.

Előfordulhat, hogy a kutya nyelvén kis szemölcsök jelennek meg. Ezek általában ártalmatlanok és néhány hét alatt kezelés nélkül is elmúlnak. Ha viszont nem tűnnek el, vigye kutyáját állatorvoshoz.

A kutya egészséges lehelete

A legtöbb kutyatulajdonos valószínűleg észrevette, hogy a kutyája lehelete nem mindig a legkellemesebb illatú. Egyes szagokra viszont érdemes odafigyelni, mert betegségre utalhatnak. A kutya"édeskés" vagy "gyümölcsös" illatú lehelete cukorbetegségre utalhat. A vizeletszagú lehelet vesebetegségre utalhat. A borzasztóan kellemetlen lehelet étvágytalansággal párosulva májbetegségre utalhat. Ha felmerül önben a gyanú, hogy kutyájának ilyen betegsége lehet, vigye állatorvoshoz.

A fogak egészségével foglalkozó cikksorozatunkból még többet megtudhat a kutyafogak egészségéről.