a kutya rossz leheletének kezelése
a kutya rossz leheletének kezelése
a kutya rossz leheletének kezelése

A kutya rossz leheletének kezelése

Megosztás

Előfordulhat, hogy kutyája leheletét kellemetlennek tartja és nem élvezi annyira mostanában a szeretetét, különösen ha éppen nyaldosással szeretné kifejezni!

Ha kutyájának rossz a lehelete, vigye állatorvoshoz, aki kizárja az olyan súlyos okokat, mint az ínybetegség vagy rothadás. Kutyájának azonban akkor is lehet kellemetlen lehelete, ha semmi baja sincsen az ínyével. Minden kutya más, egyesek lehelete egyszerűen intenzívebb, mint másoké. Az ilyesmi összefügghet a táplálékkal, a vízfogyasztással, de egyedileg is nagyon változó lehet.

Ha kutyája egészséges és boldog, de szájszaga nem éppen kellemes – noha az állatorvos kizárta a mögöttes betegséget –, akkor is több módszerrel próbálhatja otthon enyhíteni kutyája rossz leheletét. Ezek a módszerek adott esetben az ínygyulladással diagnosztizált kutyáknak is segíthetnek, ugyanakkor fontos, hogy egyeztessen állatorvosával, mielőtt bármit is kipróbálna.

A kutya fogainak tisztítása fogkefével: A fogkefés fogtisztítás javíthat a kutya rossz leheletén. A megfelelő eszközzel otthon is könnyen megtisztítható a kutya fogazata. Ehhez számos, kifejezetten kutyáknak kialakított fogkefe és fogkrém áll rendelkezésre. Javasoljuk, egyeztesse állatorvosával a kutyájának leginkább megfelelőt. Itt további tájékoztatást talál a kutya fogazatának fogkefés tisztításáról.

Petrezselyem hozzáadása a táplálékhoz: Petrezselyemmel nagyszerűen javíthatja kutyája rossz leheletét, hiszen természetes leheletfrissítő. A helyzet javításához aprítson fel egy keveset és adja kutyája eledeléhez.

Ne feledje: kutyájának – száraz és nedves kutyaeledel formájában – teljes értékű és kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, azaz a petrezselyem nem elengedhetetlen a táplálkozási szükségletek szempontjából. Csak keveset használjon belőle, azért is, mert megváltoztatja az eledel ízét!

Étrend: Gondoskodjon minőségi, teljes értékű eledelről, hiszen a nem megfelelő étrend egyaránt okozhat rossz leheletet és hiánybetegségeket. A rossz leheletű kutyák közül sokat cukros vagy zsíros eledellel és jutalomfalatokkal táplálnak. Ezek a jutalomfalatok serkentik a fogakon megtelepedő baktériumok növekedését, kezelés hiányában pedig több fogbetegséget, többek között rossz leheletet is okozhatnak.

Ha kutyájának kellemetlen a lehelete, vizsgálja meg kedvenc jutalomfalatjait, különösen azokat, amelyeket akkor eszik, amikor ön nem figyel oda. A legjobb jutalomfalatok kifejezetten a kutyák igényeinek megfelelően lettek kifejlesztve. Ezek táplálkozási szempontból biztonságosak és még akár a szájhigiéniát is javítják.

DentaLife® – Napi egy DentaLife® rágófalattal nagyszerűen enyhítheti kutyája rossz leheletét. A DentaLife rágás közben segít a lepedékképződés visszaszorításban, még a nehezen elérhető hátsó fogakon is. A rossz lehelet egyik fő oka a lepedék, megfelelő kezelése jó módszer kutyája lelehetének lehető legfrissebben tartására.

Olvasson bele a DentaLife® előnyei című cikkünkbe, és ismerje meg, hogyan segíthet a DentaLife® kutyájának.

Kérdezze állatorvosát: A kutyák rossz leheletének kezelésére irányuló egyes módszerek nagyon nehezen kivitelezhetők otthon. A következő módszereket ezért érdemesebb az állatorvosra bízni, aki megtisztítja a kutya fogait és frissíti a leheletét.

Állatorvosi fogtisztítás: Ha otthon nem tudja megtisztítani kutyája fogazatát vagy úgy látja, a fogtisztítás nem használ, kérje meg állatorvosát, hogy tisztítsa meg kutyája fogait. Neki ugyanis több gyakorlata van a nehezen hozzáférhető helyek tisztításában és valószínűleg alaposabb munkát végez, mint ön.

Fogselyem: A fogselyem nagyszerű eszköz a kutya fogain képződő lepedék csökkentésére, illetve a rossz leheleten is segíthet. Erre az eljárásra azért lehet szükség, mert egyes fogak olyan szorosan összenőnek, hogy fogkefével képtelenség közéjük jutni, de fogselyemmel lehet. Ezzel a módszerrel sem lehet mindig eredményesen tisztítani a kutya fogazatát, mivel egyes kutyáknak nagyobb hézagok vannak a fogai között, mint az embernek. Ha viszont kutyájának szorosan egymás mellett álló fogai vannak, akkor hasznos ez a fogápoló módszer. Érdeklődjön állatorvosánál, hogy végez-e fogselymes tisztítást, és hogy hasznos lehet-e kutyája számára.

Sok gazdi tapasztalja, hogy kutyájának rossz a lehelete. Noha a kellemetlen lehelet kutyák esetében teljesen természetes, komolyabb problémára is utalhat. Mielőtt a kutya rossz leheletét javító módszereket megvizsgálná, fontos annak tisztázása, mi is okozza. Olvassa tehát végig A kutya rossz leheletének okai című cikkünket.