Az Ön Kedvence, a mi Szenvedélyünk.
Dentalife logó
kölyök jack russel terrierek futnak füvön

A kutya túlzásba vitt rágása

5 perc olvasási idő
Dentalife logó
Támogatja: Dentalife

Ha kutyád megrágcsálja a bútorokat vagy túl sokat rágja a játékait, akkor lehet, hogy eljött az ideje fogai egészsége ellenőrzésének.

A következőkből megismerheted a túlzásba vitt rágás lehetséges okait, és megtanulhatod, hogyan vedd rá kutyádat a bútorok és más, nem kívánatos tárgyak rágcsálásának abbahagyására.

A kölyökkutya fogzása

A kölyökkutyák legtöbbször talán a fogzásuk miatt rágcsálnak mindenfélét. Az emberhez hasonlóan a fogzáson minden kölyökkutyának is át kell esnie, és ez bizony nem éppen kellemes. A kölyökkutyák gyakran úgy próbálják enyhíteni fájdalmukat, hogy mindenfélét megrágcsálnak. A problémát az jelenti, hogy még nem tudják, mit szabad és mit nem szabad rágcsálni.

Kölyökkutyád fogzásának enyhítéséhez azt javasoljuk, adj neki több biztonságos rágójátékot. Ha sok biztonságos dolgot rágcsálhat, kevésbé valószínű, hogy a bútorokat és a kábeleket találja meg. Az is fontos, hogy te is vele játssz ezekkel a játékokkal. Így nemcsak időt szánhatsz kettőtök közötti kötődés kialakítására, hanem azt is megtaníthatod neki, hogy a játékokat nyugodtan rágcsálhatja.

Fontos, hogy távol tartsd kölyökkutyádtól azokat a dolgokat, amelyeket nem akarod, hogy megrágjon fogzás közben. Az elektromos kábeleket és értékes díszeket nem hozzáférhető helyre kell tenni. Ez az időszak egyébként nagyjából hat hónapig tart, és a kölyökkutyák általában kinövik. Ha kutyád ezután sem növi ki a kölyökkori rágcsálást, előfordulhat, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Ha bizonytalan vagy, vidd állatorvoshoz.

Betegségek

A kutya túlzásba vitt rágásának másik oka valamilyen betegség lehet. Ha kutyád nem kapja meg a teljes értékű és kiegyensúlyozott tápláláshoz szükséges tápanyagokat, akkor kialakulhat nála az ún. "pica" betegség. Az ebben szenvedő kutyák kényszeresen megesznek mindenfélét, ami nem élelmiszer, és ez gyakran összetéveszthető a rágási problémákkal.

Az emésztőrendszeri betegségeket szintén összefüggésbe hozták a túlzásba vitt rágcsálással. Az emésztőrendszeri betegségben szenvedő kutyák adott esetben azért rágcsálnak mindenfélét, hogy enyhítsék betegségérzetüket. Ha szerinted kutyád az előbbi betegségek valamelyikében szenved, vidd állatorvoshoz, ahol teljesen kivizsgálhatják.

Szeparációs szorongás

A túlzásba vitt rágcsálás egyik gyakori oka a szeparációs szorongás. Az ilyen szorongás azoknál a kutyáknál jelentkezik, akik idegesek lesznek, ha gazdájuk egyedül hagyja őket a házban. A stressznek ez a fajtája arra késztetheti a kutyát, hogy megrágcsálja a bútorokat és az egyéb tárgyakat. A kutyák egyszerre több, szeparációs szorongásra utaló tünetet is mutathatnak. Ilyen jel többek között a túlzott ugatás, beltéri székletürítés, vizelés és szélsőséges ingerlékenység.

A szeparációs szorongásban szenvedő kutyán úgy lehet a legjobban segíteni, ha megmutatjuk neki, hogy az egyedüllét jó dolog is lehet. Ha az ilyesmi sem segít, akkor fordulj állatorvoshoz, viselkedésterapeuta szakemberhez aki további javaslatokkal lát el.

Unalom

Az unalom számos nem kívánt viselkedést okozhat a kutyák esetében. A napi sétáltatással és rendszeres közös játékkal elkerülhető az ilyen jellegű viselkedés. Kutyád ettől ugyanis nem frusztrált és unott, hanem izgatott és boldog lesz.

További hasznos tanácsot találhatsz a többi cikkünkben. Ne feledd: a napi egy DENTALIFE rágófalat nemcsak ízletes kényeztetést, hanem nagyszerű szórakozási lehetőséget is jelent kutyádnak, és segít a fogai tisztán tartásában is. Itt még többet megtudhatsz a DENTALIFE rágófalatokról.

Kapcsolódó cikkek:

Dentalife
3 perc olvasási idő

Egészséges kutyafogak

4 perc olvasási idő

Mi okozhatja a kutyák rossz leheletét?

4 perc olvasási idő

A kutya fogazatának anatómiája