Veszélyes és biztonságok dolgok, melyeket a kutyák rágcsálni szoktak
Veszélyes és biztonságok dolgok, melyeket a kutyák rágcsálni szoktak
Veszélyes és biztonságok dolgok, melyeket a kutyák rágcsálni szoktak

Veszélyes és biztonságos dolgok, melyeket a kutyák rágcsálni szoktak

Megosztás

A kutyák fogápolása nem egyszerű dolog, különösen amikor mindenféle – adott esetben ártalmas – dolgot a szájukba vesznek. Szintén nehéz eldönteni, mit vehet és mit nem vehet a szájába. A következőkből megtudhatja, hogyan óvhatja meg kutyája fogait, ha távol tartja tőle azokat a tárgyakat, amit nem szabadna rágcsálnia.

Rághat a kutya botot, ágat?

A botok, gallyak parkbéli hajigálása hosszú éveken keresztül a kutyasétáltatás elmaradhatatlan része volt, de tudta, hogy az állatorvosok mostanában már inkább azt mondják, ez nem a legjobb ötlet? A kutyák szájába ugyanis szálka juthat a botból.

Többnyire nem kell tartania szálkától, ha kutyája séta közben felvesz és magával visz egy botot. Ugyanakkor bottal vagy ággal való játék után érdemes mindig ellenőrizni a kutya száját, illetve lehetőleg arra kell ösztönözni, hogy valami mással játsszon. A játékok és a labda jó helyettesítők, ha a kutya szeret séta közben ezt-azt a szájába venni. Tekintse ezt nagyszerű lehetőségnek, hogy új játékot válasszon kutyája számára!

Kutyája követ szokott rágcsálni?

Sok kutya szeret a sétálás közben vagy a kertben talált kisebb kövekkel játszani, mert ezeknek egyrészt egyedi illatuk van, másrészt tökéletesen illenek a kutya szájába. Gyakori rágcsálásuktól viszont lekopik a kutya fogzománca. A fogzománc a fog védőrétege, ha túlságosan lekopik, az táplálkozás közben diszkomfort érzetet okozhat kutyájának. Ezért is fontos arra ösztönözni a kutyát, hogy a kertben összeszedett kövek helyett olyan biztonságos dolgokat rágcsáljon mint a puha játékok és kutyacsontok.

Műanyag rágcsálása

Noha a műanyag tárgyak többsége puhának látszik, élessé válhat, ha elhasad. Vagyis ha kutyája olyasmit szokott rágcsálni, mint a frizbik vagy ház körül található műanyag tárgyak, akkor akaratlanul is megsértheti magát. Azt javasoljuk, hogy amennyire csak lehet, tartsa távol a műanyag tárgyakat a kutyájától és rendszeresen ellenőrizze a frizbiket és más játékokat, hogy nincs-e rajtuk szakadás vagy repedés. Ha valamelyik játék repedni kezd, akkor lehet, hogy ideje eldobni és újat szerezni.

Játszhat a kutya csonttal?

Sok gazdi szeret néha valódi rágócsontot adni kutyusának. Noha ezek a csontok ízletes jutalomfalatok, néha ártalmasak is lehetnek, hiszen a rágástól jelentősen megkopott csontokat a kutya véletlenül lenyelheti, ami bélrendszeri diszkomfortot okozhat. Javasoljuk, hogy felügyelje kutyáját, amikor ilyen csontot rágcsál, nehogy ilyesmi történjen. Szintén érdemes lehet korlátozni a csontrágcsálással töltött idő hosszát. Ennél is jobb, ha beszerez egy kifejezetten kutyáknak való műcsontot. Ezek sokkal biztonságosabbak és a kedvenceknek lettek kialakítva, ezáltal biztonságos és ízletes jutalomlehetőséget jelentenek kutyája számára.

Kukoricacső

Ha azt kérdezik öntől, mondja meg, mit nem szabad rágnia a kutyának, bizonyára nem említené a kukoricacsövet. A legjobb viszont, ha a kukoricacsövet távol tartja kutyájától, hiszen apró darabokra rágható és lenyelhető. Amellett, hogy megkarcolhatja kutyája száját, a kukoricacső darabjai adott esetben túl nagyok a beleknek is. Ha kutyája szeret táplálék után kutatni (a legtöbbjük szeret!), akkor ügyeljen rá, hogy ne juthasson hozzá kukoricacsőhöz az ebédlőasztalról, konyhából vagy a szemetesből.

Hogyan taníthatja meg kutyáját arra, hogy ejtse el, ami a szájában van?

Ha kutyája szájába szokott venni olyasmit, amit nem kellene neki, akkor szóljon rá, hogy dobja el. Egy módszer, hogy ezt megtaníthassa, hogy megkéri kutyáját, cserélje el, ami a szájában van valami sokkal kívánatosabbra. Csere közben mondogassa az "enged!" (vagy hasonló) parancsot. Ha ezt visszatérő jelleggel eljátsszák, akkor kutyája megtanulja, hogy parancsra is eldobja, ami a szájában van. Később használja ezt a tanult készséget, amikor kutyája olyasmit vesz a szájába, amit nem kellene neki.

Mit engedjen rágni kutyájának?

Minden kutya imád rágcsálni, de a jó hír az, hogy rengeteg olyan dolog van, amit boldogan és biztonságosan rághatnak kedvükre. Amikor legközelebb az állateledelboltba megy, keressen speciális és teljesen biztonságos rágójátékokat és csontokat. Ezek általában rugalmasak és nehezen szakadnak el. Ha ízletes rágó jutalomfalattal szeretné kényeztetni kutyáját, próbáljon ki valamilyen kutyáknak való rágófalatot, például a Purina DentaLife jutalomfalatot, amely a segít a fogai tisztán tartásában.

Nem mindig magától értetődő, hogy rengeteg olyan dolog van, amely problémát okozhat, ha a kutya a szájába veszi. A megfelelő neveléssel, információszerzéssel és odafigyeléssel viszont könnyen meghatározhatja, mit rágcsáljon kutyája.

Ha további tanácsokat szeretne, érdemes állatorvoshoz fordulnia. Keressen önhöz közeli állatorvost adatbázisunkban!