a kutya szájhigiénés rutinja
a kutya szájhigiénés rutinja
a kutya szájhigiénés rutinja

A kutya szájhigiénés rutinja

Megosztás

Rendszeres séta, megfelelő táplálék és sok odafigyelés. Bizonyos dolgokról minden gazdi tudja, hogy fontosak kutyája boldogságához. Szerepel ezek között Önnél a rendszeres fogápolás és kutyája fogainak tisztítása?

Miért fontos a kutya szájhigiéniájáról gondoskodni?

Kutyája többek között a következőkre használja száját nap nap után: elfogyasztja kedvenc eledelét, megvizsgálja a környezetét és kommunikál a gazdájával. Kutyája szája ezért mindennap rengeteg baktériummal találkozik. Noha a kutyák fogazata erősebb az emberénél, ahhoz, hogy fehér és ragyogó maradjon, gondoskodásra és figyelemre van szüksége.

Általánosságban elmondható, hogy a rossz szájhigiéniával rendelkező kutyák kevésbé boldogak, mint azok, akiknek egészségesek a fogai. Mi ennek az oka? A rossz szájhigiénével összefüggő baktériumok fájdalmat, diszkomfort érzetet és kellemetlen betegségeket okozhatnak, vagyis olyasmit, ami megfosztja kutyáját a kedvelt időtöltése – például a közös játék vagy a kedvenc jutalomfalat – jelentette élvezettől. Komolyabb esetben a súlyosan elhanyagolt szájhigiénés kutyáknál más betegségek is kialakulhatnak. Ezért is nagyon fontos a kutya fogainak tisztítása. Mivel a kutyák képtelenek lennének önállóan fogkefét használni, a gazdinak kell még jobban odafigyelnie kedvence szájának egészségére.

Kutyája napi fogápolása

  • Fogmosás: –ha felmerült már önben a kérdés, milyen gyakran vagy mikor kell megtisztítani kutyája fogait, akkor valószínűleg nincsen egyedül. Ideális esetben naponta tisztítsa meg kutyája fogait. A fogakat minden nap ugyanabban az időben tisztítsa, hogy kutyája hozzászokhasson a folyamathoz. Ha utána valamilyen kis jutalomfalattal is kényezteti, kedvence nagyobb valószínűséggel működik majd együtt önnel a folyamatban.

  • Tisztítsa kutyája fogait neki adható rágó jutalomfalattal: – nem mindig szükséges naponta megtisztítani a kutya fogait. Ha kutyája ellenkezése vagy időhiány miatt nehezére esik a napi fogtisztítás, akkor vásároljon kutyájának speciálisan számára kialakított fogápoló rágó jutalomfalatot, amelyet naponta rághat. Noha ez nem annyira hatékony vagy alapos, mint a fogkefével történő fogtisztítás, mégis segít csökkenteni a lepedékképződést, így segít eltávolítani a káros baktériumokat a kutya szájából.

  • Helyes táplálás és megfelelő eledelek:– mondanunk sem kell, hogy a kutyájának adott egészséges és kiegyensúlyozott étrend javítja a szájhigiéniát és párosulnia kell a kutyafogak tisztításával. Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a fogak szempontjából a száraz eledel előnyösebb a puha eledelnél, ezért ha kutyájának fogbántalmai vannak, akkor a legjobb amit tehet, az, ha teljesen átáll a száraz eledelre. A ropogós tápszemek jobbak a szájhigiénia szempontjából, mint a puha eledelek, ugyanis a puha falatkák jobban hozzátapadnak a fogakhoz, ami hosszú távon fogszuvasodást okozhat.

  • Rendszeresen keresse fel állatorvosát: –a kutya fogápolási rutinjának részeként rendszeresen vigye állatorvoshoz. A legjobb, ha a rendszeres vizsgálatok alkalmával megkéri az állatorvost, hogy ellenőrizze a fogak egészségét is.

A kutya rossz szájhigiéniájára utaló jelek észrevétele

A kutyák általában nem a mentolfrissességű leheletükről ismertek. Ha azonban kutyája lehelete különösen kellemetlen, határozottan elérkezett az ideje az állatorvosi fogvizsgálatnak.

Ha arra gyanakszik, hogy kutyájának fogbetegsége van, akkor keresse a következő jeleket.

  • Rossz lehelet: – A rossz szájhigiénia legegyértelműbb tünete a kellemetlen lehelet. Ha kutyája lehelete annyira rossz, hogy nem is képes már kedvence közelében lenni, akkor majdnem biztos, hogy valamilyen szájüregi betegsége van, amelyet a lehető leghamarabb ki kell vizsgálni. Olvassa el cikkünket a rossz leheletről és kezeléséről.

  • Ínygyulladás:s – A kutya fogtisztításának elmaradása úgynevezett ínygyulladást (idegen eredetű szóval gingivitiszt) okozhat. A vörös és gyulladt ínyt azok a baktériumok okozzák, amelyek a fogak közé ragadt táplálékból maradnak a kutya szájában. Ezek a baktériumok az ínyvonal alatt, a foggyökér körül gyűlnek össze, és kezelés hiányában foghullást okozhatnak és ronthatják a kutya jóllétét.

  • Lepedék és fogkő:– Az emberhez hasonlóan idővel a kutya fogain is felgyűlik a lepedék. Kezelés hiányában pedig fogkővé keményedik. A lepedékben lévő baktériumok árthatnak a fogzománcnak, míg a fogkő az íny visszahúzódását vagy az íny betegségét okozhatja.

  • Duzzadt állkapocs: – Ha a kutya szájában fertőzés van, akkor tályog alakul ki. Az így kialakuló állkapocsduzzanat a szemgödör alatt (a felső állkapcson) vagy a nyakhoz közel (alsó állkapocs) lesz látható. Ha a tályog kellően nagyra nő, akkor kiszakad és gennyet váladékozik. A kutya fogazatának rendszeres tisztításával a tályog a legtöbb esetben megelőzhető.

  • Nehéz rágás: –Ha kutyájának gyakran nehézséget okoz a rágás, kiejti szájából a táplálékot vagy csak szája egyik oldalával táplálkozik, akkor alaposan ellenőriznie kell a kutya fogait és ínyét. Ha a baktériumok elrohasztották a fogakat vagy rontottak kutyája ínyének egészségén, ez nagy fájdalmat okoz neki rágás közben.

A kutya fogazatának rendszeres tisztítása hozzájárul a komolyabb fogproblémák megelőzéséhez és kedvence szájhigiéniájának csúcsformában tartásához .