a kutya fogainak otthoni tisztítása
a kutya fogainak otthoni tisztítása
a kutya fogainak otthoni tisztítása

A kutya fogainak otthoni tisztítása

Megosztás

Ön milyen gyakran mos fogat? Kutyája fogai és ínye ugyanolyan rendszeres figyelmet érdemelnek, mint az öné – ami ideális esetben napi ápolást jelent. A mindennapos szájápolás támogatja a szájüreg egészségét, mely hozzájárul, hogy kedvence élete hosszú és egészséges legyen.

Hogyan tisztíthatom kutyám fogait otthon?

A kutya fogainak ápolása fontos és megelőzheti a lepedék- és fogkőképződést. A lepedék már 3-5 nap alatt is reakcióba léphet a kutya nyálában található ásványi anyagokkal és fogkővé keményedik. A fogkő pedig irritálja a kutya ínyét és durva felülete több baktériumnak nyújt megtapadási lehetőséget, ami ínygyulladást (az íny duzzanatát és vörösödését) és rossz leheletet okoz. Ezt pedig már ön is észre fogja venni! A kutya fogainak tisztítása segíthet eltüntetni a lepedéket.

A Purina® DentaLife® olyan kutyáknak adható fogápoló jutalomfalat, amely napi használat esetén segít csökkenteni a fogkőképződést – még a száj hátuljában lévő, nehezen hozzáférhető és legérzékenyebb fogakon is. Fogápoló rágó jutalomfalatjaink mindennapos használatra valók. A napi rágással ugyanis intenzívebben tisztíthatja kutyája fogait.

A kutya fogainak tisztítása az állatorvosnál

A kutya fogainak rendszeres ellenőrzésekor az állatorvos több különböző terület ellenőrzésével győződik meg arról, hogy a kutya szája a lehető legegészségesebb-e. Ennek során a kutya pofáján és fején is kutat bármi szokatlanra utaló jel után. Közelebbről szemügyre veszi a kutya száját és ellenőrzi az ajkakat, a fogak és az íny külső felületét, valamint a nehezen hozzáférhető belső felületét is, a nyelvet, szájpadlást, mandulákat és a nyelv alatti részt.

Ha az állatorvos fogkőlerakódást talál a kutya fogain, akkor adott esetben a fogkő tisztításos eltávolítását javasolja. Ezt a kutya lehető legjobb kényelmének érdekében altatásban végzik. A kutyafogak professzionális tisztítása többek között a következőket foglalja magában:

  • A száj átöblítése antibakteriális oldattal. 
  • Fogtisztítás: kézi ultrahangos eszközzel eltávolítják az ínyvonal alatti és feletti fogkövet.
  • Plakkfestő oldat segítségével kimutatják a visszamaradt fogkövet, majd eltávolítják.
  • A mikroszkopikus karcolásokat fogpolírozással távolítják el.
  • Betegség jelei után kutatva megvizsgálják az összes fogat és az őket körbevevő ínyt.
  • Eltávolítják a helyrehozhatatlan fogakat.

Miután ragyogó tisztává varázsolták a fogakat, az állatorvos tanácsokat ad az állapot megőrzésére. A kutyafogak otthoni ápolásával ön saját maga végezheti el a rendszeres fogápolást, kevesebbet kell állatorvoshoz járnia és hozzájárul kutyája ínyének és fogainak csúcsformában tartásához!